Hallgassa élőben!

Világsztárokkal játszik

Alig múlt tizenhat esztendős, de már négy CD-n hallható a játéka: Márton Norbert teljes jogú tagja a Dixie Jam Session együttesnek, a gázsija sem kevesebb, mint a többieké. A vásárhelyi trombitás bejárta már a fél világot, klubokban, fesztiválokon lépett fel. Augusztusban a zenekar egy hónapig Ausztráliában turnézik. Ilyenkor a felnőttek apaként vigyáznak Norbira.
Koncerten. A fiú úgy fúj, mint a felnőttek. Fotó: Tésik Attila

– Krupiczer Ferenc zenetanár ajánlotta a figyelmembe Norbit, amikor trombitást kerestem a zenekarba. Megláttuk a fiút: mindössze 12 éves volt, aprócska termetű, s mindössze két éve tanult zenélni. Azt gondoltuk, nem válik be. Aztán játszottunk vele egy számot, s gyökeresen megváltozott a véleményünk – emlékezett vissza a 2002-es kezdetekre Hatvani Jenő, a Dixie Jam Session vezetője.

A trombitás, Márton Norbert azóta a dzsesszzenekar oszlopos tagja. Fiatalsága ellenére már jegyzik a nevét, nem csupán hazánkban, hanem szerte a világon. Európát már végigkoncertezték, most a nyári, egy hónapos ausztrál turnéra készülnek.

– Édesanyám fedezte fel, hogy 3–4 évesen a zenére dúdolni kezdtem – mondja Norbi. – Az általános iskola második osztályában furulyázni tanultam, később jött a trombita. Jelenleg harmadéves vagyok a szegedi konzervatóriumban. A családomban nem csak én kötődöm a muzsikához: nagyapám citerázott, húgom oboázik, bátyám pedig szaxofonozik – árulta el Norbi.

Miután a fiú tagja lett az együttesnek, a zenekarvezető felkereste a szüleit, s szabályosan kikérte Norbit. Elmesélte, hogy teljes jogú tagként ugyanúgy ki kell majd vennie a részét a munkából, de a gázsija sem lesz kevesebb a többiekénél. Mivel számos koncertet adnak, sokat lesz távol a szülői háztól. Persze, ilyenkor a felnőttek apaként vigyáznak Norbira.

A Dixie Jam Session nem csupán azért számít a szakmában különlegességnek, mert 16 éves a trombitása, hanem a dobok mögött egy hölgy, Varga Valéria ül. A hattagú zenekarban – fentieken kívül – játszik még Sallai László, Csanádi Lajos és Bereczki Pál.

A hazai, vagyis a vásárhelyi közönség legutóbb a Petőfi Sándor Művelődési Központban láthatta, hallhatta a csapatot. Akkor két sztárral, a norvég Morten Gunnar Larsen zongoristával és a német Herbert Christ trombitással, kornettessel zenéltek együtt.

Norbi legemlékezetesebb fellépése az ausztrál Bob Barnarddal volt. Hatvani Jenő meg is jegyezte, hogy a Dixie Jam Sessionban a 16 esztendős fiatalemberből akár profi zenész is válhat. Már annyi világsztárral szerepelt egy színpadon, s mindegyik pozitív véleményt mondott róla, s ami legfontosabb, meg is jegyezték a nevét.

Legközelebb Ausztráliában bizonyíthat a Dixie Jam Session, s persze Norbi is. Az egy hónapos turné során városról városra járnak, közel ötezer kilométert tesznek meg a kontinensnyi országban. Érdekesség, hogy a vásárhelyi zenekar lesz az egyetlen európai csapat, a számos amerikai, japán, dél-afrikai, kínai, s persze ausztrál dzsesszegyüttes között.

Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!
Novák: a Fidesz kész élettel megtölteni az európai jobboldalt
Az európai konzervatívok által lakott ház az utóbbi időben egyre üresebbé vált – közölte Novák Katalin.
Post-Covid: a Pécsi Tudományegyetem videóval segít, mi az amire fontos figyelni
A vírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, ijesztő tünetek mégis vannak? Ez a post-covid szindróma.
A világon először végeztek élő donoros tüdőátültetést koronavírusos betegen
A beteg elvesztette mindkét tüdejének működését az új koronavírus okozta fertőzés miatt.