Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Kádár-korszak az emeleten látható

Két héttel a nyitás előtt az utolsó simításokat végzik a vásárhelyi Emlékpontnál. Az 1944 és 1990 közötti korszakot bemutató kulturális és oktatási központban kilenc termet alakítottak ki. A látogatók időutazáson vehetnek részt, míg megtudják, mi történt a tanyarendszerrel, milyen volt a városi sport- és művészeti élet néhány évtizeddel ezelőtt, és milyen volt az ÁVH és a munkásőrség.
A vásárhelyi Emlékpontban már a július 7-i nyitásra készülnek. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan elkészül a vásárhelyi Emlékpont. Madácsy Tamás, a város új múzeumának igazgatója azt mondta, most kerülnek a helyükre a kiállítótermek berendezési tárgyai, befejezik a grafikai munkát, beüzemelik a technikai berendezéseket. Az összesen 500 négyzetméteres múzeumban napi tíz-tizenkét órát dolgoznak azon, hogy a tervezett július 7-i nyitásra minden készen álljon.

A vásárhelyiek már megszokhatták az épület homlokzatán ülő Lenin látványát, a vörösre festett falakat, melyet szocreál domborművek borítanak. A múzeum kiállításáról viszont eddig legfeljebb csak annyit lehetett tudni, hogy milyen tárgyakat sikerült összegyűjteni.

Most azonban az is kiderült, miként rendezik be a kilenc termet. A földszinten található első terem a megszakított hagyományokról mesél, azaz, például a tanyarendszer szétzúzását eleveníti fel – avatott be Madácsy Tamás. A látogató interjúk, fotókon, dokumentumfilmeken, és persze tárgyi emlékeken keresztül kaphat képet az eltel félszáz évről.

A vásárhelyi Emlékpontban napi tíz-tizenkét órát dolgoznak azon, hogy a tervezett július 7-i nyitásra minden készen legyen. Fotó: Tésik Attila
Külön terem foglalkozik a második világháború vásárhelyi áldozataival, bemutatja az egykori ellenállókat, a Fehér Gárda nevű szervezkedést, és fejet hajt a kivégzettek, illetve bebörtönzöttek, agyongyötörtek, a tönkretett életek előtt. Papok, lelkészek vallanak arról, hogyan tudtak a vallás- és egyházellenes ideológia szorításában megmaradni, utat mutatni.

Ugyanakkor feltárul az erőszakszervezetek, az államvédelmi hatóság, munkásőrség által fémjelzett időszak is. Személyes sorsokon keresztül elevenedik meg 1956 és a megtorlás. Az emelet a Kádár-korszak puha diktatúráját idézi meg. Itt kapott helyet az ipar, a tervgazdálkodás, a kötelező állami ünnepek, vagyis a mindennapok világának bemutatása. A helyi gyárak, üzemek termékei, köztük az egykori hódgépes, elektromos meghajtású Puli kisautó is látható az egyik emeleti teremben. Vásárhely gazdag művészetét bemutató „galériába" is várja a látogatókat, akik a retrohangulatú sportbüfében fejezhetik be az időutazást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem keresztelték el a Mindszenti Általános Iskolát

Egyelőre nem keresztelték el a képviselők a Mindszenti Általános Iskolát: később döntik el, kinek a… Tovább olvasom