Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Richter-skála szerint 2,3-as erősséggel mozdult meg Székkutas alatt a föld

Vasárnap hajnalban földrengés volt Székkutas és Orosháza térségében. Kétszer is megmozdult a föld. A másodikat lehetett érezni, többen felriadtak álmukból. Utoljára 1997-ben indult el a talaj a székkutasiak alatt. Ön érzékelt valamit?

- Vasárnap reggel egy székkutasi lakos telefonált be hozzánk. A nevét nem árulta el. Ő jelezte, hogy éjszaka földrengést érzett - mondta Kiszely Márta, az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa. - Az automata rendszerünk nem érzékelte a mozgást, az Alföldön sajnos csak kevés állomásunk van. Manuális módszerrel néztem vissza az éjjel történteket. Kiderült, hogy valóban volt földregés. Az első 0 óra 29 perckor. Az a Richter-féle skálán 1,9-es volt, ezt még nem lehetett érezni. A másodikat ellenben igen. Ez 0 óra 44 perckor következett be, és 2,3-as erősségű volt. Az epicentruma Székkutas és Orosháza között volt, körülbelül 15 kilométer mélységben. Utoljára ezen a vidéken 1997-ben mértünk 3,1-es erősségű földrengést - mondta a szeizmológus.

- A férjem késő éjszakáig dolgozott. Éjfél körül feküdt le. Még szinte el sem aludt, amikor felriadtunk - mesélte Rostásné Kapás Szabina. - Mozogtak a falak, az ablakok zörögtek. Mivel erősen fújt a szél, és esett az eső, azt hittük, az okozta. A házunk környezetében több öreg fa is áll. Attól tartottunk, hogy esetleg valamelyiket kicsavarta a szél, és kárt okozott. Ki is mentünk, körbejártuk a házat. Szerencsére nem volt semmi probléma, így visszafeküdtünk. A gyerekeink nem ébredtek fel a dübörgésre. Vasárnap délelőtt a boltban jártam. Ott hallottam, hogy nem a szél zörgette az ablakot, hanem földrengés volt - mesélte Rostásné Szabina.

Mások is hallották az éjszakai dübörgést, Hódmezővásárhelyen, a Békés megyei Orosházán és a vásárhelyi puszta túlsó végében, Békéssámsonban is. Székkutas közösségi oldalán volt, aki ágyúlövéshez, más mennydörgéshez hasonlította a hangot, ami a földrengést kísérte. Anyagi kárról nem tudunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrepetálás ingyen az iskolában, vagy fizetős különóra?

Korrepetálás ingyen az iskolában, vagy fizetős különóra?
Az egy-két tantárgyból gyengébb diákok iskolájukban, tanítás után korrepetáláson vehetnek részt. Tovább olvasom