Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

5 mázsa gyapjú két óra alatt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két óra alatt csaknem öt mázsányi gyapjútól szabadítottak meg kilencven birkát a X. Országos Juhnyíró-bajnokság indulói szombaton Hódmezővásárhelyen.
A jubileumi vetélkedés első helyezettje gépi kategóriában a gyomaendrődi Suha Lajos, kézi kategóriában pedig a kömpöci Nagy Lajos lett. A hagyományosan az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett versenyen tizennégy gépi és két kézi nyíró indult négy csapatban. A géppel nyíróknak az egy próba mellett öt állatott kellett megszabadítaniuk gyapjától, az ollóval versenyzőknek pedig három birkát kellett lecsupaszítaniuk.

A versenyben bár fontos volt a gyorsaság, a zsűri nemcsak ezt értékelte, hanem az állatok kezelését és a nyírás minőségét is. A gépi nyíróknak négyperces szintidő alatt kellett egy állatot megnyírniuk, s az időtúllépésért büntetőpontok jártak. Szintén pontlevonással sújtották azt a nyírót, aki megsebezte a juhokat, vagy nem elég gondosan bánt az állatokkal. A zsűri figyelte a lenyírt gyapjú minőségét is, értékelte mennyire maradt egyben a bunda, s hogy minden testtáján sikerült-e megszabadítani szőrétől az állatokat.

Két óra alatt kilencven birkát nyírtak meg Vásárhelyen.
Két óra alatt kilencven birkát nyírtak meg Vásárhelyen.
Fotó: MTI

Egy-egy állatról – egyedtől függően – négy-hat kiló gyapjút nyírtak le a versenyzők. Ez az alapanyag elegendő egy komplett férfiöltöny – pantalló, zakó és mellény – elkészítésére.

Közel 5 mázsányi gyapjú gyűlt össze. Fotó: MTI
Közel 5 mázsányi gyapjú gyűlt össze.
Fotó: MTI

A nagyszámú nézőközönségnek gyorsan kiderült, a birkanyírás kemény fizikai munka. A nyírók egész nap – amikor akár száznál is több állatot szabadítanak meg gyapjuktól – félig görnyedt testtartásban dolgoznak, s olyan izmaikat használják, amelyeket máskor soha. A kézi erővel nyírók még komolyabb feladat előtt állnak, hiszen egy állat tízperces megnyírása alatt nyolcszáz-ezerszáz alkalommal is csettintenek ollójukkal, ami igencsak megterheli csuklójukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láncban a Ginkgo Sas Hotel

Vásárhely - Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumon adott ismertetőt a Vásárhely… Tovább olvasom