Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A város átadja az Észak utcai bérlakásokat

Az Észak utcán lévő, többségében romák lakta 42 önkormányzati bérlakás sorsáról és a szemétszállítás és -díjbeszedés problémáiról beszéltek hosszasan azok a vásárhelyiek, akik részt vettek a tegnapi közmeghallgatáson. Lázár János polgármester azt ígérte, a januári közgyűlésen átadják az említett ingatlanok tulajdonjogát a bérlőknek, szemétügyben pedig újabb egyeztetés lesz az A. S. A. és a lakásszövetkezetek közt.
Fehér István hosszan sorolta az Észak utcaiak problémáit. Fotó: Tésik Attila
– Sok problémától mentesülne a polgármester úr és a hivatal, ha az Észak utca 90–92. alatt lévő önkormányzati bérlakások tulajdonjogát átadná a bérlőknek – ezt mondta Lázár János városvezető helyeslő bólogatása közepette az ott élő Fehér István tegnap a vásárhelyi közmeghallgatáson. A férfi menye az a Nagy Eszter, akit gyermekével együtt két hete kilakoltattak, mert – ahogy megírtuk – önkényesen foglalt el egy bérlakást.

A polgármester – miután Korsós Ágnes jegyző közölte, hogy a tulajdonjog átadásának nincs jogi akadálya, de csak azok lehetnek tulajdonosok, akiknek érvényes bérleti szerződésük van – azt kérte munkatársaitól, a januári közgyűlésre készítsék elő a javaslatot. Ő maga megszavazza, s minden képviselőt erre kér, tette hozzá. A város egyébként most azon felül, hogy az ingatlanok tulajdonosa, így azok bérbeadásáról és a bérleti díjak beszedéséről gondoskodik – sok esetben bíróságig jut az ügy –, fizeti a lakók szemét- és vízdíját is. Ha azonban a jelenlegi bérlők tulajdonossá válnak, minden ezzel járó jog és kötelezettség is az övék lesz.

A szemétdíj más összefüggésben is terítékre került – a közmeghallgatás egyik kiemelt témája volt a hulladékszállítás kérdése. Ahogy arról tegnapi lapunkban írtunk, a lakásszövetkezetekhez tartozó ingatlanokban élők közül azok, akik 1-2 fős háztartást vezetnek, rosszabbul járnak, mint korábban, mert nem a lakók számának arányában osztják szét a szemétdíjat, hanem a ház költségét elosztják az abban lévő lakások számával. Szóvá tette ezt Basits Ferenc, a Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet elnöke, ők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a lakók száma alapján küldje ki a számlákat. Reith Imre, a cég vezetője és Kovács Pál, a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportvezetője elmondta: a jogszabály ezt nem engedi, nem személyek, hanem mennyiség után kell számlázni.

A szövetkezetek viszont megtehetnék, hogy beépítik a díjat a közös költségbe – ez ellen hevesen tiltakoznak, mert ha valaki nem fizet, azt a többi lakónak kell állnia. Arra sem hajlandók a szövetkezetek – mondván, nincs emberük erre a munkára –, hogy a számlát nekik címezzék, ők pedig a lakók száma alapján, arányosan osszák szét az összeget. Végül aztán Lázár János polgármester azzal zárta le az ügyet: nem is érti, tulajdonképpen miről kell vitázni. A mostani rendszer ugyanis a szövetkezetek és az A. S. A. közötti kompromisszum alapján működik, és a szövetkezeteknek hamarabb kellett volna belegondolniuk a következményekbe. Mégis azt mondta, januárra összehív egy újabb egyeztetést, amelyen részt vesz a hivatal képviselője is, arra azonban a törvény nem ad módot, hogy a szolgáltató a lakók száma alapján számlázza ki egy ház szemétdíját.


Déva vára – Vásárhelyen

Nemrég 5 millió forintot költött a vásárhelyi önkormányzat a lepusztult állapotban lévő, Észak utca 90–92. alatti bérlakásokra Vásárhelyen. Nyílászárókat szereltek be, ereszcsatornát vettek, és így tovább – ezeknek a dolgoknak viszont nem sokkal az átadás után lába kelt – mondta el tegnap Makó András, a lakosságszolgálati iroda vezetője. Az ott élő Fehér István, erre kijelentette: a munkások lopták el az építőanyagot. Varga Ferenc, a műszaki iroda munkatársa viszont azt mondta, semmilyen jelzés nem érkezett a hivatalba ezzel kapcsolatban. Makó András végül a balladai Déva váraként emlegette a helyszínt: amit egyik nap odavittek, másnap reggelre eltűnt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisvállalkozások is fogynak Vásárhelyen

Nem csak az utóbbi öt esztendő gyárbezárásai miatt szomorú Vásárhely gazdaságának mérlege: az utóbbi… Tovább olvasom