Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

700 milliót költenek a Szabadság térre

Hódmezővásárhely - Mintegy 700 millió forintot akar fordítani a vásárhelyi önkormányzat a Szabadság tér rehabilitációjára. A tervek szerint 113 önkormányzati lakást újítanak fel, és kulturális központot, szolgáltatóházat, játszótereket is kialakítanak.
Omladozó vakolat, koszos falak, szemét, megrongált postaládák látványa fogadja a vásárhelyi Szabadság tér 78. szám alatti társasház lépcsőházába betérőt. Ezt az állapotot szüntetné meg az önkormányzat pályázati segítséggel. Siker esetén mintegy 700 millió forintot fordít a Szabadság tér rehabilitációjára a város. Köztük a már említett 78. szám alatti épületre, amely kívül-belül is a legrosszabb állapotban van. A kétemeletes társasházban 24 önkormányzati – 33 négyzetméteres szoba-konyhás-fürdőszobás – lakás található. Az egyikben 20 éve lakik Vas Istvánné. A 81 éves nő Székkutasról költözött a Szabadság térre.

– Nagyon szeretek itt lakni, de 20 év óta csak romlik a házak állapota. Jó lesz, ha felújítják a lakásokat – magyarázta az idős asszony, aki saját pénzéből csinosítgatja önkormányzati lakását. Kifestette, konvektort cserélt. A lépcsőház felújítását is szorgalmazta, de miután a lakók többsége csak átmeneti otthonnak tartja a lakását, egy fillért sem akartak áldozni rá. A pincét évek óta nem használja. Ami nem csoda, hiszen még az ablakkeretet is elvitték, s zárni sem lehet a helyiséget. Eddig két biciklijét lopták el – mesélte az idős asszony.

Hegedűs András hat éve az Észak utcából költözött a Szabadság térre. Otthonában elkél az ajtó- és ablakcsere. Fotó: Tésik Attila
Hegedűs András hat éve az Észak utcából költözött a Szabadság térre.
Otthonában elkél az ajtó- és ablakcsere. Fotó: Tésik Attila

– Nem is rakjuk le a tárolóba a kerékpárokat – utalt első emeleti lakása folyosóján, valamint a konyhában lévő kerékpárokra Hegedűs András, aki a 87. szám alatti társasházban él. Az 51 éves, rokkantnyugdíjas férfi hallott a fejlesztési tervekről, mert rendszeres látogatója a cigány kisebbségi önkormányzat üléseinek. 33 négyzetméteres lakásának leggyengébb pontjai a nyílászárók. Elmondta, hogy az erkélyajtón és az ablakokon süvít be a hideg.

Játszótér és kulturális központ

Nem csupán a Szabadság téri épületeket újítja föl az önkormányzat. Kulturális központot, szolgáltatóházat, játszótereket is kialakítanának. Az 1950-es években épített Szabadság téri házakban összesen mintegy 600-an élnek, főként szociálisan hátrányos helyzetű emberek.

– Saját zsebből nem tudjuk megoldani az ablakcserét, hiszen a lakbérrel együtt mintegy 16 ezer forint a lakás rezsije. Havonta 40 ezer forintból élünk a feleségemmel – magyarázta a férfi, aki szerint a gázkonvektorok felett is eljárt az idő. Hegedűsék 6 évvel ezelőtt az Észak utcából költöztek be a Szabadság térre. A férfi elmondta: a lakók többsége nyugdíjas, gyesen lévő vagy munkanélküli.

A tervek szerint 2011–2013 között megújulnak a Szabadság tér 78–88. szám alatti társasházak. A beruházás a tetőt, a homlokzatot, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét érinti. A 113 önkormányzati lakás – komfortos, félkomfortos, 21–64 négyzetméteres – fűtés- és belső vezetékrendszerét is korszerűsítik.

Olvasóink írták

 • 19. ava44 2009. december 18. 16:26
  „A panelban a lakóknak az 1/3-ot kellene törvény szerint fizetni. Vásárhelyen meg 2/3-ot, mint ahogy Renchy írta, át kellene vállalni az önkormányzat részét. Illetve csoportos hitelt kellene a lakóknak felvenni az önkormányzat helyett, mert nem adnak már a bankok neki. Amit majdan az önkormányzat fizet, -- vagy nem -- és ha nem, a lakó közösköltségéhez hozzá vágják az önkormányzati rész törlesztő részletét, nyögje a barma. Az önkormányzat meg röhögne a markába hogy na ezt jól elintézték. Ja a Szabadság téren igen csak lepusztultak az önkormányzati lakások. Meg aztán még sok minden eltünt onnét. Pl. fiatalkorom kedvenc szórakozóhelye a Csillag Pressó. No nem nosztalgiázunk. Megyek kártyázni.”
 • 18. Renchy 2009. december 17. 20:45
  „"A lakbérrel együtt 16 ezer a lakás rezsije" - Ez igen! Anyámék meg fizetik a havi 45 ezret télidőben fűtés+melegvízdíj kombóban. És havi 100 ezerből élnek. Ja, a panelprogramban meg akkor lenne esélyük, ha átvállalnák az önkormányzattól az 500 ezret a saját 500 ezrük mellé. Nagyon sajnálom a Szabadság térieket...”
 • 17. zero 2009. december 17. 20:33
  „Hogy fizetnék már nem hülyék ezek.Ök akissebség nekik jár.Nktek meg a szátok.Mennyetek szavazni!”
 • 16. kislevi 2009. december 17. 05:17
  „Igen! Ez igazságtalan!”
 • 15. Én2 2009. december 16. 13:27
  „A házak felújításának a negyedrészét fizetik az emberek itt is mint a panelban.???
  Különben igazságtalan lenne.”
 • 14. totya66 2009. december 16. 10:11
  „Játszótér???? Hát volt csak lehozták a kertvárosba, igaz kétlem hogy azon a részen ahol 60 év az átlagéletkor olyan nagy szükség volna a homokozóra és a hintára, olyan hely viszont biztosan elkelne ahol össze tudnak jönni az idősek és beszélgethetnek de nincs kiírva hogy orvosi rendelő.”
 • 13. Vöröske 2009. december 15. 21:55
  „Kisokosnak igaza van.Régen nagyon jó környék volt a Szabadság tér.Ténylegesen onnan kezdődtek a problémák amikor odaköltöztették a kedves 3H-s családokat.Az a legnagyobb baj,hogy hiába fogják felújítani nekik ,ugyanúgy nem fogják megbecsülni.Az átadás után egy évvel szeretném látni mi marad az ablakokból,az ajtókból, a falakból stb.Inkább azoknak a társasházaknak kellene adni ezt a pénzt akik megbecsülik.Persze ők vegyenek fel hitelt és lépjenek bele a panelprogramba.”
 • 12. JB007 2009. december 15. 21:07
  „Ha nem akarom, hogy "lekomcsizzanak", akkor örülnöm kell egy ilyen hírnek?
  Hurrá szép, új világ...”
 • 11. kisokos 2009. december 15. 20:43
  „Bocsánat az elütésért, a második bekezdésben írt három mások helyett három hások értendők.”
 • 10. kisokos 2009. december 15. 20:38
  „Mielőtt a cikkel kapcsolatban a véleményemet leírnám, egy kis történeti áttekintést szeretnék nyújtani a Szabadság tér múltjával kapcsolatosan. A családunk 1959-ben költözött a Szabadság térre, amit akkor még Tanácsköztársaság térnek hívtak. Nem voltunk honfoglalók, de az első generációs betelepülők közé tartoztunk. Ez volt akkoriban a város legdinamikusabban fejlődő része. A szüleim több mint négy évtizedet éltek ott halálukig.
  A Szabadság tér fénykora a hatvanas évekre esett. Akkor kifejezett rangot jelentett, ha valaki ott kapott tanácsi lakást. Abban a közel húszlakásos épületben ahol akkor éltünk, lakott agrármérnök, gépészmérnök, gyógyszerész, sebész, pedagógus. Nagy számban laktak a téren az akkori honvédségi alkalmazottak, az ún. ,,tiszti bérházakban". A három másokat (halmozottan hátrányos helyzetűek) akkoriban talán 8-10 család reprezentálta, de azok mind normális, konszolidált körülmények között éltek, jó részük zenészfamília volt.
  Az első komolyabb változások a lakók összetételét illetően a hetvenes évek elején történtek, amikor a jövedelmek erőteljesebb differenciálódásával, sokan a tanácsi bérlakásból saját tulajdonú ingatlanba költöztek. Az új bérlők többnyire az akkori ipari nagyüzemek munkásaiból tevődött ki. A hetvenes években történtek meg az utolsó nagy ingatlan felújítások is.
  A három hások nagyszámú betelepítése a nyolcvanas években kezdődött, a Csizmadiáné nevével fémjelzett tanácsi időkben, majd rendszer semlegesen folytatódott a Rapcsák időszak alatt is, és Lázárnak sincs ez ügyben szégyenkezni valója. Ennek is köszönhetően, a városi közvélemény az ott lakók egy része miatt elég negatívan értékeli a Szabadság teret. Persze a kép azért árnyaltabb, mert a kilencvenes évek közepén volt egy jelentős privatizáció, amelynek eredményeként az ottani lakások többsége már magántulajdonba került.
  Visszatérve a cikkre, ha egy átlag vásárhelyi ezt elolvassa, akkor az előzőekben megfogalmazott negatív véleménye csak erősödni fog. Talán nem ártott volna, ha cikkíró hangsúlyosabban kitér arra, hogy ezek a nem szívderítő állapotok az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban elsősorban az ott lakok többsége miatt alakult ki, tisztelet a kivételnek. Az, hogy ott többségében munkanélküli, gyeses, segélyes, stb. él, ez nem zárja ki azt, hogy ne tudnának egy minimális rendet tartani. Nem hinném, hogy ha az itteni munkanélküliek megkeresnék az önkormányzatot, hogy ugyan adjanak már nekik 30 kg. olcsó Tesco festéket, meg néhány meszelőt a lépcsőház kifestéséhez, akkor ez merev elutasításra találna. Érdekes módon a magántulajdonban lévő társasházak lépcsőházai és előkertjei rendezettek.
  Véleményem az, hogy a Szabadság téri önkormányzati lakások rehabilitációja önmagában csak a felújítással semmit sem ér, ha az ott lakók egy részének a magatartásában, viselkedésében nem történik változás. Mert gyanítom, hogy az a ,,kedves" bérlő, aki nyáron a nyitott, rossz állapotú ablakból laza mozdulattal kihajítja a pelenkát és az üres pizzás dobozt, az a korszerű műanyag ablakon át is megteszi ugyanezt.”
 • 9. Lixus_kzs 2009. december 15. 19:55
  „Itt már semminek sem lehet örülni? Hameg lepusztulnak az épületek akkor meg azért sírna a szátok mi?

  Húzzatok el elvtársak! Tegyétek amit tenni kell.”
 • 8. aranka2 2009. december 15. 19:04
  „Kedves Török Anita, a Szabadság térre egy fillért sem költenek, amint ez a jól megírt cikkéből pontosan kiderül. A Szabadság téren álló lepusztult házakra viszont igen, és nem lett volna rossz, ha a címben is utal valami erre. Tudom, a címet jobb lapoknál a címszerkesztő adja. Ha a DM-nél így van, a maga helyében tiltakoznék az ilyen hamis, félrevezető szerkesztés ellen.”
 • 7. Én2 2009. december 15. 17:33
  „Jó kampányfogás!”
 • 6. Beth 2009. december 15. 17:19
  „Meg lehet nézni, hogy hány ott lakónak van a nevén autó. No, mennyinek? Cigire futja?”
 • 5. airwaves 2009. december 15. 16:20
  „Egy sportriporteri örökzöld átköltve: Nem: " Jönnek a csehszlovákok! Jönnek a csehszlovákok!" Hanem: Jönnek a választások! Jönnek a választások!”
 • 4. Filctoll 2009. december 15. 15:05
  „Én már hozzá se szólok!”
 • 3. hetedik 2009. december 15. 13:48
  „Ha már mindenképpen nekünk kell a szegény cigányoknak mindent kicserélnünk, felújítanunk, javaslom minden berendezési tárgy betonból való elkészítését, vagy bármely olyan anyagból, ami nem ellopható, elégethető, lerombolható.
  Aztán majd az avatóünnepségen elvágják a szalagot szamurájkarddal.”
 • 2. airwaves 2009. december 15. 11:41
  „A lakók többsége rokkantnyugdíjas, gyes-en lévő, vagy munkanélküli. Vagyis cigány. Újítsuk fel nekik a kéglit. Fordított esetben ők is megtennék... Vagy nem ?:)”
 • 1. hetedik 2009. december 15. 07:55
  „Pont itt a délmagyaron olvashatunk időnként a cigányoknak épített kulturális központok sorsáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktornak ütközött egy autó Mindszenten

Ittas volt annak a személygépkocsinak a vezetője, aki hétfőn kora este egy traktor ekéjének ütközött Mindszenten. Tovább olvasom