Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

96 új munkahely, városi segítséggel

Kilencvenhat új munkahelyet hozott létre tizenhat vásárhelyi vállalkozás, be is nyújtották igényüket a vásárhelyi önkormányzat félmilliós támogatására – hangzott el a tegnap a vásárhelyi közgyűlésen. Napirend előtt szó esett az egészségügyi átalakítás következő lépeseiről, de az iskolai beiratkozások idejéről is.
Havránek Ferenc képviselő már a tegnapi vásárhelyi közgyűlés napirendjeinek megszavazása előtt javasolta, hogy nyílt ülésen értékeljék a képviselők az önkormányzati intézmények karbantartására kiírt pályázatra beadott ajánlatokat, és nyílt ülésen szavazzanak a bírósági ülnökök személyéről. Javaslatát a testület nem fogadta el. A képviselők szintén nem vették napirendre Hernádi Gyula képviselő önálló indítványát. Ebben a szocialista városatya azt kérte, hogy a közgyűlés határolódjon el a február 18-i kórháztüntetésen elhangzott szélsőséges megnyilvánulásoktól. Lázár János polgármester napirend előtt emlékezett meg a nemrégiben elhunyt, Pro Urbe-díjas Dányi József református esperesről, kinek emléke előtt a testület is tisztelgett. Hegedűs Zoltán képviselő arról számolt be, hogy százötven helyi vállalkozás vitte el azt a formanyomtatványt, mellyel az új munkahelyteremtés félmillió forintos önkormányzati támogatását lehet igényelni. közülük tizenhat helyi vállalkozás már jelezte is, hogy 96 új állás teremtéséhez kéri ezt az összeget. A város támogatása fedezi a minimálbér után járó éves társadalombiztosítási járulékot.

Mint mondta, az igényt benyújtó vállalkozások skálája széles, autókereskedések, információtechnológiai cégek is vannak köztük. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás az egyéni vállalkozók saját foglalkoztatására is igényelhető, s a kérelmek elbírálását havonta végzik. Elhangzott, a 96 munkahely 48 millió forintos támogatást igényel.

Bacsa Pál képviselő arra a pályázatra hívta fel a figyelmet, mely az épületek szigetelésére, fűtéskorszerűsítésére írtak ki, s melyet jövő keddig lehet benyújtani. Makó András, a lakosságszolgálati csoport vezetője pedig arról számolt be, hogy tavalyelőtt és tavaly két-két társasház nyert hasonló pályázaton. Benkő Zsolt megköszönte a helyi szabad demokraták erőfeszítéseit, melynek köszönhetően Vásárhelyen épülhet a biodízelüzem, s felhívta az emberek figyelmét, hogy ne a külterületen, hanem a lomtalanítás kijelölt helyszínein szabaduljanak meg a szemetesekbe nem férő holmijaiktól. Kovács László városatya arról szólt, hogy a megkezdődött egészségügyi reform – mely rombolást jelent – nem ér véget Molnár Lajos szakminiszter lemondásával, hiszen a kormány már fontolgatja a több biztosítós rendszer bevezetését. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet –, ugrásra készen áll a tőke a szétvert egészségügy privatizációjára.

Hernádi Gyula képviselő erre reagálva azt mondta, búvárleckét kellene vennie, mert attól tart, ha sokáig hallgatja képviselőtársát, előbb-utóbb keszonbetegséget kap. Arra kérte az ülést vezető Lázár Jánost, hogy szabályozza a hozzászólások idejét. A polgármester azonban azt mondta, hogy a közgyűlésben szólásszabadság van, ezért hagyja, hogy mindenki nyugodtan beszéljen arról, ami éppen eszébe jut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldik a hétszáz kórházi dolgozó felét Vásárhelyen

Már összepakolták a vásárhelyi Erzsébet-kórházban a megszüntetett három fekvőbeteg-osztályt. A… Tovább olvasom