Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

2009-től már termelne a bioüzem Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Már megvan az előzetes környezetvédelmi engedélye a vásárhelyi présüzem és erőmű építésére a Central EU Biofuels Hungary Kft.-nek. A présüzem várhatóan 2009-ben kezdi meg a termelést.
Már megkapta a szakhatóságtól az előzetes környezetvédelmi engedélyt az ausztrál Central EU Biofuels Hungary (CEBH) Kft. A cég tavaly januárban írt alá megállapodást a vásárhelyi önkormányzattal, amelynek értelmében 32 milliárd forint értékben olajosmag-présüzemet, biomassza erőművet, illetve a leendő piaci helyzet figyelembevételével biodízel finomítót épít a vásárhelyi ipari park 10,6 hektárján. A város a beruházásért cserében vállalta, hogy kiépíti a leendő üzemi területhez vezető vasúti iparvágányt, illetve a 11,5 tonna teherbírású közutat.

A leendő üzem látványterve. Az előzetes környezetvédelmi engedélyt már megkapta.
DM/DV-fotó

A CEBH tervei szerint két ütemben építik fel gyárat, elsőként 2009-re készül el az évi félmillió tonna napraforgót és (az eredetileg tervezett szója helyett) repcét feldolgozó présüzem, illetve az az 55 MW-os erőmű, mely a préselésből származó maghéjak elégetésével a présüzem számára gőzt, az elektromos ellátóhálózat számára pedig mintegy 10 MW zöldenergiát termel. A cég a kedvező piaci feltételek esetén a második szakaszban egy biodízel finomítására alkalmas üzemet is létesít. A melléktermék egy részét állati takarmányozásra használják fel. A CEBH olyan bionyersanyagot használ megújuló energia és magas minőségű állati takarmány előállítására, illetve az élelmiszer- és energiaiparban felhasználható növényi olajak gyártására, melyet egyébként exportálnának.

A beruházás a termelőkkel együtt a várostól számított 200 kilométeres körzetben körülbelül háromezer munkahelyet jelent majd. A présüzemben, illetve az erőműben körülbelül százan kapnak munkát.

A meglévő előzetes környezetvédelmi engedélyt követi majd a nagyon szigorú feltételeket megszabó, az egész beruházás környezetre gyakorolt hatását vizsgáló IPPC engedély. Az építési engedélyre a beruházó már áprilisban számít.

Olvasóink írták

  • 1. Zsolt 2008. február 24. 06:29
    „Végre egy termelő beruházás !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobra verik a fél MÁV-kultúrházat

Hódmezővásárhely - Tizennégymillió forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre a vásárhelyi Éva… Tovább olvasom