Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

A klímával is spóroltak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egyre több vásárhelyi otthonban és üzemben szerelnek fel levegőt hűtő berendezést, az idei nyáron sokan félnek: téli rezsiszámlájukat közelíti a klímák által fogyasztott áram ára. Vásárhelyen aki tud, spórol a klímán.
Egyre több vásárhelyi otthonban és üzemben szerelnek fel levegőt hűtő berendezést, az idei nyáron sokan félnek: téli rezsiszámlájukat közelíti a klímák által fogyasztott áram ára. Vásárhelyen aki tud, spórol a klímán: a városházán néhány mobil szerkezetet használnak, az egyik legnagyobb pékségben pedig csak az irodákat hűtik: a pékek „megszokták" a hőséget.

A hazai áramszolgáltatók jelezték: a legmelegebb nyári napok áramfogyasztása alig pár százalékkal marad el a leghidegebb téli napokon fogyasztott energiamennyiségtől. A fő ok az, hogy sokfelé nagy teljesítményű és áramfelvételű klímaberendezéseket alkalmaznak. Hódmezővásárhelyen is egyre több ablakban, házfalon látni a léghűtő-berendezések kültéri egységeit, de az általunk megkérdezettek igyekeznek spórolni a hűtéssel.

Az informatikai központ, a titkársági fogadószobák, a polgármesteri iroda és a házasságkötő terem kap mesterséges hűtést a vásárhelyi városházán, a kellemes hőmérsékletet mobil klímaberendezések segítségével érik el – tudtuk meg a hivatal munkatársaitól. Ez a legkevésbé költséges, ám szükséges megoldás a városháza hűtésére, a berendezések kis száma miatt így azonban az épület többi áramfogyasztója közt „elveszik" ezek esetleges többletköltsége. Mint megtudtuk: minden hónapban jókora számlát állít ki a szolgáltató, ebből nehéz leszűrni, hogy a melegebb napokon többet fogyasztottak-e ezek a berendezések. A hivatalban egyébként 9-kor kapcsolják be a levegőhűtőket, és azok délután 3-ig üzemelnek.

Látványos azonban a fogyasztás növekedése a magánháztartásokban. A vásárhelyi Gaál család tavaly vásárolt egy olcsóbb kategóriájú klímakészüléket, ám félő, hogy ennek az elektromosáram-fogyasztása idén panellakásuk téli fűtésszámlájához lesz hasonlítható: hét-nyolcezer forintra készülnek.
– Még várjuk a kánikulai hetek villanyáramszámláját, de nem számítunk alacsony összegre, hiszen a legmelegebb napokon nem tehettünk mást, hűtöttünk, pedig amikor csak lehet, takarékoskodunk a készülékkel – mondta Gaál József.

Hiába a hőség, nem kapnak hűtést a vásárhelyi Flamand pékség kemencék mellett dolgozó munkatársai, ám amit a józan ész enged, hűtenek: klíma dolgozik az üzletekben és az irodákban.
– A pékek folyamatosan, télen-nyáron 40-45 fokos hőmérséklet mellett dolgoznak, a kemencék mellé nem ésszerű hűtőberendezést telepíteni, így ennek többletköltségével sem kell számolnunk – közölte Sós Árpád ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60. érettségi találkozó a vásárhelyi Bethlen gimnáziumban

Ügyvédet, középiskolai igazgatót, református lelkészt és erőművi főművezetőt is adott az országnak… Tovább olvasom