Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A vásárhelyi kórház aláírt, de perel

Az utolsó pillanatban, szombaton írta alá új finanszírozási szerződését a megyei egészségbiztosítási pénztárral a vásárhelyi kórház. Az okirathoz a kórház külön nyilatkozatot és jogfenntartói záradékot fűzött. Tegnap a polgármester és a kórházigazgató bejelentette: e szerződés miatt is bírósághoz fordulnak.
Bár a tegnap reggeli hírműsorokban még az hangzott el, hogy a debreceni és a vásárhelyi kórház nem írta alá az új finanszírozási szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, délelőtt kiderült: az Erzsébet-kórház szombaton megtette ezt a lépést. Igaz, úgynevezett „véleményeltérési nyilatkozatot" és jogfenntartói záradékot fűzött hozzá.

Ezekben az intézmény fönntartója és vezetése leszögezte: kényszer hatására írták alá a szerződést, s nem értenek egyet az abban foglaltakkal, illetve azonnal semmisnek tekintik, ha a Fővárosi Bíróság felfüggeszti az egészségügyi miniszter ágyszámcsökkentésről szóló közigazgatási határozatát. Ha nem írták volna alá, akkor a kórház elesett volna az uniós forrásoktól.

Ezt a szerződést is megtámadják a bíróságon. Erről már Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő szólt tegnapi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a közgyűlés legutóbbi név szerinti szavazásán a szocialista és a szabad demokrata városatyák is arra voksoltak, hogy a város a bíróságon támadja meg az Erzsébet-kórház aktív ágyszámát érintő, súlyosan hátrányos miniszteri döntést. Azt is egyhangúlag határozta el a közgyűlés, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az önkormányzat segít

Lázár János szerint az lett volna a helyes, ha összefognak a kórházfenntartók, és senki nem írja alá a szerződést. Ám nem így történt, hiszen a megye más kórházai március 30-áig aláírtak, így a vásárhelyi sem tehetett másként. Az Erzsébet-kórház működését a bíróság döntéséig az önkormányzat saját forrásaiból próbálja segíteni.

A Fővárosi Bíróságon már kérték a miniszteri döntés felfüggesztését, az alkotmánybírósági beadványt jelenleg is készíti a jegyző és az aljegyző. A város első embere hangsúlyozta: a vásárhelyi az egyetlen olyan kórház az országban, mely aktív ágyszámának közel 70 százalékát veszíti el, azaz: a 315 aktív ágyból csak 116 marad. A polgármester szerint, ha az egészségügyi kormányzat döntése szerinti finanszírozási rendszer lép életbe a bíróság majdani döntése után, akkor annak több hátrányos következménye is lesz. Így háromszázötven embert kell elküldeni, betarthatatlan lesz az orvosok munkaidejére vonatkozó európai uniós döntés, s a kórházat nem lehet majd a törvényeknek megfelelően működtetni.

– A kormány nyilvánvalóan be akarja záratni az Erzsébet-kórházat, de ezt most nem egyetlen döntéssel teszi meg, hanem azzal kezdi, hogy megvonja az aktív ágyak és a finanszírozás hetven százalékát – hangsúlyozta Lázár János, aki úgy látja, nem szakmai, hanem politikai döntés született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszültség a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzatban

Nem sikerült megállapodást kötnie a városi önkormányzattal a vásárhelyi cigány kisebbségi… Tovább olvasom