Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

145 éve született Vásárhely Dankó Pistája

Hódmezővásárhely - Tizenhárom évesen egy biliárdasztalon állva adta első koncertjét Vásárhely virtuóz cigányprímása, Czutor Béla. Sikerének csúcsán az ország divatos üdülőhelyein szórakoztatta közönségét tizenkét tagú bandája élén: 145 éve született.
„Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál / Hajlik ide, hajlik oda liliomszál, rózsaszál, rózsaszál" – ezzel a mondattal kezdődik az 1914-ben elhunyt Pósa Lajos író, költő dalszövege, amelyben Czutor Bélát, a híres hódmezővásárhelyi cigányprímást is megörökítette. Béla cigány – ahogy mindenki ismerte – idén 145 éve, 1863. február 2-án látta meg a napvilágot Vásárhelyen. Muzsikuscsaládba született, apja az első helyi banda vezérprímása, anyai nagyapja pedig klarinétos volt.

Béla cigány. Fotó: DM/DV archív

Zenei tehetsége korán megmutatkozott, először apja zenekarában húzta a talpalávalót, majd másfél évig Makón játszott Fehér Poldi hegedűművész és cigányprímás együttesében. Közben Balázs Kálmán, a népszerű prímás fényes sikert ígérve a fővárosba akarta csábítani, ő azonban hű maradt szülővárosához. Édesapja halála után vezérprímásként dolgozott tovább, a régi Fekete Sasban muzsikált. A nyári hónapokban kedvelt üdülőhelyeken léptek fel, többek között Tátrafüreden, Brassóban, Herkulesfürdőn, sőt a Margitszigeten is. Tizenkét tagú zenekarával 1888-ban és 1889-ben az előkelő szegedi Európa szállóban játszott. A vásárhelyi Népkertben 1890-ben egy deszkafalú, zsindelytetős kertes étterem és kuglipálya nyílt, a vendégek jó hangulatáról itt is ő gondoskodott.

Czutor Bélát a Dankó-nóták legavatottabb előadójaként emlegették. Virtuóz hegedűjátéka ismertté tette nevét az egész országban. A századforduló környékén tüdőbaj támadta meg szervezetét. A nagy beteg Béla cigányt 1909-ben épp születésnapján érte utol a halál, csak negyvenhat év adatott meg neki. A muzsikusnak emléket állító bronz domborművet 2000. november 12-én leplezték le a Fekete Sas falán.

Olvasóink írták

  • 3. Marton Ferencné 2008. február 09. 17:36
    „Igen van utca is elneveze Béla cigányról. A dombormű még a mai napig kint van a Teleki utca és a Bélacigány utca sarkon található autosbolt Bélacigány utca felőli oldalon. Korábbi években ezt a domborművel is koszorúzták, de az utobbi pár évben ez elmaradt.”
  • 2. netuddki 2008. február 07. 10:41
    „A sasnál egy másik dombormű van”
  • 1. Transporter 2008. február 07. 09:02
    „Hozzáfűzném még, hogy utca is van elnevezve róla, ahol az utca elején évekig látható volt róla egy dombormű. Hacsak nem az került át a Sashoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló minősítést kapott a vásárhelyi Péczely

Hódmezővásárhely - Kiváló címet ért el az országos minősítésen a hódmezővásárhelyi Péczely Attila… Tovább olvasom