Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A vállalkozók igényeihez igazítják a szakképzést Vásárhelyen - Lázár szerint bizonytalan a mezőgazdasági kar jövője

Az elmúlt két és félévben 800 millió forint forrást biztosított az állam a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) fejlesztésére. A cél az, hogy minél jobb körülmények között szerezzenek tudást a tanulók.
- A Magyar Állam 2015 óta fenntartója a hódmezővásárhelyi szakképzési intézményeknek. Az elmúlt két és fél évben 800 millió forintos fejlesztés valósult meg, annak érdekében, hogy az ide járó tanulók jobb körülmények között szerezzenek olyan tudást, ami a munkaerőpiacon értékes és eladható – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, aki pénteken a Kalmár Zsigmond tagintézményben tett bejárást. A képviselő elmondta, mára Hódmezővásárhelyen megszűnt a munkanélküliség, sokkal nagyobb probléma a munkaerő-hiány. A városban 4-500 betöltetlen álláshely van. A szakképzésnek döntő szerepe van ezek betöltésében.
Lázár János kiemelte, a szakképzési centrum épületeiben az elmúlt időszakban 800 millió forintból energetikai fejlesztéseket hajtottak végre. Az épületeket napelemekkel látták el. Megkezdődött a kollégium felújítása, a Kalmár iskola teljes nyílászárócserét és homlokzatfelújítást kapott.

A szakképzési centrum felnőttképzéssel is foglalkozik. Ebben több mint 500-an vesznek részt. Nappali képzésben pedig mintegy 400 diák tanul. A nappali képzés iránt növelni kell az érdeklődést.

- 2015 óta az állam jó gazdája ezeknek az iskoláknak. Az intézmény vezetése folyamatosan tárgyal a kamarával és a vállalkozókkal. Arra biztatom a vásárhelyi és környékbeli vállalkozókat, hogy keressék a kapcsolatot a szakképzési centrummal, mivel a munkáltatók igényeihez szeretnék igazítani a képzési kínálatukat. Az állam ösztöndíjprogramja sikeres, a diákok számára a magyar állam mindent megtesz, hogy vonzóbbá tegye a szakképzést. A Modern Városok Program keretében nagy fejlesztés előtt állunk. A kormány és a város 4,5 milliárd forintos fejlesztésre szerződött, amellyel rekonstruálnák ezeknek az épületeket. Az előkészítés azonban elakadt. Ígéret tettem, hogy a kormányzattal közösen megvizsgáljuk, hogyan tudunk segíteni a HSZC megújításában, hogy minél hamarabb elinduljon a fejlesztés, illetve a 2021-22-es tanévre el is készüljön.

Árva-Nagy Sándorné, a szakképzési centrum főigazgatója hangsúlyozta, a szakmai szervezetekkel, vállalkozókkal együttműködve, erősíteni kívánják a felnőttképzést is.

Lázár János a sajtótájékoztató végén azt mondta, lehet, hogy a pangás évei jönnek Vásárhelyen. A Bethlen gimnázium 4 milliárdos fejlesztése áll, a Németh László gimnáziumé még nem kezdődött el, az általános iskolák beruházásaira nem jelentkeztek vállalkozók. A mezőgazdasági főiskolai kar jövője pedig bizonytalan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikezdte a töltés falát a nagy eső a vásárhelyi elkerülőnél - fotók

Kikezdte a töltés falát a nagy eső a vásárhelyi elkerülőnél - fotók
Megbomlott a töltésfal a vásárhelyi elkerülő út Bodzási úti csomópontja és a vasúti felüljáró… Tovább olvasom