Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A restaurálás olyan, mint a kirakójáték

Az egyik résztvevő reklámgrafikus, a másik pedig keramikus szeretne lenni, a tárgyrestaurálás csak hobbiként érdekli őket. A vásárhelyi egykori majolikagyár területén kéthetes nyári művészeti tábort szerveznek, melynek többet között a restaurálás is az egyik témája.
Kolarics Martina (elöl) kezében lassan kialakul a kerámiaedény. Antal Sarolta és Csire Géza régi kerámiatálakat ragaszt össze Fotó: Tésik Attila
Újra élet költözött az egykori vásárhelyi majolikagyár egyik felújított épületébe. Az oktatóközpontban szervezett nyári művészeti tábor keretében többek között a tárgyrestaurálást is elsajátíthatják a résztvevők. A Wartha Vince Művészeti Alapítvány szervezésében ez már a kilencedik tábor.

Az oktató históriája

– Eredetileg a vásárhelyi porcelángyárban tanultam porcelánfestést, majd felvettek a szegedi Tömörkénybe, kerámia szakra. Az egyik osztályfőnöki órára egy restaurátor jött el, ekkor eldöntöttem, én is az leszek – foglalta össze Hamar Edina, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kerámiarestaurátora, a tábor egyik oktatója, miért is választotta ezt a mesterséget.

Persze, az akarat ehhez még kevés volt, ezért felvételizett a budapesti Képzőművészeti Egyetemre, ahol diplomát szerzett. Érdekesség, hogy a múzeumi munka mellett egykori iskolájában tanítja a jövő restaurátorait.

Egyre népszerűbb szakma

Hamar Edinától megtudtuk, hogy a mai fiatalok körében egyre népszerűbb ez a szakma. Ennek oka, hogy az országban folyó különféle nagyobb építkezések előtt régészeti feltárásokat kell végezni, s ezekről mindig be is számol a sajtó. Így előtérbe került a régészet mellett a restaurálás is.

– A munkánk szorosan összefügg a régészekével. Az ásatásokról hozzánk hozott darabokból állítjuk össze a különféle kerámiákat. Ha hiányzik egy-egy darab, azt pótoljuk. A restaurálást úgy is el lehet képzelni, mint egy óriási puzzle kirakását. Apró elemekből szép lassan összeáll az akár több ezer éves edény is – folytatta.

Lelkesen ragasztanak

Antal Sarolta Fótról érkezett a táborba. A lány nem akar restaurátor lenni, csak érdeklődő. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fog szeptembertől szilikátipari tervezőnek tanulni. A diploma megszerzése után keramikusként szeretne elhelyezkedni.

A kecskeméti Csire Géza sem restaurátorként képzeli el a jövőjét. A húszéves fiatalember jelenleg formatervezést tanul, s reklámgrafikusként kíván pénzt keresni. Ennek ellenére ő is, meg Sarolta is lelkesen ragasztgatta össze folyékony műanyaggal az apró cserépdarabokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tulajdonos költözik a vásárhelyi promenádra

Május végén kilakoltatták a vásárhelyi Andrássy utca 5. alatti üzlet bérlőjét. Azóta üresen,… Tovább olvasom