Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

48 éves a Kankalin néptáncegyüttes

Hódmezővásárhely - 48 esztendővel ezelőtt alapította meg a legutóbbi díszközgyűlésen Bessenyei-díjat kapott Kankalin néptáncegyüttest B. Szűcs Istvánné. Sárika néni sportolóból véletlenül lett néptáncoktató.
Hivatalosan 1962-re teszi a Kankalin néptáncegyüttes megalakulását alapítója, B. Szűcs Istvánné Sárika (76), de azt mondja, hogy a legutóbbi díszközgyűlésen Bessenyei Ferenc művészeti díjat elnyert együttes története korábbra nyúlik vissza.

– A vásárhelyi lánygimnázium diákjaként olyan jeles pedagógusok szerettették meg velem a sportot, mint Belovai István edző és Vörös Sára testnevelő tanár. Jó futó és magasugró voltam, tornáztam, és együtt kezdtem vívni Juhász Katival, a későbbi olimpiai és világbajnokkal. Teniszben háromszor voltam megyei bajnok. A Testnevelési Főiskolán szerettem volna továbbtanulni, de közbejött a szerelem, megismertem a leendő férjem. Miatta maradtam itthon. A lánygimnázium átalakult pedagógiai gimnáziummá, majd tanítóképzővé, így tanítónőként végeztem – mesélt néptánc előtti korszakáról Sárika néni. Pedagógusként a Szent István utcai általános iskolában helyezkedett el, és nyugdíjba vonulásáig, 45 éven keresztül ott dolgozott.

B. Szűcs Istvánné a párizsi út emlékeit rejtő albummal. A díjakat az együttes őrzi. Fotó: Frank Yvette
B. Szűcs Istvánné a párizsi út emlékeit rejtő albummal. A díjakat az együttes őrzi. Fotó: Frank Yvette

– Teljesen véletlenül sodródtam a néptáncoktatásba. Az iskolában a gyerekekkel ritmikus tánccal, gimnasztikai gyakorlatokkal kezdtünk foglalkozni, majd ezekkel részt vettünk az iskolai ünnepségeken, később a különféle kulturális seregszemléken. Itt figyeltek fel ránk a szakemberek.

Sárika nem sokkal később már a budapesti Népművelési Intézetben zajló országos néptáncoktatói tanfolyamon sajátíthatta el a ismereteket Pesovár Ernőtől és Martin Györgytől, aki rendszerbe foglalta a néptáncokat, és Szentpál Máriától, a táncírás és mozdulatelemzés szakértőjétől.

– 1962-ben felkértek az úttörőház és a városi szövetkezeti bizottság néptánccsoportja vezetésére. Szép eredményeinknek köszönhetően 1979-ben a nemzetközi gyermekév alkalmából Magyarországot mi képviselhettük a párizsi ünnepségen – mondta.

Sárika az együttes vezetését 1997-ben adta át utódjának, Gálné Szél Katalinnak. A Kankalint ma Kis-Jakab Péter és Ferenc Tamás vezeti.

Olvasóink írták

 • 4. Promenád 2010. augusztus 31. 11:28
  „Egyetértek Stewensonnal : velem nemcsak a testnevelést, hanem az egész személyiségét sikerűlt megutátáltatnia, 3 tanévig osztályfőnököm is volt. Bizony azok az órák egyenlőek voltak egy-két pofon és leordítás megúszásával, minthogy kedvet adjon a mozgáshoz. Milyen tanár az, aki csak dirigálni tudd 45 percen át és nem tudd semmit se mutatni az órán?

  Aki a régi Kun Bélában vagy a Szent Istvánban tanúlt tudja nagyon jól miről írok, felesleges részleteznem... A város részéről egy szégyen, hogy annak idején Pro-Urbe díjjal jutalmazta, mert lehet, hogy néptánctanárnak jó volt, habár ezzel is fentartásaim vannak, mert nem egészen humános módszerekkel toborozta az ífjú palántákat oda.

  Aki még a szülőt is kiskorúnak tudja nézni, bújtatottan rasszísta, az ne is várja el, hogy szép emlékekkel gondoljanak vissza hajdani tanítványai.”
 • 3. skid 2010. március 13. 08:47
  „Kis-Jakab Péter nagyon jó vezető. Büszkék vagyunk rá.”
 • 2. Filctoll 2010. március 12. 16:18
  „Gratulálunk, jó egészséget!”
 • 1. stewenson 2010. március 12. 11:04
  „Jobb lett volna, ha csak a tánccal foglalkozik és nem "tanít". Velem sikerült megutáltatnia a testnevelést...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök vigyáznak reggel a tanulókra

Rendőrök vigyáznak reggelente a legforgalmasabb vásárhelyi iskoláknál a gyermekekre. Tovább olvasom