Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A gazdák szerint hiány lehet tejből

Ha uniós elvárások vannak, akkor legyenek uniós felvásárlási árak is – mondta lapunknak Máté Mihály, aki 63 forintért ad el egy liter tejet. A székkutasi gazda szerint tejhiány van az országban. A Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója óvatosabban fogalmazott. Antal Gábor szerint kialakulhat tejhiány.
Tejelők. A vásárhelyi Hód-Mezőgazda állománya napi 34-40 ezer liter tejet ad. Fotó: Tésik Attila
Egyes jóslatok szerint akár tejhiánnyal is lehet számolni hazánkban. Az idén csak 1,2-1,3 milliárd liter tejet dolgoztak fel, az uniós csatlakozás előtt azonban 1,7 milliárdot. A felvásárlási árak is problémásak. Magyarországon akár 10 forinttal is kevesebbet kapnak a termelők a tej literjéért, mint a környező országok gazdálkodói.

– Három éve még 84 forintért vették át tőlünk a tejet, most jó, ha 63 forintot kapunk érte. Ez az önköltségi árnál minimum 10 forinttal kevesebb – kesergett a székkutasi Máté Mihály, aki 15 éve tart tejelő marhákat. Annak idején harminc szarvasmarhával kezdte, majd százra bővítette az állományt. Most azonban csak harminc tehene van, mert az uniós követelményeknek csak úgy tudott eleget tenni, hogy megvásárolt egy szarvasmarhatelepet, s oda költöztette a jószágokat. Ehhez viszont 20 milliós hitelt kellett felvennie, melynek önrészét csak az állatok eladásából tudta előteremteni.

– A hitelt törleszteni kell, a felvásárló viszont nem fizet. Ezt azzal indokolja, hogy neki is tartoznak, nincs pénze. Még a tavaly májusi tejpénzzel is tartozik – mesélte a gazdálkodó, aki három éve kilenc társával megalakította a Székkutasi Farmerek Szövetkezetet, mondván: együtt könnyebben boldogulnak. – Naponta összesen 2500 liter tejet ad a szövetkezés 120 tehene. Egy Debrecenhez közeli céggel állunk szerződésben, de ez nem jelent semmit – állapította meg.

Máté Mihály elmondta: csőd szélén áll a gazdasága. Annak ellenére, hogy szerinte már most tejhiány van Magyarországon. Kereslet pedig lenne rá. Szerinte az uniós követelmények levét isszák a magyar gazdálkodók. Ha uniós elvárások vannak, akkor legyenek uniós felvásárlási árak is – jegyezte meg.

– Romániában 72 forintot, Olaszországban pedig 80-90 forintot is fizetnek a tej literjéért – tudtuk meg Antal Gábortól, a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatóját. Az 1300 tejelő marha tartásával foglalkozó cég vezetője a székkutasi gazdánál óvatosabban fogalmazott, mondván: a tejhiány csak kialakulhat. Az EU-csatlakozáskor 2 milliárd liter tejkvótára kért támogatást Magyarország, ennyit viszont nem tud teljesíteni, mert az alacsony felvásárlási ár miatt egyszerűen nem éri meg többet termelni.

Antal Gábor megjegyezte: az unióban amúgy is a támogatások versenyeznek, a frissen csatlakozott országok nem kapnak annyi támogatást, mint a régi tagok.

A Hód-Mezőgazda állománya napi 34-40 ezer liter tejet ad. Ezt az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. vásárolja fel. Ez a cég vette meg a Parmalat székesfehérvári üzemét. Antal Gábor a kft. felügyelőbizottságának tagja. Elmondta: a cég pontosan fizet tagjainak, tavalyi elmaradása sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röpközgyűlést tartottak Vásárhelyen

Rendkívül gyorsan véget ért tegnap a vásárhelyi közgyűlés, mert a polgármestert támogató képviselők… Tovább olvasom