Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A meleg víz is hideg a Lehel utcában

A közelben zajló építkezés miatt január eleje óta kibontva állnak a vásárhelyi Lehel utcában a távfűtő csövek. A lakók attól tartanak, hogy velük fizettetik ki az így elvesző hőt is. Ráadásul 60-70 liternyi vizet kell kiengedniük, mire meleg is jön a csapokból. A legutóbbi lakossági fórumon nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre a Lehel utcaiak.
A lakókat felháborítja, hogy mínusz 15–20 fokos hidegben bontották ki a távfűtőcsöveket. Fotó: Tésik Attila
Elátkozott környék – csak így emlegetik a vásárhelyi Lehel utcai paneleket az ott lakók. Ugyanis a két nagy beruházás – a házsor egyik oldalán az Emlékpont, a másikon pedig a mélygarázzsal ellátott társasház építése – megkeseríti a közel hatvan lakásban élők mindennapjait.
Január eleje óta pedig egy újabb probléma borzolja a Lehel utcaiak kedélyét. Az Emlékpontban most készül a fűtés. Ezért több méter hosszan eltávolították a távfűtő csöveket fedő beton- és földréteget. A hatalmas árkok miatt néhány garázst nem lehet megközelíteni, valamint a Lehel utca végén lévő ház alatti átjárót is lezárták.

A Lehel utcaiak szerint ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy nem értik, miért mínusz 15–20 fokos hidegben kellett kiásni a csöveket. Attól tartanak, hogy az így elvesző hőmennyiséget nekik számlázza ki majd a szolgáltató. Ezenkívül néha tíz-tizenöt percig is folyatni kell a melegvizet, hogy ne hideg jöjjön a csapokból. Ez nekik újabb többletköltséget jelent.

A lakók felháborodott levelet írtak az önkormányzat műszaki osztályának, valamint lakossági fórum összehívására kérték fel képviselőjüket, Bacsa Pált. A fórumon mintegy tizenöt lakó vett részt, valamint elment rá Nagy István, a Hódmezővásárhelyi Távfűtő Kft. művezetője és Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője is.

Bacsa Pál képviselő a Lehel utca lakóinak panaszait hallgatja. Fotó: Tésik Attila
– Nem elég, hogy magasabb lesz a számlánk, még attól is rettegünk, hogy a nagy hideg miatt szétfagynak a szabadon lévő csövek, aztán itt maradunk fűtés nélkül tél derekán – fakadt ki az egyik lakó, Czifra Antal.

Egy idős nő szerint az átjárónál folyó munkák során megsérült a szennyvízcsatornájuk, így a ház alá folyik a büdös lé. A fórumon jelenlévő szakemberek azt ígérték, hogy a napokban kijavítják ezt a hibát.

Nem a lakók fizetik

– Szó sincs arról, hogy a Lehel utcaiaknak számláznánk ki a nyitott csőaknákból esetlegesen eltávozó hőmennyiséget: az épületet belül van a hőmennyiségmérő, az csak a házban elfogyasztott energiát mutatja ki. A közös képviselőnél lévő számlán ezt ellenőrizni is lehet – nyilatkozta Nagy István, a Hódmezővásárhelyi Távfűtő Kft. művezetője. Szerinte a meleg víz hőmérséklete se csökkent látványosan, mert a napokban több érintett lakásban is mérték a hőfokot, s mindent rendben találtak. Ennek ellenére arra kéri a Lehel utcaiakat, hogy bármi problémájuk van, azt telefonon jelezzék a szolgáltatónak, mert csak így javítható ki a hiba.

Arra azonban nem kaptak megnyugtató választ a Lehel utcaiak, vajon mikorra is takarják vissza a nyitott csőaknákat. Ők ugyanis azt szeretnék, ha azonnal, mert már napok óta egyetlen munkást sem láttak itt, így felesleges, hogy védőtakarás nélkül maradjanak a távfűtő csövek.

Farka Ágnes használja, illetve csak használná az egyik nehezen megközelíthető garázst. Beszélt az alvállalkozó képviselőjével, aki megígérte neki: raknak le egy betonlapot, hogy beállhasson a garázsba. A középkorú nő ugyanis most csak szlalomozva, vagy a játszótéren keresztül állhatna ki és be autójával. Ez utóbbi mutatványt azonban nem vállalja, mert nem akarja veszélyeztetni a játszó gyermekeket.

– Új technikával dolgozunk az Emlékpont fűtésének kialakításánál. Ezért kellett kibontani a panelházak előtt futó vezetékeket. Meg szeretném nyugtatni a lakosokat, hogy a tervek szerint február elején a kivitelező befejezi a munkát – tudtuk meg Mucsi László irodavezetőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a vásárhelyi Aranyági felszámolása

Lezárult a vásárhelyi Aranyági Gazdaszövetkezet – az egykori Marx Tsz – felszámolása. A… Tovább olvasom