Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

105 éve leplezték le Kossuth Lajos vásárhelyi szobrát

Hódmezővásárhely - Augusztus 20-i tömeget idéző emberáradat gyűlt össze 1903. március 22-én Vásárhely főterén, Kossuth Lajos szobrának avatóünnepségén.
A turini remetét a település lakói 1872-ben országgyűlési képviselővé választották, később díszpolgári címet is kapott. Az emlékmű gondolata már Kossuth halálakor felmerült, de megvalósulására közel egy évtizedet kellett várni. A szobrot a város szülöttje, Kallós Ede készítette.

„Kossuth Lajos emlékezetét ünnepeljük. Ünnepet ülünk, hogy hálánknak és kegyeletünknek adóját lerójuk hazánk és nemzetünk nagy fia, s történelmünk örökké élő, nagy alakja iránt, aki a magyar hazát visszaadta a nemzetnek, a nemzetet pedig önmagának" – mondta a hódmezővásárhelyi Kossuth Lajos-szobor 105 évvel ezelőtti avatóünnepségén Juhász Mihály polgármester.

Kossuth 1848. október 3-án, egyik toborzókörútján járt a városban. A főtéren tartott lelkesítő beszédének hatására több száz helybeli sorakozott fel a szabadságharc zászlaja alá. A határozott politikus azonnal belopta magát az itt élők szívébe, sohasem felejtették el. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az emigrációba kényszerült egykori kormányzót 1872-ben országgyűlési képviselőjükké választották a vásárhelyiek. Nyolc évvel később pedig díszpolgári címet kapott.

Harmincezer vásárhelyi gyűlt össze 1903-ban a város főterén, Kossuth Lajos szobrának avatóján Fotó: DM/DV-archív
Harmincezer vásárhelyi gyűlt össze 1903-ban a város főterén, Kossuth Lajos szobrának avatóján
Fotó: DM/DV-archív

A turini remetének is nevezett Kossuth 1894. március 20-án meghalt. Szobrának gondolata már ekkor felmerült a Vásárhely és Vidéke című újság hasábjain. Endrey Gyula, a lap főszerkesztője 100 koronát ajánlott fel erre a célra. A város vezetése pedig szoborbizottságot hozott létre. Az emlékmű költségeit részben közadakozásból finanszírozták, a széles körű gyűjtés 1898-ban kezdődött. Minden városrészben egy-egy gyűjtőbizottság működött, míg a külterületeken az olvasókörök vezetői várták az adományokat. A szobor állítása 36 ezer koronába került, ebből 25 ezret a város vállalt magára. Elkészítésével a vásárhelyi születésű Kallós Ede szobrászművészt bízták meg. Leleplezni Kossuth születésének századik évfordulóján, 1902. szeptember 19-én akarták. A dátum azonban a következő év március 15-ére tolódott. Ekkor viszont országos vásár volt, ezért az ünnepséget végül a rá követő vasárnapra halasztották.

Kossuth 3 méteres bronzmása vasúton érkezett a városba 1903. március 18-án. Másnap szállították a főtérre, ahol – a talapzatot körülölelő magas kerítés takarásában – 3 óra alatt a helyére emelték, majd lepellel vonták be. Az ünnepségen – a korabeli tudósítások szerint – 30 ezres tömeg gyűlt össze. Az eseményeket sokan páholyból, a díszruhába öltözött környékbeli épületek tetejéről követték. A szobor avatására eljött Kossuth Ferenc, a néhai politikus fia. Másik gyermekét, a Milánóban élő Tivadart is invitálták, aki bokros teendői miatt sajnos nem tudott jelen lenni. Küldöttségek érkeztek többek között Szegedről, Makóról, Gyuláról és Mindszentről.

A szobor leleplezését koszorúzás zárta, amelyet ünnepi lakoma követett a Fekete Sas nagytermében, illetve a népkerti vigadóban.

A szobrász


Kallós Ede 1866. február 17-én született Hódmezővásárhelyen. A fővárosi iparművészeti iskolában tanult, majd a párizsi Julian Akadémia és egy olaszországi tanulmányút következett. Az 1900-as évek elején egy ideig szülővárosában élt és alkotott, majd végleg Budapesten telepedett le. Nevéhez fűződik például a gyulai Erkel-szobor, valamint a makói, a nagykárolyi és a zsombolyai Kossuth-mellszobor. A művész 1950. március 11-én hunyt el.

Olvasóink írták

 • 14. Írástudatlan. 2008. augusztus 03. 06:36
  „Hát CSAVOK a próféta beszéljen belőlled! Mert ez a mostani helyzet egyre aggasztóbb. Ki tudja még hogy miket fog ártani ennek a városnak ez a diktátor.A tudtunkon kívül! Hát bizakodom hiszen nem is tehetek mást.Üdvözlettel: Írástudatlan.”
 • 13. Csavok 2008. augusztus 02. 17:37
  „Még valami ide tartozik, amely bizakodásra ad okot.
  Remélem sokan olvasták a Délvilág július 21-i számában Márainé Bodrogi Katalin nyílt levelét a képviselőtestülethez.
  Ezen a fórumon keresztül kívánok neki erőt, egészséget és még sok ilyen határozott kiállást az igazáért. Személy szerint én "megemelem kalapom mélyen" és nagy tisztelettel és csodálattal gondolok rá !!! A NEVÉT bátran vállalva bírálta a "városépítő"-t és sleppjét.
  Az asszonyok a város előrevivői, miként előzőleg Czeller Éva, aki a Leader-programról írt bátor cikket az újságban és leleplezte a "városépítő" ostobaságát.
  Mindkettőre válaszolt és szerinte helyretette őket Dr Havasi "az idők végezetéig" Katalin, de véleményem szerint őket tették helyre az Asszonyonyok rendesen. Bár az igazi helyük - politikai szempontból - a szemétledobó lenne.
  Kedves "Írástudatlan" ! Komoly remények vannak, én úgy látom !!”
 • 12. Csavok 2008. augusztus 02. 17:15
  „"Írástudatlan"
  Köszönöm, hogy azt gondolod rólam amit gondolsz.
  Sajnos sok jóval így sem tudlak kecsegtetni, mert ez a demokrácia csak ilyen, a többség választ és utána elviseli mindenki azt amit kap.
  De azért szerintem nem reménytelen a helyzet. Nagyon fontosnak tartom az ilyen jellegű fórumokat, amilyenbe mi is írogatunk. Fontos, hogy előrevivő, jószándékú hozzászólásokat írjunk és ne sértegessük egymást.
  Véleményem szerint a KZS "ideiglenes" megmenekülésének egyik oka ez a fórum és nagyobbrészt a gyertyagyújtás volt, bármit is hazudik a "városépítő". Le volt ott már zsírozva sokminden, de a NÉP beleköpött a levesbe !!!
  Biztos vagyok benne, hogy figyelik ezeket az oldalakat sőt még bele is írnak különböző álnéven.
  A Rapcsák szobrot meg egy eljövendő, normális polgármester szép csendesen elteteti egy szoborparkba az Iván mellé.
  Ezek a fórumok is nyitogatják talán az emberek szemét és esetleg a következő vagy az utána következő választáson már nem hagyják magukat becsapni.
  Azt kell hogy mondjam : Az itteni fórumozók nagyon kultúrált emberek, alig fordul elő egymás sértegetése. Reméljük ez így is marad !
  Bízva a jövőbe üdvözöllek : Csavok”
 • 11. Írástudatlan. 2008. augusztus 01. 17:17
  „Hát nem tudom hogy mit lehetne tenni de hogy kellene az biztos!Nincs köztetek jogász? Hát ha lenne valami jogi út. És pediglen kilehetne e írni egy helyi népszavazást? Hogy legalább azt a főrmedvény szobornak nevezett városunk szényenfóltját el lehetne távolítani? (RAPCSÁK ANDRÁSÉT!) Mivel hogy a takony pólgármesterünk nagy ívben szart a város véleményére és ő a saját önös érdekében a város pénzén megcsináltatta.Mert ha ez így megy tovább vérszemet kap és mindenre képes lessz mivel látja hogy milyen buszma a városlakossága.Lépni kellene valamit! CSAVOK te elég tájékozott és igen kúltúrált vagy! Nem tudsz valami mególdást erre a diktatúra megszüntetésére? Nézzél már utána ezeknek a dólgoknak hát ha lenne valami mególdás.”
 • 10. Csavok 2008. július 31. 14:13
  „Ez a cikk valószínűleg egy pici, óvatos szurka-piszka volt az újság részéről a nyikhaj, kisgyerekdiktátor orra alá. Össze lehet hasonlítani az akkori tömeg és a mostani "tömeg" méreteit. Ennyit már merészel a Délvilág csapata, csak így tovább Fiúk lesz ez még bátrabb is ??!!”
 • 9. mackó 2008. július 31. 10:50
  „írástudatlan- szívembők írtál, igen meddig is lehet ennek a gyereknek a város épületeit, tereit rongálni, átszabdalni.
  Miért egyezik bele a város amikor látja, hogy mily hülyeségeket művel. Megállíthatná már valaki.(Játszon a saját vagyonával hiszen van neki elég).”
 • 8. pederzoli 2008. július 30. 16:59
  „Száz éve harmincezer ember volt a Kossuth téren,míg július közepén nem tudom mennyien,szerintem vagy háromszázan. Beszédes adatok. Jaaa,már nem dekkol ott a közteres Renault. Lám,belátták,hogy fölösleges,de aki a rongálástól tartott,az valószínűleg magából indult ki.”
 • 7. orbit 2008. július 30. 14:34
  „Elbüszkélkedhetek azzal, hogy 2 vásárhelyi kiadvány boldog tulajdonosa lehetek. Az egyik Hódmezővásárhelyt, a másik a zsinagógát "fényezi". Hát mit mondjak? Szörnyű!”
 • 6. tiborb 2008. július 29. 17:48
  „Izgalmas fotó, persze. Csakhogy a leközlése semmi újat nem nyújt. Közismert régi vásárhelyi képeslap.
  Van egy könyv: Kruzslicz István - Máyer Jenő: Hódmezővásárhely régi képes levelezőlapokon. Ebben a könyvben is benne van. Két kiadást is megért, az első még 1999-ben volt.
  Az most más kérdés, hogy Lázár személyes sértődöttségéből a Mayer Nyomda és Könyvkiadó tiltott dolog Vásárhelyen.”
 • 5. orbit 2008. július 29. 17:24
  „Nagyon szép a szobor és döbbenetes a foto! Legalábbis szerintem.
  Belegondoltatok, hogy a 105 évvel ezelőtti és az idei esemény között milyen óriási a szakadék? Minden tekintetben... És ez katasztrófa.”
 • 4. Beszélő 2008. július 29. 16:22
  „Nyilván azért most jelent meg, hogy a Rapcsák-szoborról lehessen még beszélni. Vagy a Délvilágnak rossz a naptára.”
 • 3. stfifo 2008. július 29. 10:21
  „Nem tudom miért most jelent meg ez az írás, hisz március 22,már négy hónapja eltelt.”
 • 2. Írástudatlan. 2008. július 29. 09:06
  „Ez mind semmi!Rapcsák András a dagadt és alkoholista vólt pólgátmesterünk ezeket a sikereket sokkal rövidebb idő alatt érte el.Lám már ott áll az a ronda főrmedvény szobra a Kossúth apánké melett.Úgy látszik hogy ezzel a húzásával a mostani polgármesterünk megalázta Kossúth apánkat!Ő neki a Rapi papi sokkal nagyobb hősnek látszik mint Kossúth apánk.Hát nagyobb is!Ha másra nem kilóra!Azért elgondólkodtató hogy egy takony kölök mint LJ.felülírja a városunk tőrténelmét nem? És elrondítja a városunk főterét!De mit is lehet várni egy diktátor történelmet megcsúfoló takonytól????????????????????????????????????????????????????????”
 • 1. vus 2008. július 29. 09:00
  „Amikor gyűjtöttek a Kossúth szoborra, akkor az egyik vásárhelyi gazda visszakérdezett, hogy "Oszt van-e annak a Kossuthnak családja? Na akkor adjon pénz a szobrára az !"
  (Ez megtörtént!)

  Rapcsának "oszt van-e" családja? >;->>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott motort foglaltak le Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A delmagyar.hu értesülése szerint a sértett bejelentése alapján sikerült… Tovább olvasom