Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A mentősök bírták a kánikulai strapát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy hete harmadfokú hőségriadó van érvényben. Az országos átlaghoz hasonlóan Vásárhelyen is 25-30 százalékkal nőtt a riasztások száma az afrikai hőség miatt. Érdekes módon sok fiatal lett rosszul.
Kritikus napokon vannak túl, és még lehet, hasonlók várnak a mentősökre. Vásárhelyen is „pörögtek" a kocsik, a helyi tapasztalatokról a mentőállomás vezetőjével beszélgettünk.

– Huszonkét esztendeje dolgozom a mentőszolgálatnál, de ilyen forró nyárra nem emlékszem – mondta a 42 éves Túri Mihály, aki 1998 óta vezeti a vásárhelyi mentőállomást. – Átlagos napokon elég az esetkocsi, de az elmúlt napokban a szállítóknak is csatasorba kellett állniuk. A legkeményebb napnak a múlt szerdai bizonyult, az esetkocsinak kilenc riasztása volt.

Adatok a vásárhelyi mentőkről

A vásárhelyi mentőállomás négy autóval rendelkezik, ezek közül egy esetkocsi (kisebb beavatkozások intenzívosztályi szinten elvégezhetők benne), három pedig szállítókocsi. Utóbbiak is rendelkeznek az újraélesztéshez szükséges alapfelszereléssel. Az eset- és egy szállítókocsi állandó, 24 órás szolgálatot lát el, kettő nappalos műszakban dolgozik. Az állomány harmincfős (mentőtiszt, orvos, ápoló, gépkocsivezető), az esetkocsi legénysége három, a szállítóé két fő.

Az országos átlaghoz hasonlóan Vásárhelyen is 25-30 százalékkal nőtt a riasztások száma az afrikai hőség miatt. Általában belgyógyászati problémák domináltak, a meleget nehezebben viselő szív- és érrendszeri betegekhez hívták őket mellkasi panaszokkal, vérnyomásugrással vagy agyi vérkeringési zavarokkal. De előfordultak a meleg okozta figyelmetlenségből adódó kisebb balesetek is. Érdekes módon sok fiatal lett rosszul – nincs betegségtudatuk, nem félnek –, az idősebbek inkább betartották az előírásokat, jobban vigyáztak magukra. Egyetlen halálos eset történt. A kocsik száma elegendőnek bizonyult – értékelt Túri –, és az ÁNTSZ hőségriadóra vonatkozó előírásának megfelelően készenléti szolgálatot is szerveztek, amire szerencsére nem volt szükség.

Két tanulságos esetet is elmesélt Túri Mihály. Panellakásban fekvő beteghez hívták őket, akinek a testhőmérséklete már közel 42 fokos volt, életveszélyes állapotba került. Stabilizálták és Szegedre szállították. A másik történet szintén paneles, a lakók a melegtől való félelmükben nem nyitottak ablakot, és az egyre fülledtebb, elviselhetetlenebb forróságban a testhőmérsékletük kritikus magasságba emelkedett. A túlmelegedés azért is nagyon veszélyes, mert megszűnik a szervezet védekezési rendszere a hőséggel szemben.

– Vásárhelyen a kocsikban nincs légkondi, évek óta tizenkét voltról működtethető ventilátorral oldjuk meg az esetkocsiban a klimatizálást – közölte a mentőállomás vezetője. – A hűtött ásványvizet természetesen biztosítjuk munkatársainknak, a várakozóhelyiségünk klimatizált. Közülünk senki sem lett rosszul – fiatal a csapat –, eddig jól bírtuk a hőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János bírálja városa rendőrségét

Hódmezővásárhely - Lázár János polgármester szerint a vásárhelyi rendőrségen nem veszik komolyan… Tovább olvasom