Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A mindszenti Apró Virág nagy álma a fogathajtás

Egyévesen már fölültették a lóra a mindszenti Apró Virágot, aki mostanában azért gyakorol édesapjával, hogy segédhajtó lehessen. A 13 éves lány valódi célja az, hogy fogathajtó legyen, s versenyezhessen. Hivatalosan erre még három évet várnia kell, hiszen 16 éves kortól lehet egyes fogatot hajtani.
Gyakorlás. Apró Virág lovas családba született. Fotó: Segesvári Csaba
Aki lovas családba születik, annak egyszerűen szeretnie kell a hátasokat, és kész – jelenti ki a mindszenti Apró Virág. Egyéves volt, amikor édesapja először lóra ültette, s a családi fáma szerint egyáltalán nem ijedt meg a hatalmas állattól, inkább kényelmesen elhelyezkedett rajta. Ez meghatározó pillanat volt az életében – jegyezte meg komolyan a most 13 éves lány, hiszen megszerette a lovaglást. Ami külön öröm számára: mostanság is Csörgőre ülhet fel, mint annak idején egyévesen.

A családnak három lova van: Izidor, Guido, és a már említett kedvenc, Csörgő. Virág kiveszi a részét a jószágok gondozásából, leginkább a fürdetésükben segédkezik egy-egy verseny előtt. Édesapja, Apró András fogathajtó, aki számtalan viadalon vett már részt. A lány apja nyomdokaiba szeretne lépni, ezért három héttel ezelőtt el is indult élete első megmérettetésén, s mindjárt meg is nyerte. Igaz – tette hozzá – ezen a házi versenyen csak azok vettek részt, akik eddig még egy viadalon sem voltak, s először hajtottak lovat. Virág egyébként akadályhajtásban jeleskedett.

A lány most azért gyakorol édesapjával, hogy segédhajtó lehessen. Erre ugyan még várnia kell egy évet, miután 14 éves kortól lehet betölteni ezt a posztot. Ha sikerül, akkor két év múlva már nevesebb versenyeken is elindulhatnak, igaz, a 16 évesek még csak egyes fogatot hajthatnak. 18 évesen viszont már a kettes fogattal is megpróbálkozhat. Azt ugyan még nem tudja a mindszenti lány, hogy milyen pályát szeretne választani, de abban biztos, hogy a lovaglásról nem akar lemondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz ingyenes ruhaosztás

Hosszú ideig egy vizes légópincét használt a vásárhelyi székhelyű, de országos feladatkört ellátó… Tovább olvasom