Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

5 év után 7 gyermekkel tértek haza

Hódmezővásárhely - Hét gyermekkel költözött vissza Amerikából Vásárhelyre a Márki-Zay házaspár. A család öt évet töltött Kanadában és az Egyesült Államokban.
A vásárhelyi Márki-Zay Péter szerint olyan volt az az öt év, amit Kanadában és az Egyesült Államokban töltött a családjával, mint egy kirándulás. 32 éves volt, amikor feleségével, Felíciával és öt gyermekével nekivágott az ismeretlennek. Először Kanadába utaztak. A közgazdász férj kezdetben telefonszolgáltatást értékesített házról házra járva, de pakolt konténereket is.

– Házalóként naponta legalább 50 emberrel beszélgettem. Persze magyarokkal is összeakadtam, s ezek a találkozások igazán tanulságosak voltak. Az látszott, hogy első generációs bevándorlónak lenni a legnehezebb, hiába élnek kint már régóta, az akcentusuk megmarad – amiért a gyermekeik kigúnyolják őket –, öregkorukra pedig sokan ismét elfelejtik az angolt. A gyerekek már elveszítik magyar gyökereiket, kanadaivá válnak. Ez is megerősített abban, hogy haza kell jönnünk – mesélte Márki-Zay Péter.

Miután Kanadában egy bába segítségével megszületett hatodik gyermekük, Lóránt, Felícia a személyes élmény hatására elhatározta: beiratkozik egy bábaképző mesterkurzusra. Ezt már az Egyesült Államokban végezte el. Felícia 65 kisbaba születésénél segédkezett otthonszüléseknél és egy texasi szülőotthonban. Péter Amerikában ugyanannál az autóalkatrészeket értékesítő nagyvállalatnál kapott állást, amelynél már Kanadában is dolgozott több mint két évet.

Újra Vásárhelyen a Márki-Zay család. A házaspár szerette volna, ha gyermekeik itthon tanulnak. Fotó: Tésik Attila
Újra Vásárhelyen a Márki-Zay család. A házaspár szerette volna,
ha gyermekeik itthon tanulnak. Fotó: Tésik Attila

– A gazdasági válság a mi cégünket sem kerülte el. Amerikában azonban nemcsak beszéltek a megoldásról, hanem azonnal reagáltak is rá. Ahol csak lehetett, csökkentették a kiadásokat. Az amerikaiak nem fölülről, a kormánytól várják a segítséget. Egy csöppet sem tehetségesebbek nálunk, csak éppen más a mentalitásuk. Öt év alatt itthon is sok minden megváltozott. Szembetűnő például, hogy a nehéz idők ellenére rengeteg drága autót lehet látni az utcákon. Amerikában nem láttam annyi BMW-t, mint amennyit Magyarországon – állapította meg a családfő. Péternek az önkéntes munka is nagyon szimpatikus volt odakint. Az amerikaiak 30 százaléka dolgozik ingyen, pusztán azért, hogy segítse embertársait. A házaspár ezt szeretné Vásárhelyen is megvalósítani. Felícia a helyi könyvtárban havonta egyszer, szombat délelőttönként angolul olvas majd meséket a kicsiknek. Péter pedig ugyancsak az olvasást szeretné népszerűsíteni az iskolások körében.

A család részben éppen a gyermekek – a 13 éves Ferenc, a 12 éves Lilla, a 11 éves Teodóra, a 9 éves Gellért, a 6 éves Emma, a 4 éves Lóránt és a még Amerikában született 5 hónapos Pál – miatt tért haza a tengerentúlról. A férj fontosnak tartja, hogy gyermekei Vásárhelyen éljenek a szerinte később is meghatározó középiskolás éveikben.

– Igaz, nem könnyű a beilleszkedés – ismerte el Péter. Bár ők kint is csak magyarul beszéltek gyermekeikkel, mégsem tökéletesen szólalnak meg anyanyelvükön. Az édesapa elárulta: pár hónapja vannak itthon, de a gyerekek egymás között még mindig szívesebben beszélnek angolul.

A házaspárnak egyébként hetekig tartott a költözés. Megváltak kinti házuktól, konténerbe csomagolták bútoraikat, holmijaikat. Péter – aki hosszú évek után ismét a Démásznál helyezkedett el, és mellette óraadóként marketinget tanít a szegedi egyetemen – és Felícia is egyetértett abban, hogy jó volt hazajönni. Hasznos tapasztalatszerzésnek bizonyult az elmúlt öt év. Csak biztatni tudják a magyar fiatalokat hasonló próbálkozásra, ugyanakkor hangsúlyozták: egy előre elhatározott időpontban térjenek vissza szülőföldjükre.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. OPP 2009. november 15. 18:07
  „A kislányomnak az osztálytársa Teodóra. És szerinte nagyon aranyos a lány. :)”
 • 26. isteni 2009. október 28. 22:20
  „Szeretettel meghivjuk a család az Istentiszteletünkre minden vasárnap 10 óra-kor a baptista imahátba Táncsics.u.2. A gyerekek külön gyerekistentisztelet kapják.”
 • 25. hajnalka 2009. október 28. 19:16
  „Tényleg lehetne ő a polgármester!
  Meg tudja különböztetni a valódi értéket a látványos cukormáztól, közgazdász és láthatóan korrekt, tisztességes ember.
  Én rá szavazok.”
 • 24. 19701230 2009. október 28. 13:57
  „nagyon szép család!! gratulálok!”
 • 23. keiner 2009. október 28. 10:01
  „4. hozzászólás Hmmm... 2009.10.26. 13:26,
  kedves Hmmm... ezt aláiratom. Megint sok okos dolgot írtál.
  Itt kint németbe is vannak egyesek, akik olyan markás bolondok, de a legtöbben vigyasznak tényleg.
  Sokkan nem tudjak, hogy Noname mögött egy márkas ál.
  http://forum.chip.de/smalltalk/discounter-enttarnt-marken-aldi-noname-1031206.html

  Amit a könyveket illeti, nálam is sokkat találsz. Mikor a képet láttam egyböl eszembe jutott, hogy mikor gyerek voltam és az ablak parkanyban ültem holdfénynél és olvastam, mert rám kikapcsoltak a villanyt. :-)))”
 • 22. Roxy08 2009. október 28. 08:20
  „Nagyon szimpatikusak, helyesek. Fognak tapasztalni hideget, meleget ( sajnos, ez a való világ így 2009-ben MO-n!). A rokonszenves szülők és gyermekeik is.
  A lényeg: gazdagabbak lettek olyan tapasztalatokkal, amit senki nem vehet el Tőlük.
  A család, a szeretet ereje átsegíti Őket minden problémán.
  Ők látják igazán azokat a pozitív értékeket, amit - Amerikát hallva - sokan negatívan kritizálnak.
  Sok sikert!”
 • 21. Maya0804 2009. október 27. 23:26
  „Középiskolás koromból ismerem Pétert. Akkor is szimpatikus volt, most még jobban! A legjobbakat kívánom a családnak!! És tökéletesen egyet értek a 19. hozzászólóval, miszerint az ilyen szülők családi pótlék, meg egyéb támogatások nélkül is tisztességesen felnevelik a gyermekeiket!”
 • 20. aggodo 2009. október 27. 22:55
  „Szerencsesek,hogy volt hova visszamenniuk,sot munkahely is varta vissza oket.
  Keves embernek jut ez a privilegium.
  Kivancsi lennek,hogy a sorsuk hogy fog alakulni, elhatarozzak-e majd, hogy ismet utrakelnek az ismeretlenbe.”
 • 19. Hmmm... 2009. október 27. 17:00
  „A 18-as hoz,
  Tetszik tudni, az ilyen csaladokkal soha nem volt es nem is lesz problema. Az ilyen csaldok meg csaladi potlek nelkul is tisztessegesen nevelik fel gyermekeiket!!! Bar csak mindenki ugy gondolkodna es cselekedne mint a
  Marky-Zay hazaspar! Elszomorito az on megnyilvanulasa es kiabrandito! Mindenrol tanuskodik, csak eppen nem igazi magyar emberrol, aki orul, hogy tovabb gyarapodott az orszag egy tisztesseges csaladdal.
  A kocsikrol annyit, teljesen egyetertek a ferj velemenyevel. En mondjuk mindig elmosolygom magam, amikor kohog a bolha es egy senki feszeng egy draga kocsiban, aztan meg a csalad ehezik.”
 • 18. Johns 2009. október 27. 16:46
  „De jó ithhon sok a drága autó??De jó szemed van,de a BMWnek a volt Keleti Blokk és Magyarország az egyik legnagyobb felvásárlója,de semmi baj.amugy meg,hogy BMW nem biztos,hogy drága.Használt jó állapotú autók is vannak.És az USAban mért látott volna?Az USA nak is van saját autópiaca,meg Franciáknak is,meg az Angoloknak is, meg a Svédeknek is, Kináról Japánrol nem is szólva.
  Az USAban csak beszélneka megoldásrol??Kérlekszépen komám itthon is sőtt itt még a megoldásrol sem beszélnek ,csak meg emelnek mindent árban és adókulcsban,aztán fizeti a paraszt”
 • 17. Johns 2009. október 27. 16:42
  „Kúrva jó ezek is visszajöttek,hogy az amúgy is csóró magyar emberek adójábol neveljék fel a <moderálva> termését!Marhajó!Minek kell ezeket meg visszaengedni?Büszke lehet,hogy nem tud a .... csomót kötni.”
 • 16. Rosmary53 2009. október 27. 14:49
  „De jó ilyenről is hallani! Mint a mesében..megszerezték a tapasztalatot, gazdagodtak tudásban, és hazahozták a kincset, hogy itthon osszák széjjel. Köszönjük. Példaértékű az ilyen bátorság, 6 gyerekkel nekivágni az ismeretlennek, kint házalni, beilleszkedni, tanulni...ez itthon nem szokványos, sőt. Csodálója lettem ennek a családnak.”
 • 15. Én2 2009. október 27. 10:52
  „Régen is ilyen szép nagy családok voltak és szerettünk egymást, szép szülőkkel szép gyerekek születtek és okosak. Ez csak ebben a megváltozott világban lett ilyen rossz. Az átkosban is így éltünk,Volt meló, volt segítőkészség az emberekben, összetartottunk, szóval szép és jó volt.Aztán jött ez a kegyetlen világ.!
  Kellene nagyon polgármester gondolkodjon el a fiatal apuka hogy segítene e vásárhelyi embereken.”
 • 14. babocska 2009. október 27. 09:14
  „Igazán gratulációt érdemel ez a szép család.Szépek a gyerekek,biztos,hogy boldog családból boldog,elégedett gyerekek fognak kikerülni.Álmaik megvalósulásához sok sikert kivánok.”
 • 13. Hmmm... 2009. október 27. 08:08
  „Oszinten szolva, bizony a hit az ami hianyzik eletunkbol. Hogy Istenben vagy az emberi josagban? En nem vagyok vallasos, megis azt mondom, inkabb az legyen mindenki, mintsem onzo, galad , lelketlen ember. Szerintem vannak emberek, akik vallas nelkul egyszeruen az emberi egyutteles 10 parancsolata alapjan elnek szeretetben.”
 • 12. isteni 2009. október 26. 21:15
  „Én már sok ilyen családok láttam, de főleg a szabad egyházakban. Ott a szülők figyelnek arra, hogy a gyerekek nem "agyonszamítógepezzük" magukat. A gyerekek mennek vasárnapon istentiszteletre és ott hallják Istenről és erről hogy mit írja a biblia egy sikeres életről. A szülők általában nevelnek a gyerekek és nem fordítva és az iskolában sokszor ezek a mintagyerek, akik nem tönkreteszik minden tanórát mert otthon tanultak szót fogadni. Látják a szülők esténként imádkozni és tudják, hogy egy mennyei atya vigyázz az egész családjukra. Ez nem idil hanem normális keresztény életmód.
  Csak sajnos a többségnek már rég nem kell az Isten. És most sirnak a szép családélet után, ami már nincs.
  Most ebben ki a hibás? Isten biztos, hogy nem.”
 • 11. Tamtam 2009. október 26. 18:28
  „Én is gratulálok, valóban jó ezt hallani, hogy egy fiatal család vissza jön külföldről, és vágyik a HAZÁJA után.
  A hozzászólások miatt is jó volt olvasni a cikket.
  Vásárhelyi témákhoz, mint korábbi / Dávid műtétje, Anett, aki katonának jelentkezett / történetekhez szintén a kedves és jó kívánságokat hangoztató hozzászólások érkeztek többségében.
  Ezért is érdemes feljönni ide.”
 • 10. erpier 2009. október 26. 16:23
  „Az még milyen furcsa lesz, mikor azzal is szembesülnek, hogy mennyit romlott az oktatás színvonala főleg a középiskolákban.”
 • 9. aggodo 2009. október 26. 16:01
  „Gratulakok a batorsagukhoz,hogy vissza mertek koltozni Vasarhelyre.Sok sikert kivanok en is ahhoz,hogy felrazzak egy kicsit azt az alvo varost. Nagyon bizom abban es remelem,hogy a csaladfo indulni fog a polgarmester valasztason is,mert ilyen,nyugati tapasztalatokban gazdag,gazdasagi szakember biztosan tobb munkat tud majd behozni a varosnak. Igazi munkat,nem csak palyaztokat.
  Akkor talan a vasarhelyiek is tudnanak onkentesen is dolgozni embertarsaikert,ha tobbseguk nem segelyen tengetne eletet es nezne masok gazdagodagat.
  Abban is tokeletesen egyetertek a csaladfovel,hogy olvasni kell tanitani a gyerekeket es kozossegi eletet elni,nem pedig elzarkozni a tobbiektol,mert ha most ezt teszik,mi lesz,ha felnonek.Csak magukra gondolnak majd? Kivancsi lennek majd tovabbi eletukre,kulonosen arra,hogy a gyerekeik hogy tudnak beilleszkedni az iskolarendszerbe.”
 • 8. SSO 2009. október 26. 14:34
  „Minden magyar családnak hasonlónak kellene lennie. Értelmes, kedves kisugárzás, sok gyermek. Igazi idilli környezet. Remélem nem lesz gond a megélhetéssel. Minden tiszteletem a családé. Nekem ez a minta az etalon:D”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárva lesz az Emlékpont

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat közel 160 millió forintos támogatást nyert az Emlékpont… Tovább olvasom