Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A szívbeteg Dávid nagy álma egy bicikli

Hódmezővásárhely - A szívbeteg Horváth Dávid álma, hogy születésnapjára egy BMX biciklit kapjon. A 12 éves vásárhelyi fiút egyedül neveli a nagymamája. Nagyon szerény körülmények között élnek, hús, gyümölcs csak ritkán kerül az asztalukra. Dávidra májusban újabb műtét vár – az ötödik.
Gyakran csak kenyeret eszik a vásárhelyi Horváth Lajosné, hogy el tudja tartani unokáját, Dávidot. A 61 éves nagymama tíz éve neveli a szívbeteg kisfiút, akit elhagyott az édesanyja. A rokkantnyugdíjas Terike inkább saját szájától vonja meg a falatot, csak hogy kis unokája felvágottat, gyümölcsöt vagy néhanapján édességet ehessen.

– Jó, ha hétvégére jut hús az asztalra. Három csirkecombot veszek, vagy kacsahájat sütök ki. Zöldségre, gyümölcsre már nem nagyon futja, pedig Dávid imádja a banánt és az epret is.

Volt, hogy az utolsó ezresemből vettem szamócát – mondta könnyes szemmel Terike, akivel a vásárhelyi városházán találkoztunk. Az asszony Kószó Péter alpolgármestertől kért segítséget. Dávidnak ugyanis ismét kórházba kell mennie, újabb műtét vár rá.

Dávidot figyelmeztette nagymamája: be kell osztania az adományként kapott édességet. Fotó: Tésik Attila
Dávidot figyelmeztette nagymamája: be kell osztania az adományként kapott édességet.
Fotó: Tésik Attila

– Ez lesz az ötödik operációja – magyarázta a nagymama, aki havi 70 ezer forintból próbálja eltartani magát és a kisfiút. Sírással küszködve beszélt arról, mennyire félti a műtéttől unokáját. Mindeközben a 12 éves Dávid szorosan ölelte nagymamáját. A szőke hajú kisfiú is könnyes szemmel bújt Terikéhez. Láthatóan nem szívesen hallgatta a fájdalmas beszámolót. Kérdésünkre, hogy fél-e az újabb műtéttől, halkan annyit válaszolt: nem.

Dávid csak akkor mosolygott újra, amikor Kószó Péter, a Johannita Segélyszolgálat vásárhelyi szervezetének ajándékaként, egy plüssmackót adott neki. Hozzátéve: a mackó szerencsét hoz műtétjén. A kisfiú néhány perc múlva már jókedvűen majszolta a szintén johannitás adományként kapott csokoládéskekszet.

A Kószó Pétertől kapott plüssmaci mosolyt csalt Dávid arcára. Fotó: Tésik Attila
A Kószó Pétertől kapott plüssmaci mosolyt csalt Dávid arcára.
Fotó: Tésik Attila

– Be kell osztani! Több nap, mint kolbász! – figyelmeztette szeretettel nagymamája. Erre Dávid sóhajtva csak annyit jegyzet meg: „De sokszor hallottam már ezt." Az édességtől a szégyenlőssége is elmúlt, s elárulta: kedvenc étele a milánói makaróni. Az iskolában nagyon szereti a természetismeret órákat, szabadidejében pedig sokat biciklizik. Sajnos, a kerékpárja már régi. A legnagyobb vágya, hogy a születésnapjára, amit április 25-én ünnepelnek, kapjon egy BMX-biciklit. Terike szerint, ha csoda nem történik, erre semmi esélye Dávidnak. Nehéz anyagi helyzetük miatt tegnap ugyan kaptak Kószó alpolgármestertől, egyszeri 15 ezer forintos rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, de azt természetesen a napi megélhetésre fordítja a nagymama.

Gyűjtenek Dávidnak

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány adománygyűjtést szervez Horváth Dávidnak, hogy születésnapjára új kerékpárt kaphasson. A felajánlásokat a 1020018428114116-os bankszámlaszámra várják.

Kétszer több a rászoruló

Idén Vásárhelyen kétszer annyian kértek segítséget a johannitáktól és az önkormányzattól, mint tavaly ilyenkor – tudtuk meg Kószó Péter alpolgármestertől. A segélyszolgálat helyi szervezete tavaly összesen mintegy 4000 kiló élelmiszert jutatott el a rászorulókhoz. Az önkormányzat pedig 2008-ban 800 családnak adott rendkívüli támogatást, összesen 8 millió forintot osztottak ki.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. CID 2009. április 01. 21:24
  „Gaben, Gaben :)”
 • 49. Riri 2009. március 27. 18:35
  „Sziasztok! Megkérdeztem Terikét,hogy megengedi-e,hogy a számát itt közzé tehessem.Tudjátok személyijogok megsértése....Engedélyezte!!!!!!!!
  TERIKE SZÁMA 0630-489-5062
  További szép estét mindenkinek:Riri”
 • 48. Riri 2009. március 27. 15:30
  „Sziasztok!Este eljön hozzánk a Terike és az Ő mobilszámát elküldöm emailbe.Mindenki érdeklődését és segíteni akarását előre is köszöni a Terike!
  Szép napot mindenkinek!”
 • 47. Pancsu 2009. március 27. 10:27
  „Sziasztok!Segíteni szeretnénk mi is! Riri elküldenéd a telefonszámot, ha lehetséges.
  E-mail címem: pancsu83@freemail.hu

  Előre is köszi!”
 • 46. BSC 2009. március 26. 22:09
  „Kedves olvasók! Dávid megkapta kerékpárját (ami nem azt jeleni, hogy minden további segítség szükségtelen) a galériák között a főoldalom megtalálják a képeket, anmelyek az első bringázáskor készültek. A részleteket a holnapi DM/DV-ben találják.”
 • 45. Sophie 2009. március 26. 21:48
  „Még tegnap előtt este írtam, hogy a Nagymama elérhetőségét szeretném elkérni...
  Nagyon sokan jelentkeztek még a segítség szándékával itt a fórumon: Andrisne, Netuddki, Zöld, D.Erika,Control,Timala,Micsoda, CID, Sörpocak,Koszone,Nagyfero1...elnézést, ha valakit kifelejtettem.
  Biztosan sokan telefonáltak a szerkesztőségbe és jeletkeztek még.
  Közös itt bennünk, hogy mindannyian a család elérhetőségét, címét kértük. Nem szerettünk volna az alapítványnak utalni, ezt többen is leírták, illetve a Nagymama tudja a legjobban, hogy mire is van még szükségük a biciklin kívül (egy beteg kisfiú álma, pont olyan fontos mint az élelem) pld: tartós élelmiszer, gyümölcs, zöldség, gyógyszerek (mindekttőjüknek) , hús
  (ha tudnám mekkora a hűtője, mennyit tud tárolni.. vinnék), esetleg egy villanyszámla befizetése, könyv, játék, ruhanemű, takaró... stb ??? Bármi, de ezt tényleg ő tudja megmondani. Aki akar, az a lehetőségeihez
  mérten úgy is tud segíteni.
  Miután BSC megadta az alpolgármester telefonszámát, tegnap du. betelefonáltam a szerkesztőségbe, ott továbbra is csak az alpolgármester elérhetőségét tudták megadni, illetve megtudtam, hogy van már sok bicikli felajánlás!! Még jó, hogy nem mentem el megvenni a 15. bicajt. Ma csak most kerültem internet közelébe, olvasom a hozzászólásokat, köszönet Ririnek...holnap meg tudom találni a Családot, megkérdezem mire van szükségük, és nem a sokadik biciklivel fogok odaállítani. Illetve, a későbbiekben ha arra járok és beadnék egy kis gyümölcsöt, vagy csokit Dávidnak, akkor nem kell az alpolgármestert keresnem (aki szintén segíteni szeretne) Amikor megmozdul a jószándék és a segíteni akarás, akkor figyelemmel kellen kísérni a cikk következményét és esetleg koordinálni a felajánlások útját. Biztos vagyok benne, hogy hozzájuk bármily
  kicsi vagy nagy a felajánlás, nagyon jó helyre kerül. Jó éjszakát minden segítő Angyalnak!!!”
 • 44. nagyfero1 2009. március 26. 20:51
  „Sziasztok! Riri, légyszives küld el a telefonszámot.Segíteni szeretnék.
  Az E-mail címem: nagyfero1@vipmail.hu

  Előre is köszi.”
 • 43. Riri 2009. március 26. 15:19
  „Sziasztok!Mi ismerjük Dávidékat a Zrinyi utcán laknak a korházzal szembeni önkormányzati lakásokban.Csak a Terike lányának a telefonszámát tudom megadni ha valakit komolyan érdekel.
  Az Én véleményem az,hogy az a biztos amit a Terikééknek adnak és nem alapítványnak,az ugyis elvész(valamennyi tuti).
  További szép napot mindenkinek”
 • 42. BSC 2009. március 26. 13:24
  „sörpocak: van most egy cikk arról, hogy a válogatott jól szerepel a vébén eddig. Juttassuk ki Geráékat Dél-Afrikába? :) Ha már szó volt róla.”
 • 41. Melcsike23 2009. március 26. 13:17
  „andrisne!!!!
  Lehet hogy van benne helyesirási hiba de szerintem kilehett olvasni!!!!
  Vagy te soha nem nem hibázól,te mindig tök helyesen irsz!!??”
 • 40. nettiko 2009. március 26. 11:34
  „Sörpocak: Hol olvastad, hogy kapott a kisgyerek kerékpárt.”
 • 39. koszone 2009. március 26. 11:09
  „Csaó!

  Ha addig nem lesz bringája,én viszek neki egyet az tuti! Szavamon foghattok!
  Csak mondom ,nincs munkám,az asszony munkanélkülin és van két fiam az egyik 3,a másik 5 éves!
  Ez nem segítség,egy jó dolog, az a kis koma biztos örül neki és ez a fontos!”
 • 38. andrisne 2009. március 26. 09:42
  „Melcsike,igazad is van meg nem is.....elsősorban a kaja és a gyümölcs a fontos,de egy gyereknek is vannak vágyai,álmai....a kis Dávidnak egy BMX,hát ez nem is luxus és nem is elérhetetlen dolog sok családnak,nekik az,sajnos....egyébként nem hiszem,hogy minden adakozó bicajt venne,biztos sokan másképp is segitenének!Te nem így látod?/borzasztó a helyesirásod,bocsi.../”
 • 37. sörpocak 2009. március 26. 07:07
  „BSC. Szerintem pedig a feladata lenne, hamár cikket közöl. Vagy az a feladata, hogy a nick nevet kiadja, névvel, Nos ez off volt,Igenis feladata a cikk következményeit viselni és szerintem itt kellett volna. Vagy ez is egy cikk? Most olvastam, hogy bicaja már van a gyerkőcnek-kapott, most már csak a számítógép hiányzik. Gondolom egy leselejtezett, de használható akad a szerkesztőségben!”
 • 36. BSC 2009. március 25. 21:58
  „Igen, éppen erről beszélek. Az online szerkesztőségbe egész nap érkeztek az emailek és a telefonok. Mindenkit, aki segíteni akart, annak rendje és módja szerint eligazítottunk.”
 • 35. CID 2009. március 25. 21:38
  „BSC : Nem hiszem, hogy rossz fényt vetne a Délmagyarra, ha legalább közreműködőként felkarolná az álltala publikált problémákat. Persze valóban nem a feladata, de ha már nem a feladatár végzi........... :)”
 • 34. BSC 2009. március 25. 20:49
  „sörpocak: senki sem törölte a hozzászólását, ahogy az alábbit sem fogja. Az elmúlt napokban sokan megkerestek minket emailben, mindenkinek segítettünk kapcsolatba kerülni az illetékesekkel. A számlanyitás és adományozás szerintem nem egy napilap feladata.”
 • 33. sörpocak 2009. március 25. 20:22
  „Hová tünt a hozzászólásom? A dm, mivel rá nem hízelgő volt, kitörölte, Pedig nem politikai volt, csak felhívtam a figyelmet, hogy mivel ők közölték a cikket, nekik lenne kötelességük a segítség(talán egy bicajjal is meglephetnék a lurkót), és esetleg, mivel semmibe sem kerül, nyithattak volna számlaszámot a későbbi felépülés és tápanyagszükséglet érdekében!Nivel sokan nem bíznak az alapítványi számlákban! Ugye, mert egy frissen műtött szívbetegnek sokmindenre szüksége volna, van!”
 • 32. CID 2009. március 25. 18:05
  „Melcsike : Igazad van hogy az étel fontosabb mint a kerékpár, és azt gondolom ők sem a kerékpár miatt kerültek a DM-ba. Az, hogy egy gyerek rendessen tudjon étkezni, az az állam feladata lenne, hamár a balfasz "anyja" nem foglalkozik vele. Remélem, újságírói túlzás volt, hogy a 300 ft-os csokis keksztől is odavolt az örömtől. Az viszont, hogy kapjon valamit ami "luxus", amint nagyon-nagyon szeretne az az emberek dolga lenne, ha megtehetik. Az hogy Lázárnak kellene adni nem tudom, de annak fényében, hogy HMVHELY-i fürdőben rendezte csimotálya szülinapját, ahol is a mentők vitték el a kisbarátait(párttársait), annyira be voltak baszarintva( persze nem tudom mi igaz ebből , hallottam, lehet nem is igaz), kicsit kontrasztos a szitu.
  Valóban nem létszükséglet a BMX( bár egy szívbetegnek sokat számít a mozgás), ha a DM nyomatna egy bankszámlaszámot ( ahonnan nem veszik le a sápot ) csekélyke összeget én is utalnék, s remélem azok is akiknek van lehetősége.”
 • 31. Melcsike23 2009. március 25. 17:44
  „Üdv:minden kedves hozászolonak!!
  Nagyon felvagyok háborodva!!!Biciklire gyújteni pénzt a kisgyereknek???!!!!Kajára kéne az a pénz és gyümölcsre!!!Bicikli nélül még meglehet lenni de ha étel nincs vagy gyümölcs az rosszabb!!Nekem is van kétkisfiam akit egyedül nevelek nekm se fusa a pénzem a 4-éves fiamnak biciklire és mégse megyek Kószó Péterhez hogy segitsen már egy bicajt venni a gyerekemnek!!Nagyon sajnálom a kisfiut hogy ilyen idősen már az 5.mütétje lessz és nagyon együtt érzek a mamával nem egyszerú az bisztos én márcsak tudom!!A kisebbik fiam 680gramal született és 3.5-honapot töltötem vele a korházba!! nekem ez is nagyon elég volt!!De tényleg nincs igazam hogy az étel a legfontosabb???Lázár Jánosnak pedig miért kelene már biciklit vennie.akkor minden negyedik gyereknek vehetne!!Remélem senkit nem bántotam meg nem az volt a szándékom csak az hogy szerintem az ÉTEL a fontosabb és nem egy BMX!!!!!!Jobulást kivánok a kis Dávidnak!!!”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblázatba írják, ki mikor evett

Hódmezővásárhely - Ha egyedül kellene gondoskodnia a gyerekeiről és a háztartásáról, aligha tudna… Tovább olvasom