Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Beatlesszel is énekelt Kenéz Heka Etelka

Hódmezővásárhely - Bár a Vajdaságban született, férje révén mégis vásárhelyinek tartja magát Kenéz Heka Etelka, aki számos adománnyal támogatja a hazai és a határon túli magyar közösségeket. A mecénásként is ismert asszony énekelt Nurejevnek, a világhírű balett-táncosnak, de a Beatlessel is egy dániai születésnapi bulin.
Kenéz Heka Etelka férje, Kenéz Ernő, a Magyar Állami Operaház tagja révén lett vásárhelyi. A házaspár évtizedeken át élt Bécsben, ahol az Attila kallert (azaz sörpincét) működtették, s maguk is felléptek időnként világhíres vendégeik előtt. A Vajdaságból származó Etelka korábban énekesnőként nyugat-európai bárokban dalolt. Egy alkalommal a Beatles tagjaival is találkozott.

– 19- 67-ben egy magyar származású ismerősöm, aki dúsgazdag varieté- és étteremtulajdonos volt Dániában, meghívott a dán Hortens városába, fia születésnapjára. Nagy meglepetésemre a vendégek között találkoztam a Beatles együttes mind a négy tagjával, akik akkoriban kezdték hosszúra, vagyis hippisre növeszteni a hajukat. Nagyon közvetlenül és kedvesen viselkedtek: John Lennon nekem sziával köszönt, míg Ringo Starr németül, kisztihanddal üdvözölt. Az esten én is felléptem és ők is énekeltek – mesélte Etelka a hírességekkel való találkozását. Nem ők voltak az egyetlenek, akiket megismert. – Egy alkalommal a bécsi operaház közelében lévő Tűzmadár étteremben léptem fel, s a vendégek között felismertem Nurejevet, a világhírű balett-táncost. Tiszteletére orosz dalokat énekeltem.

Hetvennél is több könyvet írt a vásárhelyi mecénás. A szerző felvétele
Hetvennél is több könyvet írt a vásárhelyi mecénás.
A szerző felvétele

Kenéz Heka Etelka már nagybeteg férjével költözött Vásárhelyre, aki nem sokkal ezt követően meghalt. Az özvegy visszavonult a fellépésektől, de nem maradt tétlen. 73 könyvet írt az utóbbi években, köztük verses, prózai és szakácskönyveket, legutóbb pedig a Vásárhelyi regős tanyák című néprajzi munkája jelent meg. Szegeden és Vásárhelyen működő irodalmi kört szervezett. Saját és férje dalaiból pedig CD-t adott ki.

– Odahaza, az egykori Jugoszláviában is a kisebbséghez tartoztam, ahogy férjemmel később mindketten azok voltunk Bécsben is, ezért támogatom a határokon kívül élő magyarokat – indokolta a Szent György-lovaggá ütött Etelka, évek óta miért visz vagy küld ajándékokat, karácsonyi csomagokat, könyveket szerbiai, erdélyi vagy éppen moldvai magyaroknak, magyar közösségeknek, iskoláknak, de adományozó kedve itthonra is kiterjed.

Etelka adományából nemcsak volt férjének állíttatott emléktáblát, de Béla cigánynak, Szabó (Nikolin) Éva rádiós legendának, legutóbb pedig segítségével állítottak szobrot Kálvin János hitújítónak a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Megírta Vásárhely himnuszát, és még vagy ötven másik himnuszt, s alapított egy évente átadandó Gyűrű-díjat az ifjú vásárhelyi zenei tehetségeknek.

– Mindezekkel azt a szeretetet akarom továbbadni másoknak, amellyel annak idején engem árasztott el sajnos korán elhunyt édesanyám. Saját gyermekem ugyanis nem született – tette hozzá Kenéz Heka Etelka.

Olvasóink írták

 • 14. tol 2012. január 02. 12:14
  „Etelka onnan jön, ahova ti sose fogtok eljutni.”
 • 13. mivan? 2011. december 29. 20:05
  „Úgy tűnik nekem ez a nő a mi kis Kiszel Tündikénk. Mindegy mit írnak róla csak benne legyen az újságban.”
 • 12. kommentelő 2011. december 28. 21:00
  „Mellesleg, ha valaki utánanéz a Beatles több ezer fényképének, az láthatja, hogy -Harrison kivételével- a zenekar tagjainak 1967-ben rövidebb volt a haja, mint akár 66-ban, vagy 65-ben. Etelka néni, bocs egy mániás Beatles rajongó szőrszálhasogatásáért!”
 • 11. kovácstibor 2011. december 28. 17:19
  „Néni, másik sztorit kérünk, mert ez cseppecskét sántít!”
 • 10. getback 2011. december 27. 20:04
  „A BEATLES 1967-ben nem járt Dániában!A BEATLES történetét már többen napról-napra feldolgozták,és sehol nem említenek dániai látogatást.1964 nyarán koncerteztek(Ringo és hippis haj) nélkül illetve John Lennon járt 1970-ben Dániában.”
 • 9. abai 2011. december 27. 19:11
  „Hacsak haverokéra nem. Mert nem vonultak kolostorba, csak a koncertezésből lett elegük.”
 • 8. kommentelő 2011. december 27. 13:02
  „Csak megismételni tudom, amit pár hónapja a Vásárhely himnusza cikk kapcsán írtam. Beteges fetlűnési mániában szenved a hölgy.
  A konkrét eset egyértelműen valótlanság. 1966 augusztus 29-én léptek fel utoljára San Franciscoban. És ezután semmiféle HAKNIT nem vállaltak. Addigra már rühellték a nyilvánosságot és annak minden velejáróját. Kizárt dolog, hogy 1967-ben elmentek volna egy ilyen jellegű eseményre bazári majomnak.”
 • 7. airwaves 2011. december 27. 10:44
  „Végre újságcikk lett belőle!
  Megnyugodhat...”
 • 6. DMagóg 2011. december 27. 08:46
  „4. getback 2011.12.27. 08:07!
  A Fiúk vendégként, nem fellépőkként voltak jelen. A Művésznő fellépett, s megesik, hogy az asztaloknál ülő vendégek együtt énekelnek a fellépővel. Így, vele énekeltek a Fiúk, s nem Ő a Fiúkkal. Nekem így jön le a "hír".”
 • 5. kovácstibor 2011. december 27. 08:30
  „Művésznő, ez nem jött össze! :)”
 • 4. getback 2011. december 27. 08:07
  „A BEATLES történet kicsit sántít, mert 67-ben nem jártak Dániában a fiúk,csak 1964 nyarán de akkor is Ringó nélkül,hisz ő ekkor kórházba került és Jimmy Nicol helyettesítette.A BEATLES amúgy sem volt egy party zenekar, 67´-ben meg már nem is koncerteztek.Valószínű a művésznő egy "cover" bandával találkozott,akik a gombafejűeket mindenben utánozva hakniztak.”
 • 3. DMagóg 2011. december 26. 19:23
  „Szólt a táskarádióm a biciklin és én is énekeltem velük! (SzER, Szabad Európa Rádió, Cseke László.)”
 • 2. kovácstibor 2011. december 25. 19:27
  „A cikk címe egy nagy kamu. Nem a Beatlessel énekelt, hanem énekelt ott, ahol a Beatles is. DM-színvonal.”
 • 1. deszkás 2011. december 25. 10:28
  „A messziről jött ember esete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Leader-pályázatok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A Leader-programban ebben a pályázati ciklusban három témában lehetett… Tovább olvasom