Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

103 ezer tárgyat kell gyorsan összecsomagolni

Hódmezővásárhely - Ha nyer a vásárhelyi Tornyai-múzeum februárban beadott pályázata, a majd 103 ezer darabos gyűjtemény egy része új helyre kerül, s a nagyközönség is megtekintheti.
A 300 milliós beruházásnak köszönhetően új portállal és látványraktárral bővül az intézmény. Mint megtudtuk, az egyik legérdekesebb tárgy, a Kökénydombi Vénusz 2 és fél millió forinttal indulhatna egy árverésen.

A vásárhelyi önkormányzat egyik legnagyobb beruházása lesz az úgynevezett Tornyai-projekt, melynek során több milliárd forintból megújul a belváros. Ennek része a Tornyai-múzeum felújítása, bővítése is. Ez a munka is két részből áll. Az intézmény 300 millióból új portált és egy látványraktárt kap. Ennek érdekében még februárban be is adták a pályázatot.

– Az épület Rapcsák András úti főbejárata, valamint a mellette lévő lakóház között van egy foghíjtelek, amit beépítenénk. Egy háromszintes épületet alakítanánk itt ki – halljuk Nagy Imre múzeumigazgatótól. Az új portál a Rapcsák András úttól egészen a vele párhuzamos Szegfű utcáig ér. A földszinten lenne a fogadótér, amit mozgáskorlátozottak is megközelíthetnek, hiszen akadálymentesítve lesz, s a másik két szintre lifttel is el lehet jutni. Itt kap helyet majd a könyvtár, mely részben nyilvános lesz. Kölcsönözni nem lehet, csak helyben olvasni. Így a jelenleg több helyiségben szétpakolt könyvek legalább együtt lesznek.

A most még raktárban álló műtárgyakat is hamarosan láthatja a nagyközönség. Fotó: Tésik Attila
A most még raktárban álló műtárgyakat is hamarosan láthatja a nagyközönség.
Fotó: Tésik Attila

A pincében lesz a látványraktár. Most ugyanis a majd 103 ezer darabos gyűjtemény jó része dobozokba, faládákba téve áll a kisebb-nagyobb raktárakban. Az épületrészben viszont üvegvitrinek alatt láthatják az érdeklődők. A tervek szerint a régészeti, a néprajzi, a helytörténeti és a képzőművészeti raktárból is kerülnek ide műtárgyak. Mindegyik alatt csak egy leltári szám fog szerepelni, melynek segítségével az érintőképernyős monitoron bárki utánanézhet a tárgynak. Az első emeleten kiállítótermet rendeznek be, ahol időszaki tárlatok követik egymást.

A múzeumigazgató szerint az lenne a legideálisabb, ha a fent említett beruházást hamarabb megvalósíthatnák, mint az egész átalakítást. Ugyanis így az elkészített új részbe át kellene csak pakolni a több tízezres gyűjteményt. A teljes körű átalakítás viszont bontással is járna, ami azt jelenti, a teljes gyűjtemény dobozokba kerülne, s járművekkel kellene máshová szállítani. Ez pedig több hónapos munkát jelentene.

Cserépből nincs hiány a néprajzi raktárban. Fotó: Tésik Attila
Cserépből nincs hiány a néprajzi raktárban.
Fotó: Tésik Attila

A Vénusz a legismertebb

A vásárhelyi Tornyai-múzeum egyik legismertebb és legnépszerűbb műtárgya a Kökénydombi Vénusz. A magyar törvények szerint a régészeti leletek az állam tulajdonát képezik, így tilos őket értékesíteni, így nincs sem piaci, sem eszmei értékük. A nyugati nagy aukciós házaknál viszont nem ritka, hogy kalapács alá kerülnek hasonló leletek. A Krisztus születése környékén készült, festett maja szobrocskának a kikiáltási ára 15 ezer dollár, ami közel 2,4 millió forint (egy dollár 158 forinttal számolva). Nagyjából hasonló lenne a kikiáltási ára a Vénusznak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítják a vásárhelyi körforgalmi szobrokat

Hódmezővásárhely - Három vásárhelyi körforgalomba nyárra szobor kerül. Tovább olvasom