Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A közterhek is ritkítják a cégeket

Augusztus elseje és október 27-e között százharminckettővel csökkent az egyéni, s harminceggyel a társas vállalkozások száma Hódmezővásárhelyen. Az okok közül a fő: a közterhek emelkedése.
A Kerám-Pack Rt.-nek a forint-euró árfolyam jelent nagyobb problémát. Fotó: Tésik Attila
Sokak számára képtelenségnek tűnik átevickélni azon a rendelkezésen, mely szerint a minimálbér duplája után kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük az egyéni vállalkozóknak, vagy a munkáltatónak. Persze, maradt kiskapu, hiszen az APEH-nél október közepéig lehetett mentességet kérni. Ez főként azoknak maradt kiút, aki valóban csekély jövedelmet szereznek vállalkozóként.

Jó néhányan azonban visszaadták vállalkozói igazolványukat, illetve megszüntették társas vállalkozásukat Vásárhelyen. Ennek több oka is volt: a növekvő közterhek csak az utolsó cseppet jelentették a pohárban.

– Egyszerűen képtelenség lett volna a dupla társadalombiztosítási járulékot kifizetnem, hiszen egész évben folyamatosan csökkentek a bevételeim. „Átment felettem" a kereslet – szögezte egy volt, csak névtelenül nyilatkozó helybéli vállalkozó. Most – mint mondta – inkább betársulna valakihez.

Egészen másféle gondja támadt a Kerám-Pack Zrt.-nek. Amint azt Török Sándor vezérigazgatótól megtudtuk, a cég azt tudta meg az adóhivataltól, hogy ők alanyi jogon mentesültek a minimálbér utáni dupla társadalombiztosítási járulék fizetés alól, ehhez csak a megfelelő adatlapokat kellett kitölteniük. A 110 embert foglalkoztató vállalkozás dolgozóinak bére általában a minimálbér és százezer forint között mozog.
A dolgozók kilométerpénzt nem kapnak, csak a buszbérletek árát fizetik ki számukra, illetve csak annyi étkezési hozzájárulásban részesülnek, amennyi még járulékmentesen adható.

– A jelenlegi közterheknél nagyobbat cégünk már nem bírna el – fogalmazott a vezérigazgató. – Már csak azért sem, mert a volt Majolikagyár megvásárlására az év elején euróban és svájci frankban felvett kölcsön törlesztő- részlete az árfolyamváltozás miatt jelentősen megnövekedett. A cég így valószínűleg nem lesz nyereséges, ezért szolidaritási adót sem kell majd fizetnünk – tette hozzá Török István. Vásárhelyen, a helyi okmányiroda adatai szerint augusztus 1-jén 2751 egyéni, illetve 1732 társas vállalkozás működött. Október 27-én már csak 2619 egyéni, s 1701 társas vállalkozást tartottak nyilván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befürödtek a fürdőúttal

Hiába álltak ki hajnali fél 5-kor a vásárhelyi Hódi Pál utcára Mucsiék, és még néhány család: nem… Tovább olvasom