Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

65 éves a vásárhelyi művészeti iskola - simogatható oroszlánt kapott ajándékba az intézmény

Oroszlánszobrot kapott a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola a 65. születésnapjára. Nagy Attila szobrászművész alkotását minél többet simogatják, annál fényesebb lesz.

Intézményünket sokan még mindig zeneiskolának nevezik, holott 2004-től művészeti iskolává alakult. Attól az évtől kezdve minden művészeti ágat, a zene mellett táncot, színművészetet és képzőművészetet is lehet intézményünkben tanulni.

– mondta a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Vágó János az intézmény 65. születésnapja alkalmából szervezett programsorozat nyitórendezvényén.
 
Fotó: Kovács Erika
Nagy Attila szobrászművész alkotását, a Vörös oroszlánt avatták fel. Fotó: Kovács Erika

Nagy Attila szobrászművész alkotását, a Vörös oroszlánt avatták fel. Az ünnepségen az alkotó is részt vett.
Nagy Attila Hódmezővásárhelyen született. Főleg kisplasztikákat, középméretű kompozíciókat készít. Figurális alkotásainak, állatszobrainak anyaga leginkább bronz, vagy kő. Számos díjjal ismerték el munkásságát.

A szobrot Szepes Mária Vörös oroszlán című műve ihlette. Nagy Attila az alkotást a Tiszta Szívvel Egyesületnek ajánlotta fel, azzal a céllal, hogy azt valamelyik hódmezővásárhelyi oktatási intézményben helyezzék el. Lehetőleg ott, ahol sok gyermek találkozik vele. Utóbbi azért is fontos, mert a kis oroszlán olyan anyagból készült, mecseki zsírkőből, ami, ha sokat simogatják, idővel teljesen kifényesedik.
 
Fotó: Kovács Erika
A kis oroszlán olyan anyagból készült, mecseki zsírkőből, ami, ha sokat simogatják, idővel teljesen kifényesedik. Fotó: Kovács Erika
 

Az egyesület úgy döntött, hozzánk kerüljön a Vörös oroszlán, mert intézményünkbe a város minden iskolájából járnak tanulók. Mivel a szobor egy kedves állat feje, a gyerekek valószínűleg késztetést éreznek majd, hogy megsimogassák.

– folytatta az igazgató.

Picasso mondta, hogy minden gyermek művész, a kérdés csak az, hogy egyesek hogy maradnak azok felnőtt korukban is. Aki ebben az iskolában bármelyik művészeti ágat műveli, jó úton jár, hogy megőrizze magában azt a kreativitást, nyitottságot, amely záloga lehet annak, hogy felnőtt korában is műértő, műkedvelő, vagy éppen művész legyen.

– emelte ki Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesület elnöke.
 
Fotó: Kovács Erika
A szobrot Szepes Mária Vörös oroszlán című műve ihlette. Fotó: Kovács Erika

A szoboravató után a művelődési ház emeleti galériájában tanári kiállítás nyílt Fülöp Ildikó, Mucsi Zoltán, Nádasdi István és Radicsné Nagy Andrea alkotásiból. Este pedig az intézmény tanárai adtak koncertet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Attila bíróságon szerezné vissza mandátumát - Makón és Vásárhelyen is a zacskós pénzt firtatják

Kiss Attila bíróságon szerezné vissza mandátumát - Makón és Vásárhelyen is a zacskós pénzt firtatják
Akár Márki-Zay Péter polgármesteri kampányát is finanszírozhatták a Jobbik zacskós pénzeiből - közölte Cseri Tamás önkormányzati képviselő. Tovább olvasom