Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

15 évig járt vissza Tölgyesi György tanyájára a gólya

Hódmezővásárhely - 15 éve költözött a vásárhelyi Tölgyesi György tanyájára egy gólya a párjával - a madár nemrég elpusztult. A férfi folyamatosan dokumentálta a gólyapár történetét.
– 40 éve tanyán élünk. Ez idő alatt olyan környezetet alakítottunk ki, ahová számtalan élőlény költözött be, alakított ki magának fészket – kezdte beszélgetésünket Tölgyesi György. Az épület kéményére lányával építettek egy fészket, de az első évben nem lakta be egy madár sem. Felhívta ismerősét, aki javasolta, öntse le mésszel a fészket, illetve környezetét, hogy azt higgyék a gólyák, az már egy belakott fészek. Az ötlet be is vált, a következő év egyik márciusi reggelén arra keltek, hogy ott kelepelnek a kémény körül a gólyák. Mindez 15 éve történt, a madárpár azóta visszajárt a tanyájára. Az egyik gólya nemrég elpusztult – Tölgyesi György mindezt a lapunk által létrehozott Hódmezővásárhelyen élek Facebook-csoportban osztotta meg.

– Nem vagyok tanult természetvédő, a tudásomat az évek során szerzett saját tapasztalataim adják, ami mellett rengeteget olvastam – folytatta. Tölgyesi György mindent dokumentál, videókat és fotókat készít, az évek során egy fészekből kieső kis gólyát megmentett, felmászott a fészekhez, és visszatette oda. Elmesélte, volt, amikor egy másik gólya el akarta foglalni a fészket, megtámadta az ott élőket, sőt egy kicsit meg is ölt, a madarat megtalálta a földön. – A csőrével szúrta meg – mondta.

A gólyapár sok gyönyörűséget okozott gazdájuknak. Fotó: Tölgyesi György
A gólyapár sok gyönyörűséget okozott gazdájuknak. Fotó: Tölgyesi György

Elmesélte, a minap elpusztult állatot a tanyáján található tó szélén találta meg, ott, ahol az élelmét szerezte. Pontosan nem tudja, mi történt vele, de arra következtet, hogy már idős volt. Hogy honnan ismeri fel a gólyát, amelyik 15 éve beköltözött a tanyájára? – Többször is teszteltem őket. Kiáltok, köszönök nekik, de ők meg sem rezzennek, nem ijednek meg, míg az az állat, amelyik nem szokott meg, azonnal elrepül – magyarázta.

A férfi azt is elmondta, hogy évente 2–5 utód született tanyáján, így a fészek legalább 50 gólyát adott már Európának. Jelenleg két kölyök várja, hogy kirepülhessen. Táplálásukról a két szülő gondoskodott, de így már csak az egyik maradt.

Az internetes bejegyzésében sem szégyellte megemlíteni, hogy keserű könnyhullatások közepette építette meg a halott madárnak tisztelgő máglyát. Ahogy ott írja: „Míg a lángok magasra csaptak, a párja a fészek fölött nagy magasságban halotti táncba kezdett. Ha nem magam látom, tán el sem hiszem. Újfent beigazolva látom régi mondásomat, hogy bizony a világ sokkal, de sokkal több annál, mint aminek látszik".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnok kutyája is van Vásárhelynek

A megye legsokoldalúbb, legfelszereltebb kutyaiskolája működik Vásárhelyen: az őrző-védő sportok mellett a hobbi és a problémás kutyák rehabilitációját is végzik. Tovább olvasom