Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A mai fiatalok és a kétkezi munka - Szintvizsgáztak a szakmát tanuló kilencedikesek

Csongrád megyében április végéig 600 szakképzésben részt vevő 9. osztályos tanuló tesz szintvizsgát. Ez a feltétele annak, hogy a diákok a nyári gyakorlatukat cégeknél tölthessék.
Tegnap a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola fehérnemű- és kötöttáru-összeállító szakmát tanuló diákjai mutatták meg, hogy mit tudnak. A szakon négy lány tanul. A feladatuk az volt, hogy 5 óra alatt készítsenek el egy cipzáras ceruzaszoknyát.

– 19 szakmában, 12 helyszínen zajlottak Csongrád megyében a szintvizsgák. Ez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére kialakítottkompetenciamérés, az a célja, hogy megnézzük, a tanulók irányítás mellett alkalmasak-e választott szakmájukban az önálló munkavégzésre – mondta Horváth Gábor, a vizsgákat szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője.  – A sikeres szintvizsga a feltétele annak, hogy a diákok a nyári gyakorlatukat tanulószerződéssel külső helyszínen, vállalatoknál tölthessék.

Horváth Gábor kiemelte, 2012-höz képest folyamatosan csökkent a szakképzésben részt vevő fiatalok száma, ami mára megállt, stagnál. Az előző években bekövetkezett csökkenés okát a szakember részben az alacsony gyermeklétszámban látja, illetve abban, hogy a mai fiataloknak még mindig nem elég vonzó a kétkezi szakma.

A Kalmár Zsigmond középiskolában jelenleg 17-féle szakmát tanulhatnak a fiatalok. Szeretnék tovább bővíteni a tanulói létszámukat.

– Iskolai nyílt napot szervezünk, részt veszünk a pályaorientációs rendezvényeken, hogy népszerűsítsük a szakokat – tudtuk meg Török Szabolcstól, a Kalmár iskola szakmai igazgatóhelyettesétől. – Iskolánkban jelenleg a villanyszerelő és az asztalos szak a legnépszerűbb. A legkevésbé a kerámiakészítés és a szobafestő szakma iránt érdeklődnek a fiatalok, holott ez utóbbi is lassan hiányszakmává válik. Közel 10 éve szűnt meg a központifűtés- és gázhálózat-szerelő képzésünk. Munkáltatói oldalon ismét igény jelentkezett rá. Újraindítjuk. Meghirdettük nappalis diákoknak és felnőtteknek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe díjas Szénási János: a munka öröméért dolgoztam

Szénási János, a Népművészet Mestere, népi iparművész, fazekasmester Pro Urbe kitüntető címet vehetett át Márki-Zay Péter polgármestertől és Kis Andrea alpolgármestertől a március 15-i díszközgyűlésen. Tovább olvasom