Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A vásárhelyi katonazenészeknek 190 fellépésük van egy évben

Nincs idejük heverészni a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar tagjainak, hiszen évente 190 fellépésük van. A hat éve újjászervezett együttes játszott már húszezer ember előtt is, Hannoverben. A felkészült zenészek közül többen fanatikus Pick- szurkolók.
A katonazenekarok ismét virágkorukat élik. Legalábbis a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden bizonnyal. Ezt az a tény bizonyítja, hogy a huszonhat tagú együttesnek az évi 250 munkanapból legalább 190 fellépése van. Ennek kilencven százalékát márciustól novemberig teljesítik. Kovács István karmester sorolja, hogy a régióban milyen eseményeken vesznek részt: közreműködik a zenekar koszorúzásokon, emlékműavatásokon, fesztiválokon, díszelgéseken.

Pick-szurkolók

A mindössze harminc év átlagéletkorú zenekarban többen a Pick Szeged kézilabdacsapatának törzsszurkolói. Bizonyára sokan emlékeznek még, hogy a Ciudad Real elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt milyen gyönyörűen szólt a magyar Himnusz. A vásárhelyi katonazenészek előadásában hallhatta ország- világ. Igaz, a muzsikosok ezúttal nem katonaruhában, hanem pickes mezben virítottak.

Ezenkívül hangversenyeket, térzenéket ad. Már három alkalommal adott komolyzenei koncertet a Magyar Rádió Bartók műsorában, a 6-os stúdióban. – Sajnos fellépéseink fele katonai temetéseken zajlik – mondta Kovács István, akire 2001-ben bízták rá a helyőrségi zenekar újjászervezését.

A vásárhelyi együttes fuvolásai, klarinétosai, vadászkürtösei, trombitásai, harsonásai, tubásai és ütőhangszeresei egy-két kivétellel felsőfokú zenei végzettségűek. Az indulótól az operetten át az operarészletekig mindent eljátszanak.

– Bármely ország himnuszát fél nap alatt megtanuljuk. De lakodalmi kíséretre is volt már felkérésünk – mesélte a karmester. – Nem áll távol tőlünk ez a műfaj – mondta Dudás-Szabó István trombitás, aki civil együttesével, a Party Team Banddel a lapunk szervezte lakodalmas zenekarok fesztiválján a vásárhelyi elődöntőből bejutott az április 20-i szegedi fináléba.

A karmester megemlítette: el tudna képzelni Szegeden a Dóm téren egy katonai zenekarok fesztiválját, amely hatalmas attrakció lenne. Turisztikai látványosság lehetne egy-egy gyepshow-s fellépés, amikor muzsikálás közben alakzatokat formálnak. – Vásárhely kezdi már érezni, hogy a fúvószenekarok fellépése mindig népszerű. Németországban, Hannoverben húszezer néző előtt szerepeltünk a debreceniekkel közösen egy stadionban. A belépő közel nyolcezer forintba került – mesélte Kovács István.


Kilenc

Az 1920-ban Szegeden alakult előd zenekar 1951-ben került át Hódmezővásárhelyre, majd a rendszerváltáskor további hat zenekarral együtt megszüntették. A magyar honvédség újjászervezése után, az ezredfordulót követően nyolc helyőrségi és egy központi – budapesti – katonai zenekart állítottak fel: Vásárhely mellett Debrecenben, Szolnokon, Szentendrén, Tatán, Székesfehérváron, Kaposváron van zenekar, a légierő kisebb létszámú együttese Veszprémben működik. Most 293 katonazenésze van a honvédségnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér István polgármestert kipaterolták az irodájából

Nagyon úgy tűnik, hogy a mindszenti képviselő-testület szeretné, ha lemondana Zsótér István… Tovább olvasom