Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szakmák olimpiáján, Japánban

Hódmezővásárhely - Hetedik lett a napokban Japánban rendezett WorldSkills nevű világversenyen Kiss Gergely, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, akit a versenyre Sisák Zoltán, a vásárhelyi Gregus szakközépiskola és gimnázium tanára készített fel.

Több mint ötven szakmai területen mérte össze tudását a világ negyvenhét országának ezer versenyzője a napokban Japánban, a Fujijama lábánál rendezett WorldSkills-en, amely a világ legnagyobb szakmai-oktatási versenyének számít.

Kiss Gergely a díjjal, és Sisák Zoltán. Fotó: DV

A hálózati informatikában Magyarországot Kiss Gergely, a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves informatikai mérnök szakos hallgatója képviselte, aki 7. helyezést ért el. Teljesítményéért megkapta a kiválóságoknak járó „Medalion of Excellent" díjat, s a legjobb magyarként a színpadra szólították a záró ceremónián. A debreceni egyetemistát a versenyre Sisák Zoltán, a vásárhelyi Gregus Máté Műszaki, Mezőgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium informatikatanára készítette fel. Sisák a WorldSkills versenybírójaként tevékenykedve képviselte Magyarországot a nemzetközi számítástechnikai óriás, a Cisco javaslatára a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet delegáltjaként.

A pedagógus – ahogy a többi húsz országból delegált szakértő is – egy héttel a versenykezdés előtt érkezett Japánba, s részt vett a versenyfeladatok végleges kidolgozásában, elkészítették a pontozási rendszert is.

A WorldSkills-re a japánok igazi olimpiai falut építettek a Fuji hegy lábánál, s az ezer versenyző négy napon keresztül napi 5 és fél órában oldotta meg az összetett feladatokat. A hazai versenyektől eltérően a megmérettetés nyilvános volt, s a négy nap alatt 300 ezer ember látogatta meg a viadalt, nyomon követve a versenyzők tevékenységét, igaz, nem szólhattak hozzájuk. A résztvevők a szigetországból szinte semmit sem láttak, hiszen a verseny töltötte ki egész idejüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török kori település Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola és a volt Központi Általános Iskola közös udvarán már az új városi sportcsarnokot és mélygarázst építő kivitelező cég munkásai dolgoznak, őket azonban megelőzték a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ régészei, akik török kori település maradványaira bukkantak. Tovább olvasom