Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A Tisza rendezi a partot Mindszentnél

Mindszent - Januárban úgy számoltak, március közepére befejeződik a mindszenti strand rendbetétele, de még mindig a munkakezdéshez szükséges hatósági engedélyre várnak.
Utóbb úgy számolták, május közepére, végére újra fogadóképes állapotba kerülhet a Tisza-parti fürdőhely. A Tisza azonban mást gondolt: árad, elöntötte a munkaterületet is, így a rendezés tovább halasztódik. Most már a folyón múlik, meddig.

Április elején arról számolhattunk be, hogy napokon belül megérkezhet az az engedély, melynek birtokában folytathatják és befejezhetik a mindszenti strand rekonstrukcióját, a rézsű, a part kialakítását. Az okiratra még mindig várnak az önkormányzatnál, szerencse – persze ezt csakis iróniával lehet annak nevezni –, hogy a Tisza magas vízállása miatt egyébként sem lehetne elkezdeni a munkát, meg kell várni a zöldár levonulását, és minimum két hét múlva foglalhatják el a területet a gépek. De miért késik a hatósági ámen?

– Amikor legutóbb erről nyilatkoztam, úgy tudtam, célegyenesbe érkeztünk – közölte Hevesi Tamás mindszenti jegyző –, azóta kicsit pesszimistábban látom a helyzetet. A kivitelezési tervet február 29-én nyújtottuk be engedélyeztetésre, és most nem tudnám megmondani, mikor kapunk zöld utat a munkálatok befejezéséhez. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ugyanis még kikérte három szakhatóság véleményét, nevezetesen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalét, a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságáét és a Szolnoki Bányakapitányságét. Ezek hozzájárulására várnak, csak azután adják ki a végleges engedélyt. Mindent megteszünk, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, megsürgessük az ügyintézést: levélben megkerestük a szakhatóságokat. Mindjárt itt a strandszezon, ezrek pihennének itt – ha tudnának.

A folyó nem ismer helyi politikát, engedélyt, adminisztrációt: árad, és kész. Fotó: Tésik Attila
A folyó nem ismer helyi politikát, engedélyt, adminisztrációt: árad, és kész.
Fotó: Tésik Attila

Az önkormányzat valóban igyekszik „eltakarítani" minden akadályt az útból. Az április 10-i képviselő-testületi ülésen megszavazták az üggyel kapcsolatos közel félmillió forintos erdőgazdálkodási bírság kifizetését, melyet a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága szabott ki, a területet is átminősítették. Viszont hiába lenne kézben az engedély, a rekonstrukciót nem tudnák most folytatni, befejezni – a Tisza magas vízállásától függetlenül –, mert ezt az eddigi kivitelező, az Eurotitán II. Kft. feltételhez köti. Solti Viktor ügyvezető legutóbb azt nyilatkozta lapunknak – és ezt az állítását most is megerősítette –: amennyiben a mindszenti önkormányzat nem deklarálja és teszi nyilvánossá, hogy a strandon folytatott tevékenység során nem történt bűncselekmény, hanem minden a szerződés, a tervek szerint zajlott, érdekmúlást jelent be, vagyis nem végzi el a még hátralévő, általa 16-24 órásnyira becsült munkát. Erre az esetre létezik forgatókönyv?

– A kért nyilatkozatot azért nem adja ki a testület – erről határozat is született –, mert megvárja a hivatalos vizsgálatok végeredményét. Még tárgyalunk az Eurotitán II. Kft.-vel. Ha nem sikerül megegyeznünk, rendkívüli képviselő-testületi ülést hívunk össze, árajánlatokat kérünk vállalkozóktól, és azt bízzuk meg a folytatással, aki a legkedvezőbb ajánlatot teszi. Bízom benne, hogy május közepére, végére befejeződhet a rekonstrukció, vagyis megnyugtatva az aggódókat, kijelenthetem: nyárra lesz strand – mondta a jegyző.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. névtelen 2008. május 20. 21:45
  „Pálinkó Bálint !
  Minden fórumba beírod bölcs tudományod.Dicsekszel,vagy nem bízol benne,hogy elolvassák.
  " AKKOR A NEMZET ALJAS,VAGY MŰVELETLEN "
  Ezt a saját hazádra, és népére értetted,most ?Hát,mit mondjak?
  Nem állítottál ki magadról nagy műveltséget!Sőt, magad mindenki fölé helyezed,úgy itélem meg.”
 • 21. Palinko Balint 2008. május 18. 16:34
  „" Minden nemzetnek olyan kormanya van, aminot erdemel. Ha valami oknal fogva ostoba vagy komisz emberek ulnek egy bolcs es becsuletes nep nyakan, akkor a nep azokat a silany fickokat minel hamarabb a pokol fenekerekuldi. Deha egy hitvany kormany huzamosan megmarad a helyen, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy muveletlen" Gr. Szechenyi Isvan”
 • 20. galiba 2008. május 15. 22:14
  „A felelősök lapítanak,hallgatnak,mi fizetünk.
  Nem szeretnék jóslatokba bocsájtkozni,de szeptember előtt ebből semmi nem lesz.A strandolóktól {kacsaúsztatókban,gödrökben fürdőktől } nem tudnak dolgozni,vagy lezárják a strandot.
  Hülye helyzet !”
 • 19. komment 2008. május 15. 15:33
  „Május 15 van! A strand szezon elkezdődött.
  A strandot a több hónapon keresztül hangoztatott ígéretekkel szemben még mindig nem állították helyre!
  KIK A FELELŐSÖK azért, mert a város egyetlen természeti kincsét tönkretették???”
 • 18. galiba 2008. április 28. 17:57
  „Hallgatnak, mint aki....
  Majd lesz roham választások előtt! De akkor már kit érdekelnek ?
  Szét verik Mindszentet, ráhagyják a " gödröket " a másik önkormányzatra !
  Ki hozza rendbe a nagyrév --strand közötti utat ? Erre nincs fórum , se szórólap ?”
 • 17. Oláh Árpád 2008. április 27. 20:40
  „Nos lakosság tájékoztatása?!!!
  Mit várunk a testülettől? eddig sem eztán sem fognak nyílt lapokkal játszani. Korekt tájékoztatás? Más ügyekben sem teték ebben sem fogják.”
 • 16. sokkan 2008. április 25. 19:56
  „Igaz! Miért a tv-n keresztül ÜZENGET a "T." "képviselő úr"? Lakossági fórumon tájékoztassák már a lakosságot, mi is van a Tiszával és mi is van a csatornázás ügyével...”
 • 15. kétkedő 2008. április 25. 07:42
  „Ha figyeltétek a korábbi fórumokat,láthattátok,hogy Antal "úr" néha írogatott nekünk ezt-azt.Valakinek ez biztosan nem tetszett és fekete pontot adott Antalnak.De ez jogos is ,ugye? Hiszen egy VÁLASZTOTT KÉPVISELŐ még ilyen szinten sem koszolódhat a pornéppel ! Elég ,ha akkor állnak szóba velünk,ha közeledik a választás.Akkor aztán imádnak a nép között lenni,beszélgetni.
  Hogy miért nincs véleményük a strandról? Még biztosan nem kapták meg az utasításokat,hogy mit szabad mondaniuk.”
 • 14. galiba 2008. április 24. 22:40
  „Piszok nagy a hallgatás a tisztelt ház részéről...
  Senki nem áll szóba velünk,nem érvel.Legalább Szabó mondaná el tiszteletteljes véleményét !
  Solti Úr legalább megszólalt.”
 • 13. sokkan 2008. április 24. 21:56
  „Meddig marad ez még így- kérdi sok-sok mindszenti lakos. Kedves honatyák! Akinek vaj van a füle mögött, legyenszíves felállni a "bársonyszék"ből és átadni helyét olyan KÉPVISELŐknek, akik képesek képviselni a mindszentiek érdekét!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. galiba 2008. április 24. 21:29
  „Közel fél millió forintott MEGSZAVAZTAK a lakosság pénzéből !
  Szabónak /kukásnak /kellett volna zsebből fizetni!
  ----nem a lakosság írta alá----”
 • 11. kétkedő 2008. április 24. 19:42
  „Gerinc? Egy kukának vagy kukásnak az nincs! Pénzért az nem adják!”
 • 10. galiba 2008. április 24. 18:16
  „--vigyorgo a part rombolásának pártfogója. Az előző strandról szóló fórumon is bemutatkozott.--lapozzatok vissza.
  Minden esetre ő is, meg a vállalkozó /dózer34 nick név alatt / is szeretnék ledózerolni a falut is. Azt írta Solti úr is Mindszent népe le van sz@rva.
  Azt nem értem,nincs felelős ? Kissebb kárért is bíróság előtt az ügy, börtön, pénzbírság...Miért nincs gerinc abban az emberben, hogy kiálljon: én tettem ,bocsánat, vállalom a következményét !!!!
  Tönkretették Mindszent egyetlen vonzerejét, ami országosan elismert, szép volt.
  Milyen képviselő-testülete van városunknak ???? Azt tesznek amit
  akarnak,szórják a pénzt,rombólnak,még van képük a helyükön
  maradni !!! Kivinném mind őket dolgozni,a " plázst" építeni ,addig
  nem engedni őket haza, még kész nincs a part !!!”
 • 9. kétkedő 2008. április 24. 13:18
  „Vigyorgó !
  És te ki a fene vagy,hogy ilyen stílust megengedj magadnak ??!!!!”
 • 8. sokkan 2008. április 24. 11:29
  „Dongóval mindenben egyetértek, azonban a város "első" embereivel nagyon nem! Mindent tönkretettek, az biztos, és mutyizás is volt, az is biztos. Szégyelljék magukat! Nem tudom, hogy állnak a mindszentiek elé a sok-sok baromi nagy elhibázás után?! Nem értem vigyorgó kérdését! Mi az, hogy ..."le MERJ...", ez a baj kedveskéim, hogy azt képzelik némelyek, hogy megfélemlítéssel mindent elérnek, bár....sajnos sok mindent!
  Le a nagy pofával uraim! Elbuktak!!!!!!”
 • 7. pederzoli 2008. április 24. 06:57
  „komolyan mondom,nem tudom mit keresek olyan fórumban,ahová ilyenek is írnak,mint ez a vigyorgo. Ilyen hozzászólásokért minimum 500 év bannolás jár...”
 • 6. Dongó 2008. április 24. 06:17
  „Vigyorgó!
  Én még ezek után sem fogom bántani a Te édesanyádat. Bántva van az veled eléggé.
  De tudnod kell, hogy senki sem vak és süket, ha neked igy jó a Tiszapart, amivé tették, lelked rajta. Én csak egy f@sz vagyok beismerem, de attól a MINDSZENTIEK még nem tudnak hol strandolni, remélem nem Te miattad.
  Tisztelet Neked.”
 • 5. vigyorgo 2008. április 23. 20:35
  „Dongó!
  Mutyizik neked a tetves édesanyád. Hogy jössz te iyen sértegetéshez???? Ki a f@sz vagy te, hogy ilyeneket le merj írni?”
 • 4. Mindszenti 2008. április 23. 14:38
  „...Kérem, írják meg, kinek az aláírásával ment az engedély a homokhordásra????...mindszenti ember ilyet nem tehet!!!!!!!!!!”
 • 3. dongó 2008. április 23. 12:18
  „Sorolom: ATIKÖVIZIG, Örökségvédelmi Hivatal, Bács-Kiskun Erdészet, Szolniki Bányakapitányság, mindezek engedélye kell ??? Hát a part szétba....hoz nem kellett ??? Azt lehet engedély nélkül és büntetlenül cselekedni ??? Hevesi úr mi a nyavaja van ott a kupola alatt ??? Tudja Őn, hogy mi az a locsogó víz ? Az nem más, hogy a körberabolt fákat kiáztatja, kidönti. Most, hogy kitermelték a homokot, megteremtették az iszaplerakódás lehetőségét és hazavágtak néhány vendéglátóst, akik ott árulták a finom sört. Raboltak Önök és mutyiztak a Soltival csak Ön nem vette észre, hogy becsalták az erdőbe, ahonnan a MINDSZENTIEK pénzén akar kimenekülni.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros és biciklis ütközött Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A motoros és a kerékpáros is megsérült abban a közlekedési balesetben, ami a… Tovább olvasom