Vasárnaponként szeretetjárat segíti az időseket Mindszenten

Szeretetjáratot indít az Élő Hit Műhelye Alapítvány és a Városvédő és Szépítő Egyesület Mindszenten. Kezdetnek négy vasárnapot jelöltek meg, amikor segítenek eljutni a templomba azoknak a mozgásukban korlátozott, vagy idős koruk miatt nehezen mozgó városlakóknak, akiknek erre másképp nem lenne lehetőségük.

Kovács Erika

– Az ötletgazdák a városvédők voltak, az ÉHM Alapítvány pedig a gyakorlati megvalósítást koordinálja – tudtuk meg Nagy Lászlótól, az alapítvány létrehozójáról, titkárától.


Nagy László elmondta, hét­köz­naponként 10–30-an, vasárnaponként 110–150-en járnak templomba Mindszenten. A na­gyobb ünnepeken ez a létszám jóval magasabb.


– Vannak Mindszenten olyan hittársaink, akik koruk miatt már nem tudnak elgyalogolni vagy elbiciklizni a templomba. A sze­retetjáratot szeptember 15-én, 22-én, 29-én és október 6-án szervezzük meg. Ez arra szolgál, hogy felmérjük a valós igényeket, hogy hány főnek lenne szüksége erre a segítségre. A négy alkalmat követően ugyanis, ha szükséges, a civil szervezetek összefogásával szeretnénk a szeretetjáratot állandósítani – részletezte.

 

Vasárnaponként 150-en járnak templomba, ünnepnapokon még többen. Fotó: Kovács Erika

Vasárnaponként 150-en járnak templomba, ünnepnapokon még többen. Fotó: Kovács Erika


Nagy Lászlótól megtudtuk, ed­­dig öten jelentkeztek, hogy a saját gépjárművükkel vállalják az érintettek oda-vissza szállítá­sát. Megtervezték az útvonalat is, összesen 7 megállót jelöltek ki (a Hevesi boltnál az Iskola utcában, az Észak utcai közösségi háznál, a Miási út és a Napkelet utca kereszteződésénél, a Szőlő és az Ady utca sarkán, a Szent István utcai közkútnál, a Bethlen utcai közkútnál és a Verók Panziónál).


– A megállóhelyeken 8 óra 20 perckor lesz a gyülekező. Ezeket úgy jelöltük ki, hogy 150–200 méter távolságról elérhetőek le­­­gyenek. Ha a négy alkalom azt bizonyítja, hogy az idősek, mozgásukban korlátozott emberek szívesen vennék továbbra is ezt a lehetőséget, akkor a végső elképzelésünk az lenne, hogy összefogással egy 9 személyes, mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas kisbuszt vásárolunk. A buszt más napokon a helyi civil szervezetek is kibérelhetnék ön­költségi áron – tájékoztatott Nagy László.


Voltak, akik a közösségi oldalon a szeretetjárat-akciót kam­pányfogásnak nevezték. Ezt ha­­tározottan cáfolta az alapítvány elnöke. Mint mondta, ez az akció nem köthető a választáshoz.


– Igaz, hogy független képviselőjelöltként például magam is indulok, de nem ezért veszek részt a kezdeményezésben. A szeretetjárat tulajdonképpen kicsiben már jó két éve működik, csak nem reklámoztuk. Vasárnaponként eddig is körülbelül 12 idős embert vittünk így templomba, csak most ezt a lehetőséget szeretnénk kibővíteni, úgymond in­­tézményesíteni – mondta el lapunknak.

 

Címkék#Mindszent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!