Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

77-ből 67-en szoktak le a cigiről egy év alatt

Hódmezővásárhely - Hetvenhétből 67-en szoktak le a cigarettáról Vásárhelyen az önkormányzat által szervezett dohányzásleszoktató programban. Hemző Gyuláné és Sinka Balázs már többször próbálta letenni a cigit – most sikerült.
Két naponta egy doboz cigarettát szívott el a vásárhelyi Hemző Gyuláné. Egy éve azonban felhagyott a füstöléssel. A Cseresnyés-kollégiumban ügyintézőként dolgozó Juliannának, az önkormányzat által szervezett dohányzásleszoktató programmal sikerült megszabadulnia káros szenvedélyétől.

– Már többször elhatároztam, hogy leteszem a cigit, ám végleg sohasem tudtam megszabadulni tőle. Először akkor döntöttem így, amikor babát vártam. Pár évig füstmentesen éltem, de aztán újra rászoktam. A férjem egyébként szintén dohányzott, de neki már korábban sikerült felhagynia vele – mesélte Julianna.

Sinka Balázs állandó gégegyulladással küszködött. A napi egy doboz cigi pedig csak fokozta panaszait. Miután felhagyott a dohányzással, a betegsége is elmúlt. Az Eötvös szakközépiskola pedagógusa is többször próbált már leszokni, sikertelenül. Ő is a vásárhelyi közintézmények azon 67 dolgozója közé tartozik, aki a program segítségével élhet egészségesebben. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 14 évig dohányzott. Persze neki sem ment könnyen a leszokás, de sikerült.

Sinka Balázsnak megszűnt a gégegyulladása, amióta nem cigizik. Fotó: Tésik Attila
Sinka Balázsnak megszűnt a gégegyulladása, amióta nem cigizik.
Fotó: Tésik Attila

A program 77 résztvevője közül csupán 10 dohányos nem tudta letenni a cigit. A leszokást segítő gyógyszer 60-70 ezer forintos költségét az önkormányzat állta. Az eredményes programért az Egészségbarát Európai Vállalat, Egészségbarát Európai Munkáltató címmel tüntették ki a vásárhelyi önkormányzatot.

Szeri: egyik napról a másikra

Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója 1992-ben, egyik napról a másikra dobta el a cigarettát. Először a napi adag csökkentésével próbálkozott – eredménytelenül. Ezért a drasztikusabb megoldást választotta, ami viszont párban járt azzal, hogy a kávéivást is elhagyta.

Olvasóink írták

 • 3. FűzfaVessző 2009. március 05. 21:23
  „87% -os arány kimondottan jó eredmény.Sinka Balázs kedves ismerősömnek külön is gratulálok/ a többi sikeres résztvevőnek is/.
  F.V.”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2009. március 05. 08:36
  „Tisztel Városlakók?
  Finanszírozzátok a leszokáshoz való gyógyszeremet nekem is?
  Megígérem, javítom a statisztikát!”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 04. 19:55
  „Ez pontosan így van! Csak van egy kis szépséghibája a dolognak és pedig hogy ezt a programot a Vásárhelyi adófizetők fizették meg! Így könnyű ám dicsekedni! Mert azt hiszem semelyik önkórmányzati dólgozó sem vett vólna részt ebben a leszoktató programban a saját kőltsére.Akkor lett vólna sikeres ez a program ha az egész városra kiterjesztette vólna ilyen fórmán. De a dohányos városlakóknak a segítség helyett csak a fenyegetés és bírságolás marad! Hát ilyen segítő kész a mi pólgármesterünk!Hogy is van a közmondás? Vizet prédikál és bórt iszik????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes osztálynapló Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 75 számítógépet kapott ajándékba Vásárhely holland testvérvárosától,… Tovább olvasom