Vásárhelyi szülők bíráskodnak a vb-n

Hódmezővásárhely - Az úszás szabályaiban jártas édesapák is részt vesznek versenybíróként a vásárhelyi uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságon. A július végén kezdődő nyolcnapos rangos eseményre 30 oldalnyi szabályzatot kellett megtanulniuk, majd vizsgáztak az anyagból.

Török Anita

30 oldalas szabályzatot kellett megtanulniuk azoknak a többségükben úszásra járó gyermekek szüleinek, valamint az úszóedzőknek, akik versenybíróként vesznek részt július 28-ától augusztus 3-áig az uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságon Vásárhelyen. Először ad otthont a Gyarmati Dezső Sportuszoda és a város ilyen rangos sporteseménynek.

Bár a jelöltek már maguk mögött tudhatnak versenybírói tapasztalatot – első vagy másodosztályú vizsgát – az úszásban, búvárúszásból mindenki a nulláról indul. Vizsgán kellett bizonyítaniuk, hogy ott a helyük a világbajnokságon.

Összesen 36-an – közülük 3 a Szegedi Úszó Egylettől – dolgoznak a versenyen, amelyre már most több mint 250-en jelentkeztek, de 400 indulóra számítanak – hallottuk Székely Mihálytól, a vásárhelyi Hód-Úszó SE elnökségi tagjától, a verseny helyi koordinátorától. Szerinte azzal, hogy a viadalon vásárhelyi időmérő, fordulóbíró és célbíró dolgozik, elismerik és számon tartják az egyesület munkáját. A vásárhelyieket azonban nem dobják be elsőre a mély vízbe. Közülük többen júniusban és júliusban az országos búvárúszó-bajnokságon, majd a junior Eb-n próbálhatják ki magukat. Közvetlenül a vb előtt pedig július 27-én a vásárhelyi uszodában tartják a nemzetközi viadal főpróbáját a magyar válogatott versenyzőivel. Utóbbin a zászlófelvonástól az eredményhirdetésig minden mozzanatot gyakorolnak.

Bánfi Bálint és Székely Mihály is fontos szereplője lesz a rangos eseménynek. A szerző felvétele

Bánfi Bálint és Székely Mihály is fontos szereplője lesz a rangos eseménynek. A szerző felvétele

[namelink name="Székely Mihály"] – szintén versenybíró lesz – elárulta: a 80-as évektől hétköznaponként minden délután az uszodában tölti idejét. Kezdetben apaként lányát kísérte le, most meg nagyapaként unokáját. Évtizedek óta nemcsak műkedvelőként jár le, kiveszi a részét az egyesületi munkából is.

Szabadságot vesz ki a verseny idejére [namelink name="Bánfi Bálint"], aki egy vásárhelyi cégnél dolgozik, és édesapaként csöppent az úszósport világába. Bár – mint mondta – a négy úszásnem közül hármat maga is megtanult, fiatalabb korában inkább birkózott, ahelyett, hogy a medencében rótta volna a métereket. Mióta fia, Bence versenyúszó, rendszeresen lejár az uszodába. Nagy feladatnak tartja, hogy a világbajnokságon versenybíró lehet.

Megtiszteltetésnek érzi [namelink name="Tóth Csaba"] is, hogy versenybíró lehet a vb-n.

Az úszáshoz annyi köze van, mint Bánfi Bálintnak, azaz édesapaként látogatja az uszodát. Gyermekkorában sokat sportolt ugyan, de inkább a futás, biciklizés és az asztalitenisz érdekelte. Az úszásban inkább elméletben jó – tette hozzá nevetve. Bízik benne, a világbajnokságon is helytáll, pláne, hogy a családja is figyelemmel kíséri a lelátóról az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!