Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A biztosító elengedte Szakálasék tartozását

Hódmezővásárhely - Március végén égett ki Vásárhelyen a Csengettyű köz 10. egyik tizedik emeleti lakása, miután egy kisfiú gyufával játszott. Szakálaséknak mindenük odaveszett a tűzben, és még az a veszély is fenyegette őket, hogy 801 ezer forintot fizethetnek a biztosítónak a társasház közös helyiségeiben okozott kárért.
Március 24-ét sohasem felejti el a vásárhelyi Szakálas család. Ekkor égett ki a Csengettyű köz 10.-ben a tizedik emeleten lévő lakásuk. Az édesapa dolgozott, az édesanya, Szakálas Róbertné Tóth Melinda leszaladt a közeli boltba vásárolni, és magára hagyta két kiskorú gyermeküket, a tízesztendős Szabinát és az ötéves Ervint. Ervinke a gyufával kezdett el játszani, meggyújtotta az ágyneműt, majd a tűz továbbterjedt, és kiégett az egész lakás. Szerencsére a két gyerek átmenekült a szomszédba, Molnár Lajosnéhoz – ő értesítette a tűzoltókat. A helyszínre kiérkező vásárhelyi, szegedi és szentesi tűzoltók munkáját nehezítette, hogy a tizedik emeletet is elérő létrás kocsi a tilosban, a járdán parkoló személyautók miatt nem tudott olyan helyre állni, ahonnan elérhette volna a lángoló lakás ablakait. Minden elpusztult, odaveszett.

A ház közös helyiségeiben okozott kárt is meg akarták fizettetni Ervinke szüleivel. Fotó: Tésik Attila

A szerencsétlenül járt család sok segítséget kapott, többek között a Vöröskereszttől, magánszemélyektől is érkeztek felajánlások, adományok. A vásárhelyi önkormányzattól gyorssegélyt, és támogatást kaptak lakásuk felújításához, amit már – igaz, apránként – áprilisban megkezdett a családfő. A tűz nyomán a társasház közös helyiségeiben is keletkezett kár – más otthonra, lakásra nem terjedt át –, amit a szerződés értelmében az OTP Garancia Biztosító Zrt. kifizetett az ingatlan ügyeit intéző, kezelését végző Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezetnek. Viszont mivel a Szakálas család elismerte – és ezt a tűzoltóság vizsgálata is egyértelműen bebizonyította –, hogy a tüzet ők okozták, az OTP Garancia szerette volna a szokásos ügymenet szerint a kár ellentételezéseként behajtani rajtuk a 801 ezer 640 forintot.
Szeptember közepén kapták a felszólítást, és 15 napon belül fizetniük kellett volna. Az ügyben Szakálasékat dr. Pászti Ágnes szegedi ügyvéd képviselte. Ő méltányossági kérelemmel fordult a biztosítóhoz.

– A közös költség tartalmazta a közös helyiségekre kötött biztosítás díját – mondta Pászti Ágnes. – Erre alapoztuk beadványunkat. A kérelemben leírtam a helyzetet, és azt is közöltem, hogy a család semmilyen papírral, okmánnyal nem rendelkezik, mindenük elégett ,és a két gyerek, valamint lakásuk rendbehozatala mellett képtelenek ekkora összeget kifizetni. Nagyon kedvezően reagáltak, Utassy László, az OTP Garancia elnök-vezérigazgatója levelében arról értesített: a család anyagi helyzetére, valamint az eset összes körülményére tekintettel elállnak a követelés érvényesítésétől, és azt törlik a nyilvántartási rendszerükből. Emberségből jeles! A határozatot a közelmúltban kaptuk kézhez, rögtön fogalmaztunk is egy köszönőlevelet.

A család most Szegeden él, a feleség szüleinél. Igyekeznek minél hamarabb rendbe hozni, lakhatóvá tenni kiégett otthonukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járdát építenek Mindszenten

Mindszent - Járdaépítők dolgoznak a mindszenti Észak utcán, hamarosan el is készülnek. Aki a portája… Tovább olvasom