Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

59 év után tudta meg, hogy a férje ügynök volt

Hódmezővásárhely - 59 év után szembesült azzal a vásárhelyi Szűcsné Kovács Katalin, hogy néhai férje neve is szerepel az ügynöklistán. Magyary Istvánt 1948-tól szervezhették be. A család minderről semmit sem tudott. A feleség úgy érzi: tartozik gyermekei apjának annyival, hogy elmondja az igazságot.
Csupán kíváncsiságból keresett rá a város honlapján az ügynökök névsorára a vásárhelyi Szűcsné Kovács Katalin. Álmában sem gondolta volna, hogy volt férje, Magyary István nevére és jelentéseire bukkan. Mint ismeretes, az országban elsőként Hódmezővásárhelyen hozták nyilvánosságra az állambiztonsági szolgálatok helyi működéséről szóló tanulmányt. Ebben közel 100 ügynök szerepel, kétharmaduk névvel. Magyary István jelentései és 6-os kartonja, azaz beszervezési dossziéja is köztük van.

– Borzalmas érzés volt a néhai férjem nevét látni az ügynöklistán. Vívódtam, elmondjam-e a gyerekeimnek. Lányom, Ági végül maga is látta a honlapon, így a Pesten élő fiamat is felhívtam, aki csak annyit mondott: tudja, hogy az apja mennyit szenvedhetett – mesélte otthonában Szűcsné Kovács Katalin. A családfőt 1948-tól szervezhették be, s Marosi néven adott jelentéseket.

– Férjem édesapja Horthy Miklós testőrségében szolgált. Pista rendőrtiszti, öccse pedig katonatiszti pályára készült. Mindketten harcoltak a második világháborúban. Férjem fogságba esett, testvére az Egyesült Államokba ment. Szülei a háború alatt Gödöllőre menekültek, amikor visszatértek Vásárhelyre, édesapját B listázták, István rendőri kinevezését pedig visszaküldték, osztályidegennek minősítették. Ekkor kezdődött az üldöztetése – mondta a volt feleség.

Szűcsné Kovács Katalin néhai férje aktáit tanulmányozza. Megértette volt ura döntését. Fotó: Karnok Csaba
Szűcsné Kovács Katalin néhai férje aktáit tanulmányozza. Megértette volt ura döntését.
Fotó: Karnok Csaba

1951-ben házasodtak össze, egyiküknek sem volt állása. Férjét rendőri felügyelet alá helyezték. Magyary Istvánnak hetente kétszer kellett a rendőrségen, később az államvédelmi hatóságnál jelentkeznie. Kovács Katalin elmondta: napokig benn tartották a volt férjét, hogy a verés nyomai némileg eltűnjenek a testéről. Minden alkalommal meggyötörten tért haza a családjához.

– Ezek miatt arra gondoltam, biztosan Pistát figyeli meg valaki, róla készítenek jelentéseket. Fordítva történt. Nem beszélt hányattatásairól, a rendőrségen töltött napokról. Az esküvőnk után két évvel kaptam csak állást a Szent István Általános Iskolában. Három évig egy fizetésből éltünk. Az 50-es évek végén a megyei növényvédő állomáson kapott fizikai munkát, később elvégezte a mezőgazdasági iskolát is, agronómus lett – magyarázta.

Sem felesége, sem pedig gyermekei nem ítélik el Magyary Istvánt. A feleség úgy véli: ennyi szenvedés, megaláztatás, meghurcoltatás után nem csodálkozik azon, hogy a családfő vállalta: jelentéseket ír. Azért tette, hogy ne bántsák a családját. Hogy mivel vették rá az ügynöki munkára? A felesége nem tudta megmondani, talán az édesapja vagy az öccse miatt zsarolták.

– Amikor rászántam magam, hogy elolvassam a jelentéseit, megkönnyebbültem. Semmitmondó, naiv beszélgetések voltak. Vigyázott arra, hogy senkinek ne ártson – mondta az idős asszony. – 46 éves pedagógusi munkám miatt sokan ismernek a városban. Most megvetést érezhetnek irántunk, mert csak azt látják: Magyary István besúgó volt. Tartozom neki annyival, hogy elmondom az igazságot. 1989-ben meghalt, már nem tudja megvédeni magát.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Hmmm... 2010. március 02. 10:33
  „En besugonak azokat az embereket neveznem, akik onszantukbol szolgalnak. Sajnos nagyon sok ilyen karorvendo es foleg irigy ember el kozottunk, igy ilyen igazi besugok mindig is voltak es lesznek is minden tarsadalmi formaban, barmilyen is a politikai vezeto part. Akiket alantas modon kenyszeritenek zsarolassal, nem igazan besugok. Altalaban ezek az emberek vagy "jelentektelen" jelenteseket adhattak ill. adhatnak le, vagy modjat keresik annak, hogy kilepjenek a kotelekbol, ha lehet. Altalaban nem nagyon lehet.”
 • 61. aggodo 2010. március 01. 23:34
  „En2
  Igaz,most megjobban mukodik a besugoi halozat,de most tenyleg igazan felelembol csinaljak.”
 • 60. Én2 2010. március 01. 10:49
  „9349779-helyes amit írtál , most igazán működik a besúgói hálózat.”
 • 59. Én2 2010. február 28. 12:25
  „Majd látjuk, hogy a fidesz , milyen jólétet hoz, de ha nem akkor mi van?”
 • 58. gerbera 2010. február 28. 11:09
  „Itt nincs egyik másik párt besúgója ,besúgó volt , köztudott miért mennyiért ,örökre kitiltani a közéletből ,magas nyugdíját (minimálra vissza venni) vagy más vagyonát a besúgás által szerzett nyereségvágyból érvényesülésből követte el , elvenni.Úgy mint a lengyeleknél.Mszpt egyenesen betiltani, bebizonyosodott hosszú évtizedeken keresztül ,hogy mindent tönkre tesznek,kárt okoztak a nemzetnek az országnak, ezt büntetlenül nem lehet tűrni.”
 • 57. Én2 2010. február 28. 10:38
  „Akik most a fidesz besúgójai azokkal mi lesz.”
 • 56. zolcsi44 2010. február 27. 17:29
  „Én azt mondom felejtsük el végre ezt a mocskos időszakot. MIndenkinek van egykeresztje,viselje annak sulyát. Senki nem tudhatja, hogy apja, anyja, testvére stb, de lehet, hogy tudatlanul Ő is be volt szervezve.
  Felejtsük el egysze s mindenkora.”
 • 55. Én2 2010. február 27. 14:01
  „úgy kritizáltok, mintha most minden olyan jó és szép volna.”
 • 54. maci52 2010. február 27. 08:00
  „59 év????????????
  Én meg 20 év után hogy nem volt rendszer váltás.”
 • 53. idir 2010. február 27. 04:57
  „"Tartozom neki annyival,hogy elmondom az igazsagot.1989-ben meghalt,mar nem tudja megvedeni magat."
  Kerdezem:azok,akik torvenyesen,jogerosen,alkotmanyosan szerzett javaikbol ki lettek semmizve ,a hazafias nepfront jogelodje es az azokat kiszolgalo jogaszok altal,aldozatkent meg a mai napig sem tudjak megvedeni az alkotmanyban rogzitett magantulajdon - jogaikat.Gondolok azokra az alkotmanyellenes ,torvenyellenes " elkobzasokra"az un.torvenytelen ,mai napig rendezetlen allamositasokra.Az orszagyulesi kepviselok hagytak ezeket a dolgokat,pedig barmikor elszamoltathattak volna a kormanyt is.”
 • 52. aggodo 2010. február 27. 04:31
  „9349779
  Lattam baratjanak,Lajosnak az ugynok beszervezesi lapjat.Kivolt nyomtatva,feketen,feheren az interneten..Velemenyezve pedig ugy volt,hogy kiszamithatatlan.Tehat ment a feje utan.Nem hiszem,hogy sokat artott volna valakinek a jelentesivel,mert nem lett hirtelen gazdagabb,tehat nem "dijaztak" ugy a tevelenyseget,mint mas ismert vasarhelyi ugynokoknek. A volt felesge rajzolt egyebkent,Lajos irogatott,de megkerdezem pontosan a rokonait,mert a festoi hajlamairol nem tudtam.Nem tudom,hogy On hany eves,de gondolom,hogy nem fiatal,ha Zoli bacsit "Zoli"-nak titulalja,mert mindenki tiszteletbol Fustos Zoltan festomuvesznek,vagy Zoli bacsinak hivta .Zoli bacsi mar nagyon regen meghalt,a vele hasonlo koruak is eltavoztak mar.Azt az egyet sajnalom csupan az ugynoklistaval kapcsolatban,hogy sok szemelynek a valodi nevet sehogy sem sikerult felkutatni,gondolom,meg van ra az ok,hogy miert.Termesztesen azzal egyetertek,hogy az 50-es evekben kenyszer beszervezesek is voltak.”
 • 51. valakiiii 2010. február 26. 22:30
  „érdekes....

  http://www.youtube.com/watch?v=WMiF2ycO8tY&feature=related”
 • 50. Hmmm... 2010. február 26. 15:44
  „Mi itt a szocreal? Ezek a butorok es a disztargyak mind a 60-as nyomai. A szocreal kisse alobb volt! Nyugaton eppen ilyen vazak es szekrenyek keszultek a 60-as evekben, a lanyom most kezdi gyujteni oket. Ha a hazasparnak gyerekei vannak es azokat tanittattak a pedagogusi es mas allami fizetesbol, nem nagyon lehetett razni a rongyot. Egyebkent en tisztelem azokat az embereket, akik ragaszkodnak megszerzett dolgaikhoz es nem csereberelgetik targyaikat ertelmetlenul, hiszen az eletben ezeknel sokkal fontosabb dolgok leteznek. Mondjuk a gyerekek tanulasa, konvek a tovabbkepzesekhez a szakmai fejlodeshez.
  A gyerekek szamara szakkorok es kulonorak biztositasa, ami mindig is penzbe kerult, ezert nem jarhattam en zeneorara es balettra.
  A 49-es hozzaszolas egy fiatal es tapasztalatlan emberre utal. Valoszinuleg evek mulva maskent fogja latni az eletet es alkotni velemnyet kedves "SSO".”
 • 49. SSO 2010. február 26. 14:17
  „tudta a néni, hogy a férje ügynök...egész ház szocreál még mindig, stílusosan...a rendszer kiszolgálóinak volt csak ilyen! sztem a mama a mszp nek adta a kopogtatót ma is... tud ez mindent..”
 • 48. Holló 2010. február 26. 11:18
  „nemecsekerno_007

  Nos szerintem félre értelmeztél. Nekem is elegem van de ha nem építjük a jelent se a jövőt akkor hogyan tovább?????????? És jelen pillanatban a hatalomnak az az érdeke, hogy ott is maradjon ahol van. Egy ismétlem egy kormányse akarta tisztázni az ügynökmúltat, tehát kérdezem jók Ők nekünk?”
 • 47. nemecsekerno_007 2010. február 26. 10:30
  „46. Holló 2010.02.26.

  Nekem meg a maszatolásból van elegem. Legyen nyilvános oszt jól van. Nyílván a hatalomnak más az érdeke.
  Építsük a jövôt a gyermekeinknek. Jahh. Hasonlókat mondtak akkor. A jövôvel foglalkozzunk, a munkásôröknél még fegyver van, nem akarunk boszorkányüldözést. :)

  Ez úgy hívják, hogy kamu. Csak az emberek akkor is és most is beveszik. :(”
 • 46. Holló 2010. február 26. 09:50
  „Ügynök múlt!
  Kicsit kezd elegem lenni belőle, véleményem szerint le kéne már tisztázni az egész dolgot és nem a múlton rágódni hanem a jövőn. Mért is mert még a múlton rágódunk addig nem építjük a jövőt gyermekeinknek sem unokáinknak a mi jelenünkről már nem is beszélve. És a jelenünk igen csak csúfos véleményem szerint. Tehát tiszte vizet a pohárba és kezdjünk már el valamit ami változáshoz vezet de rendesen.”
 • 45. csonakos 2010. február 26. 07:42
  „23. .suhym. 2010.02.25. 12:44
  Tényleg nem érted amit írtam? A "rendszerváltásnál" ha azonnal nyílvánosságra hozzák a listákat - kivétel a mai napig működő emberek feltárhatósága - akkor semmi baj! Ennek így kellett volna lennie! Az, hogy apránként, zsarolásszerűen csöpögtetik már húsz éve, hát ezzel van gondom! Az örömlány nem a maga örömére cselekszik!
  Egyébként a beszervezés sel egyet értek veled. Bizony sokszor aljas módon történt. Nem szabad elfelejtenünk, ide tartoznak az ország érdekében tevékenykedő kémek is! Ezért nem szabad feltárni azt a részt amelyik hozzájuk elvezethet! Fontos az ország számára ez a munka!”
 • 44. aggodo 2010. február 26. 03:10
  „" kesobb elvegezte a mezogazdasagi iskolat is,agronomus lett."
  Tehat biztos,hogy nem ingyen csinalta,amit csinalt,mint ahogy a tobbi besogo sem.Hogy lehetett pl.agronomus az,aki elotte B listan volt,egyaltalan hogy tanulhatott,amikor az elso kerdes a jelentkezesi lapokon az volt,hogy mi volt a szulok foglalkozasa,ekkor meg ekkor. Mar eleve el volt az illeto utasitva. Azert vannak ebben is ellentetek.
  Nekem pl. gyerekkent kisse furcsa volt az is,amire konkretan emlekszem,hogy az altalanos iskolaban a foldrajz tanito neni fogalmazat iratott foldrajzoran,az otvenes evek vege fele,aminek a temaja az volt,hogy mit csinaltak a szuleink es a nagyszuleink is.Hogy jott ez a foldrajzhoz?”
 • 43. KENYÉR 2010. február 25. 21:03
  „Holvan már a tavalyi hó, a dolgozó népet szolgálta, és nem az árulókat. Nyugodjon békében !”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütöttek egy 14 éves lányt Vásárhelyen

Személygépkocsi elé lépett egy 14 éves lány Hódmezővásárhelyen a Tóalj utca és a Szentkirály utca kereszteződésénél szerda délután. Tovább olvasom