Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A közalkalmazottakra alapoznak Vásárhelyen

Az országban egyedülálló kezdeményezésként városi önkéntes egészségpénztár alapítását ösztönözné anyagiakkal is a vásárhelyi önkormányzat. Elsősorban a városi alkalmazottakra számítanak. A pénztár majdan akár a helyi kórházat vagy annak részeit is működtetheti.
Önálló városi önkéntes egészségpénztár alapítását javasolta a legutóbbi közgyűlésen Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. A képviselő-testület felhatalmazta arra a város első emberét, hogy készítse el az ehhez szükséges intézkedési tervet.

Az önkormányzat azzal ösztönözné az országban egyedülálló városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár létrehozását, hogy minden egyes, az önkormányzat vagy cégei alkalmazásában álló munkavállaló tagságát ötezer forinttal támogatná. Mivel a tervek 3-4 ezer taggal, azaz a város cégeinél dolgozó munkavállalókkal, a közalkalmazottakkal és köztisztviselőkkel is számolnak, így ez jelentős összeget, 15-20 millió forintot jelentene. A tagok után munkáltatói hozzájárásként átvállalt tagdíjat a munkáltatók adómentes juttatásként teljesíthetnék. A pénztári tagok a szerződött szolgáltatóknál költhetnék el egészségügyi szolgáltatásokra az egyéni egészségszámlájukon lévő összeget.

Ez a pénztár – idézte előterjesztésében a város polgármestere a vonatkozó kormányrendeletet – egészségügyi intézményt vásárolhat részben vagy egészben, egészségügyi intézményt is üzemeltethet, és saját szervezetén belül létrehozhat valamilyen egészségügyi ellátást nyújtó szervezeti egységet.

Az elképzelés szerint később mások – nem csupán a városi alkalmazásban álló munkavállalók – is beléphetnének a rendszerbe.
Az elképzelés arra épít, miszerint az önkéntes egészségpénztáraknál elérhető szolgáltatások köre a következő esztendőkben jelentősen bővülni fog. A várható megszorítások miatt keletkező jelentős többletkiadások finanszírozását az egészségpénztáron keresztül végezhetik majd a tagok, így jutva olyan szolgáltatásokhoz, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már nem vagy csak részben finanszíroz majd.

Lázár János hangsúlyozta: a tervek szerint a jövőben az OEP csak az alapszolgáltatásokat támogatja, ezért többek közt a szűrővizsgálatok, a gyógytorna, a gyógyfürdő, a gyógyszer és segédeszközök árának támogatása, a keresőképtelenség miatt kieső jövedelmek teljes vagy részbeni pótlása az önkéntes egészségbiztosítási pénztárakra hárul. Az elképzelés szerint a majdani városi önkéntes egészségpénztár az Erzsébet kórházzal szerződik ezek ellátására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb útvonal, kevesebb megálló Vásárhelyen

A Szeged és Szarvas között közlekedő buszok hat, a Szeged–Vásárhely gyorsjáratok pedig két… Tovább olvasom