Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

A kékalga tönkrevágja a mártélyi nyarat - még mindig nem oldották fel a fürdési tilalmat

Mártély - A mártélyi holtág vize a héten vett vízminta laborvizsgálata alapján továbbra sem megfelelő, így a fürdési tilalmat nem oldották fel.
Tombol a kánikula, sokan csobbannának a mártélyi szabadstrandon, de továbbra is él a fürdési tilalom – tudtuk meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatától.

Mint arról lapunk folyamatosan beszámolt, június 27-én észleltek először szennyeződést a holtágban.

A laborvizsgálat kimutatta, hogy a cianobaktérium, vagyis a kékalga szaporodott el a holtág vizében. A szakemberek azt mondták, a tavaszi meleg idő okozhatta a problémát. A vízfrissítés akkor segített, pár napon belül visszakapták a fürödni vágyók a szabadstrandot. A pár nappal később elvégzett új laborvizsgálat azonban ismét rossz eredményt mutatott. Július 19-én újból fürdési tilalmat rendelt el a kormányhivatal.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az elmúlt időszakban további, több mint 200 ezer köbméter frissítő vizet juttatott a Tiszából a mártélyi holtágba. A szakemberek kedden vettek új vízmintát. A laborvizsgálat azt mutatta ki, hogy a víz minősége még mindig nem megfelelő. Ezért továbbra is tilos a mártélyi holtágban fürödni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tankkal lehetne közlekedni az útra hordott törmeléken: Presztóczki József képtelen eljutni földjére

Csak tankkal lehetne közlekedni az útra hordott törmeléken: Presztóczki József képtelen eljutni földjére
A szomszéd, aki a szállítmányt hozta, azt ígérte az önkormányzatnak, összetöri és az útba dolgozza a betontömböket. Tovább olvasom