Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A teljes felújítás 180 millióba kerül

Több mint 180 millió forintba kerülne a vásárhelyi Andrássy utca 9. alatti társasház teljes felújítása, a pincétől a padlásig. Ennél a legmagasabb összegnél kedvezőbb árajánlatokat is kaptak a lakók, azok részleges javításokat tartalmaznak. Ha csak a korábban életveszélyessé nyilvánított homlokzat kijavítását kérik, az 10-12 millió, és ennek a pénznek a negyedét az önkormányzat fizetné.
Az Andrássy utca 9. szám alatti ház felújítására több árajánlat is érkezett. Fotó: Tésik Attila
Nemrég arról írt lapunk, hogy sokáig nem lehet halogatni a vásárhelyi Andrássy utca 9. alatti társasház felújítását. A több mint 120 éves épület állapota annyira leromlott, hogy néhány éve az életveszélyessé vált homlokzati vakolatot le kellett verni. Ebben a házban – ahol fél éven keresztül Németh László író is albérlő volt – hat lakás van az emeleten, a földszinten pedig üzletek nyílnak a város egyik legforgalmasabb utcájára.
Az azóta tartott lakógyűlésen több tervet és árajánlatot is kaptak az érintettek az épület felújítására. A felsorolt összegek a 10 milliótól a több mint 180 millió forintig terjednek, ez a legfölső határ.

A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint a fent említett épület egy része – pontosan kilenc százaléka – önkormányzati tulajdonú. Mivel a város is tulajdonosa a háznak, így elfogultság miatt a szegedi szakhatóság járt el az ügyben, s mérte fel az állapotokat. Az árajánlatok közül a legmagasabb az volt, mely a teljes felújításról szól. A több mint 180 millió forintból a pincétől a padlásig kijavítják az összes hibát, szinte egy új, modern ház születne a régi helyén. A 76 milliós ajánlat ennél jóval szerényebb: csak a legszükségesebb bajokat, így például a tető és a homlokzat hibáit orvosolná.

Ha csak a homlokzat felújítását kérnék a tulajdonosok, az 10-12 millióba kerülne. Ennél a változatnál viszont az önkormányzat állná a költségek egynegyedét – annak ellenére, hogy csak kilenc százalékban gazdája az Andrássy utca 9-nek. A többi változatnál a tényleges tulajdoni hányad szerint oszlanának meg a költségek. A tervek szerint egy úgynevezett felújítási alapot is létrehoznának. A már említett tulajdonosi arányban fizethetnének be ide a lakók, illetve az üzletek tulajdonosai. Néhány év alatt itt annyi pénz gyűlne össze, melyből el lehetne kezdeni a munkát. Az egyes befizetett összegek pedig akkorák lennének, melyek nem terhelnék meg a tulajdonosokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széttörték a népkerti ivókutat

Ismeretlen tettesek széttörték Vásárhelyen a népkerti játszótér kerámia ivókútját, amelyet a Tiszta… Tovább olvasom