Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A gyűjtő állítja: a régi tárgyaknak lelkük van

Lőrincz Győző igazán sokoldalú ember. A vásárhelyi Németh László Gimnázium nyugalmazott matematika–fizika szakos tanára szenvedélyesen gyűjti a fényképezőgépeket, a motorkerékpárokat és a régi szerszámokat.
Lőrincz Győző fényképezőgép-gyűjteménye legnehezebb darabjával. Fotó: Tésik Attila
Lőrincz Győző még bethlenes gimnazista korában járt Füstös Zoli bácsi rajszakkörébe, Samu Katalinhoz szobrászkodni, s aktív tagja volt a fotószakkörnek is. Itt szerette meg a fényképezést, majd a felnőtt csoporthoz kerülve a filmezést. Első saját gépét Botyánszki Karcsi bácsi segítségével szovjet katonáktól vette.

Ettől kezdve rendszeresen fényképezőgéppel járt iskolába, s barátjával együtt mindent megörökített, ami a városban történt: felvonulásokat, a Kubáért tartott tüntetéseket, de azt is lefényképezte, amikor városháza tornyába beemelték az új harangot.

– Édesapám is fotózott, s képeit is megörököltem, igaz ezek Kiskunfélegyházán készültek, de kaptam sok üveglemezes negatívot is – mondta. Elárulta: akkor vált szenvedélyévé a fényképezőgép-gyűjtés, amikor a rendszerváltás táján megjelentek az orosz árusok a piacokon, és a Zsigulik, Moszkvicsok motorházáról kínálták ezeket is.

Lőrincz Győző ma szép kollekciót, köztük néhány különleges darabot is magáénak mondhat. Szenvedélye azonban nem csillapodott a fényképezőgépek gyűjtésével, hiszen motorkerékpárokat is elkezdett gyűjteni. Különleges darabjai egy 125-ös Csepel és egy P–8-as Pannónia, de birtokában van egy sajnos az eredeti motorját már nélkülöző Szabolcs áruszállító is.

– Amikor a Bethlen gimnáziumban tanítottam, kollégáim gyorsan megtudták mivel is foglalkozom, s ha új fényképezőgépet vettek, a régit nekem ajándékozták. Így került hozzám az a gép, amellyel Török Sándor készítette felvételeit a városi strandfürdőben, az, amellyel Szenti Tibor Tanya című könyvének illusztrációit csinálta, s Imolya Sándor is elhozta nekem tükörreflexes Exa 1A-ját is. Hogy mi ösztönöz a gyűjtésre? Szeretem nézni a régi dolgokat a szobámban, ezeknek a tárgyaknak ugyanis lelkük van.

Lőrincz Győző régi kéziszerszámokat is gyűjt, így menetmetszői, fúrógépei, pörzsölője és óriás nádvarró tűi is vannak. Látványos gyűjteményeit elsősorban a dorozsmai, mórahalmi, és a környékbeli piacokat járva gyarapítja. A 37 esztendeig tanító pedagógus úgy véli, érdemes lenne berendezni régi vásárhelyi mesterek egykori műhelyeit a városban, hogy a mai diákok lássák, hogyan is dolgoztak egykoron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy rendelőt privatizáltak

Nem kelendőek a privatizációra váró rendelők Vásárhelyen. Két év alatt a kijelölt tizenegy… Tovább olvasom