Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Hősök Napján hirdetik ki a történelmi vetélkedő győzteseit

Hódmezővásárhely - A Hősök Napján, május 25-én, vasárnap hirdetik ki a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum által szervezett internetes történelmi vetélkedő győzteseit.
A jelentkezőknek a világhálón keresztül kellett válaszolniuk a második világháború történetére, eseményeire rákérdező elektronikus ívekre, majd a későbbiekben a diákok esszében vázoltak fel egy érdekes XX. századi sorsot.

A Hősök Napját minden év utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni." Az ünnepet a második világháború követően a kommunista diktatúra eltüntette eltűnt a naptárból, majd a rendszerváltozást követően került ismét vissza a köztudatba.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi civil szervezetekkel közösen minden évben megemlékezik a város hősi halottjairól. Az idén május 25-én, vasárnap délelőtt négy helyszínen lesznek programok. 10 órától Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja emlékezik a háborúk áldozataira a Kossuth téren az Első Világháborús Hősi Emlékműnél. Közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Zenekara. A háborúkban elesett hősök emlékére Kopasz István plébános és Demeter János református lelkész mond imát.

A rendezvény keretében történik meg az Emlékpont által szervezett Háborús emlékeink internetes történelmi vetélkedő díjátadása. Közel harminc általános- és középiskolás diák vett részt a háromfordulós versenyen, amelynek célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék Hódmezővásárhely második világháborús emlékeit. Az első két forduló tesztkérdésekből állt, a harmadik fordulóban egy esszében kellett feldolgozni a világháborút katonaként, leventeként megélt személyek történeteit. Az intézmény történészei rendhagyó tanórákat is szerveztek annak érdekében, hogy a diákok találkozhassanak háborús veteránokkal.
„Az esszéket komoly kutatómunkát követően készítették el a pályázók, az oral history módszerével tártak fel - főként Hódmezővásárhely térségéből - különböző sorsokat. A beérkező esszéknek köszönhetően eddig általunk sem ismert adatok birtokába jutottunk. Egy 8. osztályos tanuló olyan esszét írt, amely a hivatásos történészek számára is elismerésre méltó munka lenne" – értékelte a második világháború történetéről szóló internetes vetélkedő tapasztalatait Mészáros Tamás, az Emlékpont múzeum történésze.

A Hősök Napja vásárhelyi megemlékezése részeként lesznek koszorúzások a második világháború áldozatainak emlékművénél, a Levente emléktáblánál, valamint a Kincses temetőben a Hősök parcellájánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a vásárhelyi Erzsébet-kórház új krónikus osztályát

Hódmezővásárhely - Csütörtökön adták át a 220 millió forintból felújított B épületet, amelyben az… Tovább olvasom