Zenei napok és tábor Vásárhelyen

Csaknem száz tehetséges zenészpalánta vesz részt a XXVII. Augusztusi Zenei Napok és táborban vasárnapig, amelyet hét ingyenes koncert is színesít.

Imre Péter

A szombati eligazítással, a kurzuscsoportok ismertetésével és az esti nyitókoncerttel kezdődött meg Vásárhelyen a XXVII. Augusztusi Zenei Napok és tábor, amelyen 96 tehetséges zenészpalánta – ebből csak egy a vásárhelyi – és mintegy 20 tanár, korrepetítor vesz részt.


A zenei tábort először 1993-ban rendezték meg, akkor és még legalább 9 évig a fuvola volt az egyetlen hangszer, amivel foglalkoztak. Mára csatlakozott a fagott, a klarinét, az ének, a zongora, a hegedű és az ütősök, és kiegészítésként, idén először a zeneszerzés, amit Solti Árpád orgonista tart.


Berei Erzsébet szervező, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola korábbi igazgatója elmondta: egykori tanítványa, Dratsay Ákos kereste meg az ötlettel, részben pótlandó a rendszerváltás idejében megszűnt zenei táborokat. Az elsőn 72 növendék vett részt. A koncerteket először a református ótemplomban tartották, onnan került át a Völgy utcai unitárius templomba. Ma 19 órától viszont a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lesz a zongorás kamaraest.


– A táborozás, az oktatás mellett mindig is célunk volt, hogy nyáron a zenebarátoknak hangversenyekkel kedveskedjünk, amelyek onnantól váltak élvezetesebbé, amikor a fuvola mellé más hangszerek is csatlakoztak – mondta Dratsay Ákos fuvolaművész, művészeti vezető. A koncertek ingyenesen tekinthetők meg, és ezt szeretnék a jövőben is tartani. Ebben is segít a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a vásárhelyi önkormányzat. A támogatásoknak köszönhetően a legtehetségesebb fiataloknak olcsóbb a kurzus, és hozzájuk a legjobb tanárokat fogadhatják.


Elitképzés folyik, amit az is bizonyít, hogy részt vett már a táborban két Virtuózok-kategóriagyőztes, a szegedi Balázs Piri Soma és Holozsai Eszter, és már arra is volt példa, hogy az egykori növendék tanárként tért vissza.

Címkék#Zene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!