Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A holokausztra emlékeztek

A shoáh-ra, csaknem hatmillió zsidó elpusztítására és a magyarországi vészkorszakra emlékezett tegnap Hódmezővásárhely zsidó gyülekezete, valamint az események sok tanúja és számos gyászoló.
A hitközség elöljárói és az érdeklődők megkoszorúzták a vásárhelyi áldozatok emlékművét. Fotó: Tésik Attila
A hódmezővásárhelyi zsidó hitközség gyülekezete és számos érdeklődő, együtt érző közösen emlékezett tegnap délelőtt a zsinagógában a holokauszt összes áldozatára, kiváltképp a városból elhurcolt és megölt csaknem hatszáz izraelitára. Az emlékszertartás bevezetőjében Erdélyi Miklós, a vásárhelyi zsidó hitközség elnöke emlékeztette az egybegyűlteket az auschwitz-birkenaui lágerek 62 évvel ezelőtti felszabadítására, valamint arra, hogy ma különösképp aktuális az emlékezés, hiszen – ahogy fogalmazott – tanúi lehetünk a fasiszta eszmék újjáéledésének, Magyarországon is rendre utcára kerülnek a zsidó híveket a nyilas időkre emlékeztető Árpád-sávos lobogók.

A szertartáson beszédet mondott Markovics Zsolt főrabbi, aki a heti igeszakaszt, az Egyiptomot ért utolsó három csapást idézte fel a Tórából, utalva rá: a fogságból szabaduló zsidóság menetében legelöl József koporsóját vitték, azaz az izraeliták számára a halál mutatja az utat a jövőbe. A rabbi felidézte az auschwitz-birkenaui tábor építését, és megemlékezett a megpróbáltatásokat csodával határos módon túlélő néhány ezer hitsorsosáról is. Kiemelte a vészkorszak borzalmairól való megemlékezés fontosságát, elrettentő példaként említette egy nemrég nyilvánosságra került felmérés eredményét, miszerint az iskolások egyharmada még sosem hallott a holokausztról.

A kaddist, azaz a halotti imát követően a hitközség elöljárói megkoszorúzták a vásárhelyi áldozatok emlékművét az imaháznál, majd állófogadáson emlékeztek meg elhunyt szeretteikről, ismerőseikről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József az alpolgármester

Véget ért az októberi alakuló ülés óta tartó huzavona Mindszenten. A képviselő-testület Szabó… Tovább olvasom