Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A belvárosra költik a pénzt Vásárhelyen

Újabb belvárosi utcákat vont be a fizetőparkoló rendszerbe a vásárhelyi közgyűlés. A száz forintokból összegyűlő milliókat a belváros megszépítésére, többek között fűnyírásra, virágok ültetésére költi az önkormányzat.
Újabb belvárosi utcákat vont be a fizetőparkoló rendszerbe a vásárhelyi közgyűlés. A száz forintokból összegyűlő milliókat a belváros megszépítésére, többek között fűnyírásra, virágok ültetésére költi az önkormányzat. Az első tapasztalatok nem meglepőek: jellemzően a legdrágább autók tulajdonosai próbálják elkerülni a fizetős helyeket.

Kiterjesztette a vásárhelyi közgyűlés a fizetőparkoló rendszert azokra a belvárosi utcákra, melyeken május 2-a, azaz a rendszer bevezetése óta még nem kellett fizetni. Mint azt Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője a közgyűlésen elmondta: az ok az, hogy a fizetőparkoló helyett az autósok egy része a lakosok elől foglalja el a belvárosi házak előtti, melletti parkolóhelyeket. Így történt az Oldalkosár utca 12. szám előtt, az Oldalkosár utcai üzlet-, illetve épületsoron, a Csengettyű közben vagy a Nyizsnyai utcában. Ezt két módon akadályozzák meg: egyrészt fizetni kell a parkolásért itt is, illetve néhány helyen – többek közt a Szentkirályi utca alsó végénél – megállni tilos táblákat helyeztek ki.

Újabb fizetőparkolók

Fizetni kell ezentúl a Zrínyi utcának a Nyizsnyai és a Madách Imre utca közti szakaszán a páros oldalon, a Nyizsnyai utca Zrínyi és Bakai közti részén, a Lázár utca Nyizsnyai és Hódi Pál utca közti szakaszának páratlan oldalán. A Csengettyű köz mindkét oldalán, az Oldalkosár utca 3–5. szám között és az 5–7. szám előtt, az Oldalkosár utca 7. és a Csengettyű utca között, az Oldalkosár 13–19. közti udvarban, a 14 és 16–18. szám között a pavilonsor előtt és a tájház felőli oldalon, a Kaszap utca 2–8. szám mögött az udvarban, a Batthyány utcában az Oldalkosár utca 11. mellett, A Szentkirályi utcán a bölcsőde kerítése mellett, az Oldalkosár utca 12. számú ház és a József Attila-iskola előtt.

Lázár János polgármester azt hangsúlyozta: a vonatkozó helyi rendelet három héttel ezelőtti életbe lépése óta csak a százforintos parkolási jegyekből – s nem az előre váltható bérletekből – havi több millió forintos bevétellel számolnak. Ezt mind a belváros rendbetételére, szépítésére – többek között fűnyírásra, virágok ültetésére – forgatja vissza a parkolási rendszert üzemeltető, s a díjakat szedő Városellátó Kft. Az eltelt három hét tapasztalatai szerint csak a tízmilliós autók tulajdonosai nem szeretnek pénzt adni a parkolásért, az olcsóbb járművek vezetői szívesebben fizetnek. Azt is hozzátette, hogy a nagyobb városokban már régóta elfogadott, hogy aki a belvárosban akar megállni, az díjat is fizet. A bevételeket pedig az autósok által igénybe vett terület gondozására, karbantartására forgatják vissza.

A parkolási rendszerbe bevont utcákról, illetve arról, hol helyeztek ki megállni tilos táblákat, a közlekedési bizottság döntött. Magyar József, a Városellátó Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a tegnap délelőtt még lepellel takart fizetőparkoló táblákról folyamatosan távolítják el a fóliát, és folyamatos a parkolóőr-felvétel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyentelkek a mártélyi általános iskoláért

Négy újabb kisdiák kell ahhoz, hogy 2008 szeptemberétől is önállóan működhessen a mártélyi általános… Tovább olvasom