Hallgassa élőben!

Világlátott parasztember a kutasi vízvezeték- szerelő

Parasztembernek vallja magát, ám kényszerből sokáig vízvezeték-szerelőként dolgozott a 83 éves székkutasi Gregus Imre. Családi indíttatása sokat jelent számára: nagyapja, Gregus Máté házában többek között Móricz Zsigmond is megfordult. Gregus Imrét a közelmúltban tüntették ki a Székkutasért-díjjal.
Gregus Máté unokáját, Imre bácsit a Székkutasért díjjal tüntették ki Fotó: Schmidt Andrea

Fából készült kulacs díszíti a székkutasi Gregus Imre családi házának falát. Az ereklyét nagyapjától, Gregus Mátétól örökölte. Persze a 83 éves unokának nem csak ez az egy emléke van nagyapjáról: a levelezést, a könyveket is megőrizte. Az egykori mintagazda leszármazottja a közelmúltban vehette át a Székkutasért díjat. „Nagyon közkedvelt ember a faluban” – árulta el Imre bácsiról az ünnepséget követően Vígh Viktor polgármester. Valóban barátságosan fogadott bennünket otthonában, annak ellenére, hogy nem jeleztük látogatásunkat. Csupán a fotóriporter kolléganőm munkája miatt berzenkedett is kicsit, mondván, miért kell olyan sok képet készíteni róla.

Néhány perc elteltével viszont már belemerült a Gregus család, valamint saját történetének elbeszélésébe. Mindenekelőtt leszögezte, hogy ő: parasztember. A második világháborút követően a vásárhelyi gimnázium egyik tanára rábeszélte, hogy vegyen részt a paraszt fiatalok továbbképzésén. Ennek köszönhetően juthatott ki Dániába közel félszáz társával együtt, tanulmányútra. Eredetileg kettőszázan utaztak volna, viszont akkoriban a helyzet már „fokozódott”, s a párt megpróbálta

Gregus Máté, a mintagazda

Gregus Máté 1861-ben született, apja kisbirtokán tanulta a földművelést. 1887-ben átvette a gazdaság irányítását, kölcsönök felvételével újabb földeket, gépeket vásárolt. Rövidesen azonban eladta birtokát, s Pósahalmon vett 40 hold földet, melynek homokos talaján belterjes gazdálkodást folytatott, s mintagazdaságot hozott létre. Eper-, alma-, körte-, valamint szilvafa volt gyümölcsösében, csemetekertje révén országos hírnévre tett szert. Gregus Máté haladó, modern gazda volt, aki 1935-ben részt vett a pusztán tartott író-paraszt találkozó szervezésében. Meglátogatta Móricz Zsigmond, Tornyai János, Veres Péter, Darvas József. 1938-ban halt meg.  

megakadályozni a dániai utat, ám végül hiába erőlködtek, nem tudták meghiúsítani a látogatást – magyarázta Imre bácsi. Dániában egy nagygazdaságban dolgozott, ahol már akkor szövetkezésbe tömörülve gazdálkodtak. Nemzedékek óta így folyik kint a munka, nem vétlenül tartanak ott, ahol tartanak – jegyezte meg Imre bácsi, aki egy tejszövetkezetben is megfordult, ott a világhírű dán vaj készítésére specializálódtak.

Eredetileg egy évig maradtak volna Dániában, ám a politika megint közbeszólt, s hamarabb haza kellett jönniük. Persze, akadtak olyan fiatalok, akik inkább kint maradtak, ám Gregus Imrének meg sem fordult a fejében ez a lehetőség. A föld szeretete haza hajtotta. Pedig nem sokáig élvezhette a gazdálkodás örömét. Az államosítással éppen csak egy kis háztájija maradt meg a kulákká minősített Gregus családnak. Így aztán állami gazdaságokban lett vízvezeték-szerelő. A privatizáció után persze visszakapta a földjeit, az egykori családi birtok helyén viszont csak kevéske jutott neki. Most a lányáékkal közösen gazdálkodik.

Imre bácsi szívesen beszél nagyapjáról, aki – mint mondta – nagyon egyenes jellemű ember volt. Sem hátrányát, sem pedig előnyét nem érezte annak, hogy ő egy elismert ember unokája. Igaz, családi házukban, ahol nagypapája is élt, számos híres személyiség megfordult. Gyerekként azonban nem igazán foglalkoztatták az illusztris vendégek, így csak később tudta meg, hogy az egykori látogatók között volt az író, Móricz Zsigmond is.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak
A járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.
Orbán Viktor: három veszély fenyegeti az országot, a népvándorlás, a járványok és Gyurcsány
A miniszterelnök nem fogta vissza magát a Fidesz-KDNP évadzáró frakcióülésén elmondott beszédében.
Karácsony beismerte, hogy hazudott egy interjúban (videó)
A baloldali főpolgármester egy külföldi tévének dicsekedett azzal, amit meg sem csinált.
Hitükről vallottak a hírességek Szegeden
Hazánk ad otthont szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus világesemény népszerűsítését a bibliai 12 apostol mintájára 12 hírnök végzi országszerte.
Falatnyi bikiniben mutatta meg tökéletes testét Weisz Fanni
Órási mennyiségű lájkot és bókot zsebelt be Weisz Fanni legutóbbi fotójáért, amelyen feszes testét egy falatnyi bikiniben mutatta meg.
Szent Iván-éji tűzugrás Apátfalván