Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A kishomokiak fellázadtak az illegális lerakó miatt

Föllázadtak a Vásárhely melletti Nyikos-dűlőben lakók az illegális szemétlerakó körül tapasztalható állapotok miatt. Sokan a városból is ide hordják a szemetüket, olykor teherautóval, az A.S.A. konténert rakott ki, de az ürítés utáni órában már hulladékkupacok tornyosulnak. A város most kukákat oszt, és az a cél, hogy májusra tisztuljon meg a terület.
Mindennap ürítik a Vásárhelyhez tartozó Új-Kishomok két szemétkonténerét, ám a Nyikos-dűlő lerakójának környékén lakók egyöntetűen állítják: az A.S.A. teherautóinak távozását követő egy órán belül már a földön is kupacokban áll a legkülönfélébb hulladék. A lerakóhely mellett tábla hirdeti: csak a konténerbe lehet szemetet önteni, így illegális lerakóhelynek minősül a környék. Az itt élő száznegyven család eddig csak ide hordhatta a szemetét, ám a dűlők lakói szerint ez még nem okozna problémát.

– Biztosan tudom, hogy a városból is naponta járnak ki lelkiismeretlen emberek, és lerakónak használják az utca túloldalát – mondta el Kalocsai Péter, aki megosztotta velünk: ismerősi, rokonai előtt nem egyszer szégyenkezett az otthonától alig néhány méterre magasodó-bűzölgő szemétkupacok miatt. – Régóta gondot okoznak az illegális szemetelők a környéken, a legnagyobb probléma az, hogy a folyamatosan bomló anyagok idevonzzák az élősködő állatokat. A környéken csaknem elviselhetetlen a légyrajzás, a konténerek körüli fák mindegyike tele van lárváikkal. A szemét természetesen vonzza a rágcsálókat is, reggelenként néha megdöbbenünk, hogy éjszaka mekkora példányokat vasalnak ki az autók az úttesten. Nagyon reméljük, hogy hamarosan megoldódik a probléma.

A konténerek környékén lakók elmondták: nem mernek szólni az esetenként teherautóval érkező szemetelőknek, úgy vélik: az őrzés a településvezetés feladata kell, hogy legyen. Azt azonban elmondták, a napokban a város kukákat kezdett osztani azoknak, akik szerződnek a szemétszállítás szolgáltatójával.

– Tudjuk, hogy súlyos problémát jelent az illegális szemetelés Kishomokon, ezért megállapodtunk az A.S.A.-val, hogy lehetőség szerint minden család kaphasson saját szeméttárolót, és a hagyományos kukaürítés is megkezdődött a héten – mondta lapunknak Saja Mária – Néhány héten belül mind a 140 kishomoki családhoz eljut a szeméttartály, ezt követően rögtön felszámoljuk a két konténert, és reméljük, ezzel vége az illegális szemetelésnek is.

A kishomoki rész külterületi megbízottja bizakodó. Szerinte májusra helyreáll a természet rendje a rohamosan fejlődő településrészen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszokásból a tilosban hajtanak a vásárhelyi Andrássy utcán

Megszokásból – és így a tilosban – közlekedik a vásárhelyi Andrássy utcán a biciklisek… Tovább olvasom