Vita volt a zárszámadásról

A tegnapi vásárhelyi rendkívüli közgyűlésen vita alakult ki a tavalyi zárszámadásról. A Fidesz-KDNP-frakció végül a felülvizsgálati jog fenntartásával szavazta meg az előterjesztést.

Imre Péter

A szerdai vásárhelyi rendkívüli közgyűlésnek mindjárt az első napirendi pontja, a 2018-as zárszámadási rendelet megalkotása, nagy vitát generált a felek között. Előzetesen valamennyi bizottság egyhangúan támogatta – közölte Varga Ildikó jegyző.


Varga Jánosné könyvvizsgáló elmondta: több mint 16 milliárd forint bevétel mellett 12,9 milliárd volt a kiadás és 3,9 milliárd a megtakarítás. Kovács László (Fidesz–KDNP) bizottsági elnök felszólalásában elmondta: a megtakarításból lehetett volna fedezni az 50 Erzsébet-kórházi kórterem felújítását, átalakítását – idénre és jövőre is 1-1 milliárdot szavaztak meg korábban –, felújíthatták volna a nagyon rossz állagú, rendkívül kátyús Rárósi utat (erre az évre is beígérték), és beindulhatott volna a Járható Vásárhely Program. Márki-Zay Péter polgármester reakciójában közölte: a megtakarítás nem költhető el, pályázatokra érkezett, kötelezettséggel terhelt pályázati előlegek, nem használhatók fel bármire.


Ezen a ponton automatikusan megemlítette a városvezető, hogy a Fidesz-korszakban ez nem így volt, másra fordították a kórháznak címkézett, közel 300 millió forintos támogatást – amit nem adtak vissza az intézménynek –, illetve a Belügyminisztériumtól különböző célokra kért, és aszerint pántlikázott összegeket. Ezért kérték vissza, ezért kellett visszafizetni közel 500 milliót. Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre reagálva közölte: mindenki tudja, mire kellett volna költeni a megtakarítást, a projektekről közgyűlési döntések születtek. Nem történt semmi, nem valósultak meg fejlesztések, beruházások, a város nem fejlődött az utóbbi több mint 1 évben. – Velem háborúzhat, azért vagyok. De maga, polgármester úr, a vásárhelyiekkel háborúzik, rajtuk áll bosszút – tette hozzá Hegedűs.


A Fidesz–KDNP-frakció végül Hegedűs javaslatára kizárólag jogfenntartási határozattal, vagyis a későbbi felülvizsgálat lehetőségének fenntartásával szavazta meg a zárszámadást. A közgyűlésen elfogadták a városi tulajdonú gazdasági társaságok, cégek tavalyi beszámolóit, döntöttek több személyi kérdésben (igazgatótanácsi, kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagságok), civil szervezetek támogatásáról, valamint arról, hogy Nagy Ernő (MSZP) és Molnár Lászlóné (Jobbik) képviseli majd a várost a litván testvérváros, Kelme hagyományos művészeti fesztiválján. A Fidesz–KDNP-frakció tagjai előzetesen jelezték, lemondanak a részvételről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!