Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A lakók véleményére kíváncsiak Vásárhelyen

A száraz statisztikai adatokon túl a vásárhelyiek is elmondhatják a véleményüket a város közbiztonságáról, közvélemény-kutatást tervez ugyanis a városi rendőrkapitányság. Így olyan kérdésekre is választ kaphat, mennyire elégedettek a vásárhelyiek az egyenruhások munkájával, vagy mennyire érzik magukat biztonságban a városban.
Figyelnek. Járőrök a vásárhelyi Kossuth téren. Illusztráció: Tésik Attila
A bűnözéstől való félelemre, ennek okaira, a rendőrség működésére, sőt még a korrupcióra vonatkozó kérdések is felmerülhetnek a Vásárhelyen tervezett közvélemény-kutatás kérdőívén. Mindez azért, hogy végre ne csak a száraz statisztikai adatok beszéljenek a város közbiztonságáról, hanem a vásárhelyiek is mondják el véleményüket arról, mennyire elégedettek a rendőrök munkájával, vagy éppen mely bűncselekménytől tartanak a leginkább.

A közvélemény-kutatás ötlete nem új keletű, több kapitányságon és főkapitányságon is végeztek már hasonlót. Dezső József vásárhelyi rendőrkapitány véleménye szerint itt az ideje, hogy az ő területük is górcső alá essen. Már csak azért is, mert előfordul, hogy lakossági fórumokon bizony arról hallanak: az emberek nem érzik biztonságban magukat a városban. Hogy ennek mi lehet az oka, azt viszont nem igazán tudják megmondani – árulta el a kapitány.

A statisztikai adatok objektív képet mutatnak a város közbiztonságának helyzetéről. Ez azonban nem tükrözi a lakosság megítélését, a közvélemény-kutatás viszont erre világít majd rá, s ennek ismeretében lehet javítani, változtatni a helyzeten – magyarázta Dezső József, aki még az idén szeretné, ha eredménye lenne a rendőrségi szondának.

Mindezt annak ellenére szeretnék megvalósítani, hogy a biztonság érzet javítása érdekében tavaly például beindult a lakótelepi program, így az egyenruhások nemcsak az utcán járőröznek, hanem bemennek a lépcsőházakba is. Még hangsúlyosabbá válhat a munka, ha a Belügyminisztérium pályázatán sikeresen szerepel a vásárhelyi rendőrkapitányság. Lakótelepi őrséget szeretnének ugyanis szervezni, melyben jelentős szerep jutna a társasházakban élőknek, de az elképzelések szerint bevonnák a nyugdíjas rendőröket is.

Tavaly egyébként a vagyon elleni bűncselekmények adták a legtöbb munkát a vásárhelyi rendőröknek. A városban kettő, Mindszenten pedig egy emberölés történt, az elkövetőket elfogták. A statisztika szerint Vásárhely a megyei városok között a bűncselekmények szempontjából a középmezőnyben végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak leszerelték, hogy megóvják emléktáblát

Csupán levették, hogy megóvják, nem pedig ellopták a vásárhelyi gazdasági egyesület megalakulásának… Tovább olvasom