Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A kávéscsészéktől El Greco képeiig

A híres reneszánsz festő, El Greco alkotásait is restaurálta a Vásárhelyről elszármazott Forgó Margit, aki harminchat évig dolgozott a Szépművészeti Múzeumban. A nyugdíjas asszony annak idején a vásárhelyi múzeumban kóstolt bele a művészet világába, igaz a leletek helyett csak a kávés- és teáscsészéket mosogathatta.
Forgó Margit szívesen látogat Hódmezővásárhelyre. Fotó: Tésik Attila
A Vásárhelyről elszármazott, jelenleg Budapesten élő Forgó Margit harminchat évig dolgozott a Szépművészeti Múzeumban, ahol évente négy-öt festményt restaurált. A Szépművészeti Múzeum nyugdíjas munkatársa mások mellett a görög származású reneszánsz festő, a spanyol manierizmus legnagyobb mestere El Greco alkotásait is restaurálta. A Szent Család című monumentális festményt fél évig restaurálta.

Már az érettségi után a művészetek felé kacsingatott Forgó Margit. Ezért a nyári szünetben fogta magát, s jelentkezett a vásárhelyi múzeumba, hogy leleteket szeretne mosogatni. Az akkori igazgató Gallyasi Miklós viszont közölte a fiatal lánnyal, hogy ez a munka bizony nagy felelősség jár, így először csak kávés- és teáscsészéket mosogathatott.

Forgó Margit a képzőművészeti főiskola festőművész szakán szerzett diplomát, ám úgy gondolta, nem elég jók a rajzai, ezért inkább elvégezte a restaurátor szakot is. Harminchat évig dolgozott a Szépművészeti Múzeumba. Az igen barátságos asszony azt is elmesélte, hogy gyakran jár Vásárhelyre, mert húga és annak családja itt lakik. A nemrégiben megrendezett elszármazottak találkozóján viszont először vett részt. Itt olyan egykori tanárokkal, iskolatársakkal találkozott, akiket már harminc éve nem látott.

Forgó Margit nem csupán a családi kötődés miatt jön a városba. Elmondta, szívesen nosztalgiázik a múzeumban, vagy ahogy ő fogalmazott: időről időre ellenőrzi a fejlődést. Hangsúlyozta, az őszi tárlat rendezvényeire is szívesen utazik le szülővárosába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaló tűzifaárusok házaltak Vásárhelyen

Vidéki árusok olcsó fával házaltak Vásárhelyen és környékén, ám a kialkudott, kifizetett… Tovább olvasom