Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A megelőzést szolgálja Vásárhely digitális bűntérképe

Ábrák jelzik a rendőrök számára Hódmezővásárhely digitális térképén azokat a helyszíneket, ahol trükkös lopások vagy hamispénz-váltásos esetek történtek. A módszer a vásárhelyi egyenruhások bűnmegelőzési munkáját segíti. Az érintett városrészekben gyalogos járőr figyelmezteti az embereket.
A járőrök becsöngetnek a házakhoz, és figyelmeztetik az embereket. Fotó: Tésik Attila
Digitális térképet készített Hódmezővásárhelyről a helyi rendőrkapitányság. Ezen pöttyök jelzik azokat a helyszíneket, ahol trükkös lopások vagy hamispénz-váltásos esetek történtek. A rendőrség Robotzsaru nevű számítógépes rendszere naprakészen tartja nyilván a hatvan éven felülieket, hiszen közülük kerülnek ki a leggyakrabban a csalások, trükkös lopások sértettjei. Az adatbázist nem véletlenül hozták létre.

– Kifejezetten bűnmegelőzési céllal készítettük el ezt a térképet, amelynek adatai alapján gyalogos járőr keresi fel a leginkább érintett városrészeket, elsősorban Susánt és Tarjánt. A térkép megjelenik a szolgálatirányító, illetve a közrendvédelmi parancsnok számítógépén is – mondta lapunknak Dezső József. A városi rendőrkapitány hozzátette: az egyenruhás rendőrök elbeszélgetnek az emberekkel, becsöngetnek azokba a házakba, melyek ablakában, kapuján az olvasható, hogy termény, malac vagy más dolgok eladók, s felhívják a figyelmet a csalók trükkjeire.

– Az, hogy a járőr végiggyalogolja a városrészeket, régi lakossági igény. Erre a bűnmegelőzési szándékon kívül az is inspirált bennünket, hogy egy újvárosi fórumon egy felszólaló azt mondta: az utcájukban csendőr járt utoljára – tette hozzá a kapitány. A rendőrség tapasztalatai szerint az elkövetők a legváltozatosabb módszerekkel állnak elő. Pénzvizsgáló hatóság tagjaként, vásárlási szándékkal, házalóként, víz- vagy gázóra-leolvasóként, a nyugdíjbiztosító vagy az önkormányzat munkatársaként mutatkoznak be, jutnak a házakba, lakásokba. Onnét azután vagy lopnak, vagy vásárlási szándékot mímelve hamis pénzt váltatnak – ahogy arról több esetben lapunkban is írtunk –, illetve arra hivatkozva viszik el az idősek pénzét, hogy hamisak a bankjegyeik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építik a nyilvános vécét a vásárhelyi vasútállomáson

Több mint egy év után újra lesz ingyenes vécé a vásárhelyi nagyállomáson. A váróteremben alakítják… Tovább olvasom