Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A rendőrség nyomoz a mindszenti bálatűz ügyében

Mindszent - Az ügyben felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, a nyomozás folyik, a vásárhelyi rendőrség jövő hétre ígér eredményt.
A Mindszent külterületén elkerített, tárolószínnel rendelkező telken hatalmas tűz tombolt nemrégiben. Négyezer bála szalma égett el – ami Hevesi István önkormányzati képviselőnek és családjának a tulajdona volt –, és az épület egy részében is jelentős kár keletkezett. Az ügyben felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, a nyomozás folyik, a vásárhelyi rendőrség jövő hétre ígér eredményt.

Augusztus 19-éről 20-ára virradóra hatalmas tűz tombolt Mindszent külterületén. Az elkerített részen található tárolószínt Hevesi István mindszenti önkormányzati képviselő és családja bérelte a tulajdonostól, és tartotta benne szálastakarmányát. Négyezer bála szalma, 10 darab zsákban lévő napraforgó ocsú, és közel 200 hullámpala pusztult el a lángokban.

A tüzet éjjel 1 óra 15 perckor észlelték, riasztották a tűzoltókat, akik hosszú, fáradságos munkával tudták csak eloltani. Hevesi István nyilatkozata, véleménye alapján merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja – tudtuk meg Molnár Péter tűzmegelőzési előadótól –, de a helyszínen a szakemberek nem találtak egyértelműen erre utaló jelet.

Bozót- és tarlótűz naponta

A vásárhelyi tűzoltóság illetékese érdeklődésünkre elmondta, júliusban és augusztusban napi rendszerességgel kaptak egy-két riasztást bozót- és tarlótüzekhez. Ezek általában kisebbek voltak, anyagi kár és személyi sérülés nélkül, de akadtak komolyabbak is, mint a mindszenti bálatűz, illetve az ásotthalmi erdő oltása is komoly feladatot jelentett a tűzoltóknak. Ebben a vásárhelyiek is segédkeztek.

Viszont nem zárható ki ez a verzió sem. A tűzvizsgálati jegyzőkönyv három tényezőt említ meg lehetséges okként: eldobott cigaretta, öngyulladás vagy szándékos gyújtogatás. Az ügyet a tűzoltók átadták a rendőrségnek, a terület tulajdonosa egyébként is feljelentést tett.
Hevesi István egymillió forintra, a tulajdonos pedig 13 millióra becsüli az őt ért kárt.

– A vizsgálat feladata lesz, hogy kiderítse a tűz valódi okát – mondta Papp Kálmán őrnagy, a vásárhelyi kapitányság nyomozó alosztályának a vezetője –, szeretnénk minél hamarabb és megnyugtatóan lezárni az ügyet. Folyik a nyomozás, az adatok gyűjtése, a tanúkutatás, de eddig nem találtunk érdemi szemtanút. Többet nem mondhatok, bízom benne, hogy a jövő hét végére már okosabbak leszünk, addigra igyekszünk eredményt produkálni.

A családot nagyon megviselték a történtek. Hevesi István a következőkkel próbálta alátámasztani gyanúját: – Azért gondolom, hogy szándékos gyújtogatás történt, mert éjszaka a teljesen száraz szalma és a tavalyi napraforgóocsú magától nem gyullad meg. A cigarettás verzió pedig azért valószínűtlen, mert a terület az úttól ötven méterre található, és a tároló belső, nem az út felőli része égett ki. Nehéz lenne egy csikket így kihajítani egy robogó autóból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteget nőttek két év alatt a kisperegi ikrek

Egy év kihagyása után ismét Vásárhelyen nyaralnak a kisperegi ikrek. Szabó Melinda és Izabella… Tovább olvasom